V Zuchwile po strhujúcom priebehu s Fínmi bod pre tím SR 18

Pohotový zákrok brankára SR 18 Romana Durného v zápase s Fínskom, foto iihf.comIlustračné foto iihf.com

ZUCHWIL - Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov po pondelňašej prehre 5:6 v predĺžení v dramatickom zápase s Českom odohrala v utorok na Turnaji piatich krajín vo švajčiarskom Zuchwile proti Fínom strhujúci zápas s koncovkou v samostatných  nájazdoch pre Severanov 3:2! V priebehu 24 hodín tak zaknihovali Slováci dva body v konfrontácii so špičkovými tímami - Česi sú víťazmi Hlinkovho memoriálu, hráči Suomi  budú v apríli 2017 obhajovať na Slovensku titul majstrov sveta.  V stredu o 18.30 si otestujú naši  mladíci sily s ďalším súperom  z popradskej skupiny - domácim Švajčiarskom.

Turnaj piatich krajín tímov do 18 rokov v Zuchwille - utorok 27.12.2016:

Fínsko - Slovensko 4:3 po samostaných nájazdoch (0:0, 1:0, 2:3 - 0:0, 1:0)

Prvá tretina patrila Fínom, ktorí sa dostali k množstvu strtiel, ale Sklenár skvelo odolával.  V 32. minúte však kapitulpval, keď ho prekonal Tammela. V druhej tretine sa všal karta v početnosti obrátila, ale góly dali zverenci trénera Norberta Javorčíka až v záverečnej tretine. Najskôr sa ubránili oslabeniu pri vylúčení Halamu a v 6. min. Fafrák znížil a v 50. min. Hrehorčák po využitej presilovke zabezpečil vedenia 2:1. Náš tréner vzal oddychový čas  a potom  zápas nabral strhujúci priebeh. Fíni dvoma gólmi  do 55.  minúty prevzali vedenie na 3:2, keď využili aj presilovku pri vylúčení Havrilu. Nezlomná bojovnosť Slovákov priniesla v 57. min. vyrovnanie práve z hokejky Matúša Havrilu! Stretnutie sa presunulo do predĺženia a od jeho polovice hrali Slováci presilovku, no bez efektu, navyše posledných 15 sekúnd bol na trestnej lavici Liška. Na rad prišli samostatné nájazdy: Hrehorčák  netrafil bránu, Kotkaniemiho pokus Sklenár chytil, Krivošík nedal, Ikonen sa nemýlil - 1:0, Talvitie - 2:0

Góly:  32. Tammela (Kaskinen), 53. Korhonen (Parkkari, Ruotsi), 55. Kotkaniemi (Ylönen, Korhonen), víťazný nájazd Ikonen– 46. Fafrák, 50. Hrehorčák, 57. Havrila (Regenda, Stacho)

Vylúčenia:  7:8, presilovky 1:1, oslabenia 0:0. Rozhodovali:  Dipietro, Rohrer – Bichsel, Dittli (všetci Švaj.)
Fínsko: Autio – Utunen, Latvala, Anttalainen, Korhonen, Kaskinen, Palojärvi, Laitinen, Isiguzo – Kotkaniemi, Pajuniemi, Ikonen – Talvitie, Ylönen, Hartikanen – Aalto, Parkkari, Ruotsi – Seppälä, Tammela, Luusuaniemi.
Slovensko: Sklenár – Korenčík, Mi. Ivan, A. Šimurda, A. Žiak, Nahálka, Dúžek, D. Demo – F. Krivošík, J. Baláž, Hrehorčák – M. Fafrák, A. Liška, Ma. Pospíšil – A. Stacho, P. Regenda, M. Havrila – Martin Majerík, J. Köver, P. Halama
 
Norbert Javorčík (tréner SR 16): "Proti vysokofavorizovaným Fínom sme odohrali zápas organizovanejšie než duel v pondelok proti Čechom. V prvej polovici mali prevahu Severania, ale v druhej sme boli inciatívneším  my a častejšie sme zamestnávali obranu súpera. Chlapcom patrí veľká pochvala, že zo stavu 2:3 dokázali vyrovnať a opäť dostať stretnutie  do predĺženia. V ňom sme mali vynikajúcu možnosť pri presilovke 4 ku 3 rozhodnúť, vypracovali sme si aj ďalšie šance, ale nezakončili sme ich gólom. V samostatných nájazdoch boli Fíni istejší. Prístup každého jedného z našich hráčov bol na vysokej úrovni, no dnes sa k tomu pridružilo aj zlepšenie v spomínanej organizácii hry, čiže bolo to nielen o srdiečku, ale aj o kvalite v technicko-taktických zručnostiach."
 
Pondelňajšie výsledky

Česko - Slovensko 6:5 po predĺžení (2:1, 1:2, 2:2 - 1:0)
Góly: 8., 31. a 55. Zadina, 18. a 46. Svoboda, 62. Hladoník - 16. Hrehorčák (Kövér, M. Ivan), 30. Havrila (M. Ivan), 30. Fafrák (Pospíšil, Stacho), 46. Kövér, 60. A. Šimurda (Fafrák, Liška), Švajčiarsko – Nemecko 6:1 (3:0, 2:1, 1:0)

Ďalší program Turnaja piatich krajín tímov do 18 rokov v Zuchwile (Švajč.):

Utorok  27. decembra: 19.30 Nemecko – Česko
Streda  28. decembra: 15.00 Česko - Fínsko, 18.30 Slovensko - Švajčiarsko
Štvrtok  29. decembra: 12.00 Fínsko – Švajčiarsko, 15.30 Slovensko - Nemecko

Piatok  30. decembra: 11.00 Nemecko - Fínsko, 14.30 Švajčiarsko - Česko

Káder  reprezentačného družstva SR 18 na Turnaj piatich  krajín vo švajčiarskom Zuchwile (26. – 29. 12.2016):

Hráči:  Daniel Demo, Adam Dúžek, Miloš Fafrák, Oliver Giertl, Patrik Halama, Matúš Havrila, Adam Liška, Martin Majerík, Ján Nahálka, Juraj Ovečka, Pavol Regenda, Juraj Sklenár, Adam Stacho, Adam Šimurda, Adam Žiak  (všetci Projekt SR 18), Michal Ivan (HKM Zvolen), Jakub Kövér (Piráti Chomutov, ČR), Patrik Hrehorčák (HC Oceláři Třinec, ČR), Jozef Baláž (HC Vítkovice Steel, ČR), Martin Pospíšil (EC Red Bull Salzburg, Rak.), Flip Krivošík (HPK Hämeenlinna, Fín.), Marek Korenčík (Lulea HF, Švéd.)

Realizačný tím: manažér Ľuboš Jakubec , tréner  Norbert Javorčík, asistent  trénera Vladimír Turan, tréner brankárov  František  Kučera, konzultant  Peter Mikula, lekár MUDr. Matej Handžák, maséri  Jozef Guzlej, Peter Ondrejka