Hlas nezabudnuteľného Karola Poláka navždy zmĺkol

Karol Polák, legenda za mikrofónom, foto SITA - Ľudovít Vaniher Karol Polák, legenda za mikrofónom, foto SITA - Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA - Slovenská športová scéna prišla o legendu. Odišiel hlas, ktorý milovali Slováci i Česi. Po ťažkej chorobe v nedeľu v Podunajských Biskupiciach o pol piatej ráno zomrel vo veku 81  rokov nezabudnuteľný televízny komentátor Karol Polák.

Rodák z Bratislavy Polák bol dlhé roky synonymom športového komentovania v bývalom Československu. Neopakovateľným štýlom odkomentoval celý rad prenosov z olympijských hier, majstrovstiev sveta, či majstrovstiev Európy. Atribúty ako dokonalá pripravenosť na prenosy,  skvelé narábanie so slovom, vyváženosť vysloveného s dejom na obrazovke, pekná spisovná slovenčina s ľubozvučnou intonáciou posunuli Karola Poláka na pomyselný piedestál komentátorov, nimi sa zapísal  do sŕdc nielen športových priaznivcov. Ako televízny športový komentátor bol na 12 olympijských hrách, 9 majstrovstvách sveta vo futbale, 26 majstrovstvách sveta v krasokorčuľovaní, 30 majstrovstvách Európy v krasokorčuľovaní a aj na množstve ďalších turnajov, medzištátnych hokejových i futbalových zápasoch atď. Spolu s českým kolegom Vítom Holubcom napísal knihu Pripútaný k mikrofónu (1972). Po dovŕšení osemdesiatkyKarolovi Polákovi (nar. 7. 9. 1934) zomrela manželka a vlani v septembri sa stihol ešte raz oženiť.

Svojím kultivovaným prejavom, objektívnym nadhľadom, precíznosťou a hlbkou znalosťou  športových odvetví, ktoré príťažlivo približoval obrovskej rodine fanúšikov s nezameniteľným šarmom  sa Karol Polák sa navždy zapísal nielen do histórie športovej žurnalistiky.

Pohreb Karola Poláka sa uskutoční v piatok 22. januára 2016 o 16:45 v bratislavskom krematóriu.