Slovenský olympijský výber v Grazi podľahol Francúzom

GRAZ 10. februára (SITA) - Slovenský olympijský výber prehral na turnaji Euro Ice Hockey Challenge v rakúskom v Grazi vo svojom druhom vystúpení s Francúzmi 1:3. Reprezentanti krajiny galského kohúta sú v príprave na domáci svetový šampionát a proti Slovákom predviedli oveľa lepší výkon ako o deň predtým proti Nórom. O osude stretnutia sa prakticky rozhodlo už v prvých trinástich minútach, keď sa presadili bratia Treilleovci. Francúzi boli počas prvej dvadsaťminútovky aktívnejším tímom a nepúšťali súpera do väčších šancí. Postupne sa hra vyrovnala, ale zverenci Marcela Ozimáka sa trápili v koncovke. Až za stavu 0:3 sa tešil z premiérového zásahu v reprezentačnom drese Matúš Sukeľ. Slovensko zakončí turnaj v Grazi v sobotu popoludní súbojom s Nórskom.

Zimný štadión v rakúskom Grazi. Ilustračné foto int

SR - FRANCÚZSKO 1:3

V piatok dostal v bránke Slovenska príležitosť Samuel Baroš. Od úvodu mal viac práce ako Sebastian Ylonen na opačnej strane. Francúzi z aktivity vyťažili presné zásahy Treilleovcov a mohli pridať aj ďalšie góly, ale brankár HKM Zvolen sa nenechal prekvapiť. Francúzi boli počas prvej dvadsaťminútovky aktívnejším tímom a nepúšťali súpera do väčších šancí. Postupne sa hra vyrovnala, ale zverenci Marcela Ozimáka sa trápili v koncovke.

Okrem skúsených Treilleovcov hýril aktivitou aj Fleury. Slováci sa zamerali na pozorné bránenie a vysoký forčeking. Pred Ylonenom si veľa čistých šancí nevypracovali. V 35. min trafil do konštrukcie bránky od modrej Matúš Rais, neskôr dobre mieril Boltun. Na ďalší gól sa čakalo až do 53. min, keď si na pravom kruhu vylepšil pozíciu Texier a nezadržateľne skóroval. O dve minúty vykresal iskierku nádeje pre slovenské mužstvo Matúš Sukeľ, hneď však putoval na trestnú lavicu Štrauch a Francúzi s prehľadom udržali puk ďaleko od svojej bránky. V závere mohli pridať aj štvrtý gól, Sachu Treilleho však slovenská obrana v poslednej chvíli odstavila pred bránkou od puku.

Slovensko zakončí turnaj v Grazi v sobotu popoludní o 14.30 h súbojom s Nórskom.

Hlas trénera, zdroj: SITA:
Marcel Ozimák (tréner olympijského výberu SR): "V úvode stretnutia sme na chvíľu zaváhali a dostali sme dva góly po tečovaní z bezprostrednej blízkosti pred brankárom. V ďalšom priebehu to bol vyrovnaný zápas. My sme hrali celých 60 minút aktívne, dokázali sme si vytvoriť gólové príležitosti, ale, žiaľ, sme ich nepremenili. To nás stálo lepší výsledok. Musíme uznať, že Francúzi tu majú veľmi dobré mužstvo s množstvom skúsených hráčov z kvalitných zahraničných ligových súťaží. Moji zverenci si zaslúžia pochvalu za prístup, do poslednej sekundy sa bili o výsledok a súpera nepúšťali pred našu bránky. V tretej tretine sme si vytvorili štyri šance, ale premenili sme len jednu. Dá sa povedať, že náš výkon stúpa od zápasu k zápasu. V porovnaní so štvrtkom sme hrali kompaktnejšie. Naši mladí hráči naberajú cenné skúsenosti, ktoré im pomáhajú. Sme radi, že môžeme na takomto turnaji štartovať. Myslím si, že napriek prehrám nerobíme hanbu a doterajšie vystúpenia hodnotím pozitívne. S Nórmi nás čaká náročné stretnutie, sú to v kompletnej zostave. Keď však budeme hrať takto aktívne, tak pri troche šťastie by sme mohli uspieť."

Euro Ice Hockey Challenge 2017 - Graz (Rak.) - piatok:
Slovensko olympionici - Francúzsko 1:3 (0:2, 0:0, 1:1)
Góly:
55. M. Sukeľ - 8. S. Treille (Lamperier), 13. Y. Treille (Lamperier, Ville), 53. Texier (Lamperier).
Vylúčení: 3:3 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Nikolič, Smetana – Kaspar, Sparer, 117 divákov.
Zostavy:
Slovensko olympionici: Baroš – Bačík, Rais, Koch, Hraško, M. Rosandič, Dinda, M. Grman - Štrauch, Krištof, Gríger – M. Sukeľ, Puliš, P. Zuzin – Matoušek, Boltun, Skalický – Holenda, Hlinka, Lichanec.
Francúzsko: Ylonen – Trabichet, Chakiachvili, Janil, Lamperier, Raux, Baazzi, Rech - D. Fleury, Bouver, S. Treille – Y. Treille, Texier, Ville – Valier, Ritz, Perret – Berthon, Thillet, Douay - T. da Costa.

Tabuľka:
1. Nórsko 1 1 0 0 0 4:1 3
2. Francúzsko 2 1 0 0 1 4:5 3
3. Rakúsko 1 0 1 0 0 2:1 2
4. Slovensko 2 0 0 1 1 2:5 1

Ďalší program:
Piatok: Rakúsko - Nórsko (20.20)
Sobota: Slovensko olympionici - Nórsko (14.30), Rakúsko - Francúzsko (18.00)