Od ministerstva školstva sa na infraštruktúru ujdu hokeju štyri milióny

Zo stretnutia chlapcov regiónu Západ na ľade v Senici, foto Roman SýkoraIlustračné foto Roman Sýkora

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu vyberalo projekty na základe viacerých kritérií - podľa popularity odvetvia, úspešnosti, členskej základne vo veku do 23 rokov a tiež využiteľnosť športovej infraštruktúry. Miliónové sumy na základe toto smerujú aj do hokeja, hádzanej a motorizmu. Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) získa 4 milióny eurna obnovu hokejovej infraštruktúry a "tvorbu systému pre správu tréningového procesu mládeže v rokoch 2017 a 2018". Realizácia projektu podľa materiálu prebiehať dvoma spôsobmi. Poskytnutím príspevku na obnovu a skvalitnenie hokejovej infraštruktúry a priamou investíciou SZĽH do "celoslovenského systému správy tréningového procesu a do testovacích a tréningových pomôcok rovnako potrebných pre všetky hokejové kluby na Slovensku" a tiež do vybudovania športových centier pri základných školách. Prostredníctvom SZĽH štát tiež pokryje časť nákladov vo výške 150 000 eur na rekonštrukciu štadiónov v Poprade a Spišskej Novej Vsi, kde sa v apríli konali majstrovstvá sveta hráčov do 18 rokov.

Slovenský futbalový zväz bude najväčším poberateľom štátnych finančných prostriedkov určených na výstavbu, modernizáciu a rekonštrukciu športovej infraštruktúry národného významu. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu mu podľa návrhu nelegislatívneho všeobecného materiálu do 31. októbra 2017 poskytlo či poskytne dovedna 8 miliónov eur. Materiál je v procese pripomienkového konania. Na dlhodobý projekt výstavbu, rekonštrukciu a dobudovanie futbalovej infraštruktúry pôjde 6 miliónov eur, na národný športový projekt podpory výstavby tréningových futbalových ihrísk s umelou trávou a súvisiacej infraštruktúry v rokoch 2017 až 2019 je vyčlenená suma 2 milióny eur. Do futbalovej sféry poputujú tiež ďalšie 3 milióny eur, rovnakým dielom po 1,5 milióna eur ich vláda rozdelila medzi kluby MFK Ružomberok a DAC 1904 Dunajská Streda za účelom "podpory športovej infraštruktúry pre mládež".


Objem 4 milióny eur poskytne rezort Slovenskému zväzu hádzanej na výstavbu viacúčelovej športovej haly. Vybudovanie Kartingového a motoristického centra mládeže podporí ministerstvo sumou 2 340 000 eur, na rekonštrukciu Strediska rýchlostnej kanoistiky v Komárne prispeje 60 000eurami. Slovenský zväz cyklistiky dostane 250 000 eur na rekonštrukciu štadiónu v Prešove, Národné športové centrum môže počítať so 650 000 eurami na dobudovanie športovej diagnostiky, rozšírenie informačného systému v športe, propagačné LED panely a pasportizáciu športovej infraštruktúry.

Základné a stredné školy dostanú na rekonštrukciu telocviční a na ich vybavenie športovým náradím a náčiním 6 miliónov eur.

Osobitnú kapitolu tvoria finančné prostriedky na zabezpečenie organizovania významných podujatí na Slovensku v celkovej sume 1 190 000 eur, najväčší podiel na nej majú etapové cyklistické preteky Okolo Slovenska, ktoré odčerpajú 100-tisíc eur. Basketbalové majstrovstvá Európy hráčov do 18 rokov v Bratislave a Piešťanoch (29.7. - 6.9. 2017) podporí vláda sumou 65-tisíc eur, turnaj volejbalovej Svetovej ligy mužov v Poprade 60-tisíc eurami.

Na zabezpečenie účasti reprezentantov na XXIII. zimných olympijských hrách a XII. zimných paralympijských hrách v Pjongčangu 2018 vyčlenila vláda 1 510 000 eur.