Tím SR 18 v Gomeli víťazne aj s Dánskom, v sobotu o prvenstvo s Bielorusmi

Slovenská radosť SR 18 po vyrovnávajúcom góle. Foto Jakub SúkupTím SR 18 po dvoch víťazstvách v sobotu v Gomeli o prvenstvo na Družba Cupe.

GOMEL (SZĽH) - Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov zvládla na turnaji Družba Cup v bieloruskom Gomeli  víťazne aj druhé stretnutie. Vo štvrtok si mladí Slováci poradili po víťazných  nájazdoch 5:4 s Nemcami, v piatok zdolali rovesníkov z Dánska 2:1. V sobotu od 15.00 zvedú zverenci trénera Norberta Javorčíka súboj  s reprezentáciou domáceho Bieloruska o celkové prvenstvo. S týmto súperom sa stretnú už po tretí raz v tejto sezóne: sezóne postavili naši reprezentanti proti Bielorusom v auguste pred turnajom Memoriál Ivana Hlinku  zvíťazili 2:1 v Skalici a na Turnaji olympijských nádejí v Budapešti presvedčivo 7:0.

Turnaj tímov do 18 rokov Družba Cup v bieloruskom Gomeli - piatok:

Slovensko - Dánsko 2:1 (2:0, 0:1, 0:0)

Rozhodujúci krok k víťazstvu urobili naši už v prvej tretine - po jedenástich minútach viedli 2:0, najskôr Demo prepálil všetko čo mu stálo v ceste, potom sme Hrehorčákom využili presilovku.  Dáni v úvode druhej tretiny znížili, ale Slováci mali hru pod kontrolou, hrozilo však riziko vyrovnania. V 58. min. sa Dán Andersen rútil na bránku Kostelného, Demo musel "zatiahnuť brzdu" ... Súper sa dostal do presilovky, v poslednej minúte ešte 20 sekúnd šiestich proti štyrom, ale nič nezmenil na tom, že v Gomeli po druhý raz znela slovenská hymna.

Góly: 4. Demo (Ivan), 11. Hrehorčák (Kövér, Kupec) – 22. Praem (Mortensen)

Vylúčenia 4:5, presilovky  1:0, oslabenia 0:0, 2600 divákov

Bielorusko "18" - Nemecko "18" 4:2 (1:1, 2:1, 1:0)

Tabuľka:
1. Bielorusko 2 2 0 0 0 9:3 6
2. Slovensko 2 1 1 0 0 7:5 5
3. Nemecko 2 0 0 1 1 6:9 1
4. Dánsko 2 0 0 0 2 2:7 0

Norbert Javorčík (tréner SR 18): "Vstup proti Dánom bol naozaj  vydarený. Najskôr rýchly gól po nekopromisnom zakončení a potom využitá presilovka. Nielen prvá tretina, ale aj vstup do druhej boli herne výborné. V najväšom našom rozlete však prišla chybička, súper znížil na rozdiel gólu, ktorým dal bodku za bezstarostnosťou našich chlapcov. Mali hru pod kontrolou, no nemali náskok, čo aj pri pozornej defenzíve nieslo istú hrozbu náhodného  vyrovnania. Prenieslo so to do ofenzívnej fázy, kde sme sa trošku trápili s koncovkou. Sú aj takéto zápasy, treba sa cez  ne prehrýzť, lebo nás tiež posúvajú ďalej. V defenzíve zahrali chlapci  veľmi dobre, s prehľadom i sebavedomím, podporení výkonom brankára Kostelného. Solídna bola aj herná disciplína, aj keď faulov v útočnej fáze sa  musíme vyvarovať! Bielorusov, sobotňajšieho súpera v boji o prvenstvo, sme videli v prvom dueli, pozrieme si ho ešte dnes v zápase s Nemcami. Ich hra je založená  na veľmi pozornej defenzíve s výborným brankárom, navyše vykazujú efektivitu v presilovkách. Na to všetko sa chceme pripraviť."

Nominácia SR 18 na turnaj Družba Cup v Bielorusku (Gomeľ) - v 30. 10. - 6. 11. 2016

Hráči: Daniel Demo, Adam Dúžek, Miloš Fafrák, Oliver Giertl, Matúš Havrila, Filip Jakab, Martin Kupec, Martin Majerík, Pavol Regenda, Juraj Sklenár, Adam Stacho, Jakub Urbánek, Adam Žiak (všetci Projekt SR 18), Michal Ivan, Miloš Kelemen (obaja HKM Zvolen), Juraj Štefanka (MMHK Nitra), Jakub Kostelný (Dukla Trenčín), Adam Liška (HK Orange 20), Patrik Hrehorčák (HC Oceláři Třinec/ČR), Jakub Köver (Piráti Chomutov/ČR), Filip Krivošík (HPK Hämeenlinna/Fín.), Marek Korenčík (Lulea HF/Švéd.)

Realizačný tím: Ľuboš Jakubec (manažér), Peter Mikula (konzultant), Norbert Javorčík (tréner), Vladimír Turan (asistent trénera), František Kučera (tréner brankárov), Milan Kabát (kondičný tréner), MUDr. Pavol Láska (lekár), Slavomíra Gazdíková (mentálna trénerka), Jozef Guzlej (fyzioterapeut), Peter Ondrejka (masér)

Záverečný program SR 18 na turnaji v Gomeli (Bielorusko): o 2 hodiny viac:      

Sobota 5. novembra  (15.00): Slovensko - Bielorusko