Populárny komentátor Ivan Niňaj odišiel na večnosť

Ivan Niňaj spojil svoj život s mikrofónom a športom, foto youtube.comIvan Niňaj spojil svoj život s mikrofónom a športom, foto youtube.com

BRATISLAVA - V nedeľu 29. marca 2015 odišiel na večnosť do športového neba vo veku nedožitých 61 rokov popredný športový novinár, autor vyše poltucta lníh so športovou tematikou a televízny športový komentátor RTVS Ivan Niňaj.  Už dlhší čas ho  trápili vážne zdravotné problémy, hospotalizovaný bol už začiatkom roku, keď sa ozvalo jeho srdiečko, v marci sa ozvali ďalšie ťažkosti. O život bojoval v petržalskej nemocnici, bol v umelom spánku, no krátky nerovný boj húževnatý Ivan prehral. Rodák zo Závažnej Poruby delil svoju športovú priazeň najmä medzi hokej, cyklistiku a dostihy, hoci v mladosti vymikal na zjazdovkách a výborne si počínal vo futbalovej bránke. Blízke mu boli printové média, skvelé základy dostal v športovom periodiku Tip a bystré novinárske pero osvedčil aj počas rokov v denníku Šport.

Za tie tamer tri desiatky rokov od premiéry s mikrofónom  z hokejových majstrovstiev sveta 1985 v Prahe so zlatom pre československú reprezentáciu odkomentoval 25 svetových šampionátov a nebolo u nás vari domácnosti s televízorom, kde by nezavítal jeho sýty hlas. Stovky prenosov z medzinárodného i ligového hokeja, zo stretnutí zámorskej NHL,  z etáp  Pretekov mieru a Okolo Slovenska, množstva turfových sviatkov len potvrdzovali jeho všestrannosť, dôvernú znalosť športového prostredia i duší jeho aktérov, hráčov, trénerov i funkcionárov. V rodine slovenských športových fanúšikov patril medzi obľúbených komentátorov. Jeho mnohé výroky, prirovnania zľudoveli. Výrazný publicistický rozmer potvrdil Ivan Niňaj aj v rámci doposiaľ najkomplexnejšom historickom zmapovaní diania na ľade medzi mantinelmi na Slovensku, keď sa s ďalšími štyrmi autormi podieľal na knihe HOKEJ 80, ktorá vyšla v rámci osláv jubilea zrodu v roku 2009. Mikrofón definitívne odložil vlani na MS v bieloruskom Minsku po stretnutí Rusko - Francúzsko, ale radosť z každodennej práce športového redaktora v televízii pretrvávala.  Mal pred sebou ešte jeden publicistický sen -  so spoluautormi knihy HOKEJ 80 chcel pripraviť k MS 2019  Slovenskú hokejovú encyklopediu. Ivan, už len za to všetko, čo si slovenskému hokeju svojou prácou odovzdal, by táto myšlienka mala padnúť na úrodnú pôdu.

Česť Tvojej pamiatke!

Posledná rozlúčka s Ivanom Niňajom bude v stredu 1. apríla o 9.30 h v Bratislavskom krematóriu