Tím SR 17 v Crimmitschau prehral s USA 2:6, keď nevyužil rad šancí

Zo súboja slovenských a amerických mladíkov, foto Laco Ďuračka

CRIMMITSCHAU (SZĽH, fm) - Náročnú štvorzápasovú sériu na Turnaji piatich krajín reprezentácií hokejistov do 17 rokov na ľade v nemeckom Crimmitschau odštartovali mladí Slováci v stredu popoludní prehrou 2:6 s favorizovanými rovesníkmi USA. Treba však dodať, že vzhľadom na obraz hry bola táto prehra príliš krutá. Zverenci trénera Martina Hrnčára totiž nepremenili rad vyložených šancí a po vedení 1:0 po prvej tretine umožnili Američanom v úvodných 60 sekundách  strednej časti otočiť dvoma gólmi výsledok. Vo štvrtok večer o 19.30 nastúpia v miestnej hale, ktorá bola v roku 2011 dejiskom svetového šampionátu "osemnástok", proti domácim reprezentantom Nemecka, ktoré podľahlo vo večernom zápase "sedemnástke" Česka 0:3 (0:0, 0:0, 0:3).

Turnaj piatich krajín v Crimmitshau - prvý deň - streda:

USA "17" - SLOVENSKO "17" 6:2 (0:1, 4:0, 2:1)

Góly: 21. Gerlach, 21. Gettinger, 28. Wait, 40. Knierim, 44. Wait, 50.  Suthers - 17. R. Václav (Šmida), 53. Rudy)

Vylúčenia 6:3, navyše Knierim (USA( 2+10, presilovky 0:0, oslabenia 1:0, strely 49:34

Martin Hrnčár (tréner SR 17): "Stretnutie s Američanmi boll obrovskou školou pre našich chlapcov. Od úvodu držali s fyzicky disponovaným favoritom krok a keď nás podržal aj brankár Hrenák išli sme po peknej akcii Šmidu a následnom nájazde Václava a jeho bekhendovom blafáku do vedenia.  Bolo zrejmé, že iba maximálnou koncentrovanosťou ako v úvodnej tretine môžeme  pomýšľať na dobrý výsledok. Žiaľ, chlapci neustriehli úvod strednej časti - za 10 sekúnd boli vyrovnané a o rovných 50 sekúnd už 1:2. To už sme iba spomínali na  nepremenený  samostatný nájazd i ďalšie prečílsenie za stavu 1:0. Samozrejme takýto vývoj na chvíľu otriasol chlapcami, prehrávali osobné súboje, najmä, keď centri zle riešili svoje defenzívne úlohy.  Do záveru išli chlapci s veľkým odhodlaním, ale zrádzala ich neefektívnosť koncovky. Mrzieť nás môže nepremenených päť samostatných nájazdov, z toho tri spolu s nevyužitou dvojnásobnou presilovkou za stavu 1:4. A to ešte nerátam viacero prečíslení.  Azda najviac k výsledku, z hľadiska celkového obrazu hry krutom a bez toho,aby sme znižovali kvalitu súpera, napovie fakt, že náš prvý útok nezvládol svoje mikrosúboje a prehral v nich 1:4. Od našich zverencov si to žiadalo v rozhodujúcich momentoch viac agresivity, Ukázali však rad  pozbudzujúcich momentov - kvalitné korčuľovanie, solídnu hru v defenzíve s minimom faulov, v celom dueli len tri a rad pekných kombinačných akcií až na tú koncovku."

Nominácia  hráčov reprezentačného družstva SR 17 na výcvikový tábor v Bratislave (10. - 12. 8.) a Turnaj 5 krajín v nemeckom Crimmitschau v dňoch 13.-17. 8.2014:

Hráči: Peter Bjalončík, Boris Martančík, Rastislav Václav, Filip Vašaš (HK ŠKP Poprad), Viliam Čacho, Dávid Hrenák, Tomáš Konečný (HK Dukla Trenčín), Tomáš Hedera, Ján Kožiak (HC Slovan Bratislava-mládež), Martin Dlapka (HC ‘05 Banská Bystrica), Samuel Fereta (MHK Humenné), Andrej Leško (MHK Kežmarok), Vladimír Vybíral (MHk 32 Liptovský Mikuláš), Samuel Buček (MMHK Nitra), Martin Bodák (HK Spišská Nová Ves), Patrik Hrehorčák, Miloš Roman (HC Oceláři Třinec, ČR), Sebastián Šmida (HC Kometa Brno, ČR), Samuel Solenský (HC Bílí Tygři Liberec, ČR), Kroni Musliu (BK Mladá Boleslav, ČR), Samuel Rudy (HC Pardubice, ČR), Matúš Juriga (Djurgarden, Švéd.)

Realizačný tím: manažér Branislav Šajban, tréner Martin Hrnčár, asistent trénera Stanislav Škorvánek, tréner brankárov Jozef Urdák, lekár  Andrea Švrčková, masér Michal Hrtús

Program Turnaja piatich krajín hráčov do 17 rokov v Crimmitschau (Nem.):

štvrtok 14. augusta: 16.00 Švajčiarsko - Česko, 19.30 Slovensko - Nemecko

piatok 15. augusta: 13.00 Slovensko - Česko, 15.15 Švajčiarsko - USA

sobota 16. augusta:15.00 Česko - USA, 18.30 Nemecko - Švajčiarsko

nedeľa 17. augusta: 12.00 Slovensko - Švajčiarsko, 17.30 USA - Nemecko