Na osemnástky Rakúska, Maďarska a Poľska tím SR 16 v Debici nestačil

DEBICA (SZĽH) - Slovenský reprezentačný výber do 16 rokov na turnaji Olympijských hokejových nádejí v poľskej Debici v  troch stretnutiach s o dva roky staršími výbermi Poľska, Maďarska a Rakúska  nezískal ani bod . Po štvrtkovej prehre 2:3 s Rakúskom, piatkových  0:7 s Maďarskom podľahli zverenci Dušana Halahiju  v sobotu aj "osemnástke" Poľska 2:4. 

Turnaj olympijských hokejových nádejí v Debici (Poľ.) - piatok:

Slovensko "16" - Maďarsko "18" 0:7 (0:3, 0:2, 0:2)

Dušan Halahija (tréner SR 16): "Rozdiel v silových parametroch v piatkovom zápase bol veľmi výrazný v náš neprospech, príliš veľký na to, aby sme sa dokázali presadiť. Súper nás prekorčuľoval,  jednoducho pretlačil. Nebolo to v žiadnom prípade o nedostatočnom nasadení, nechcení, slabej bojovnosti, či nejakom systémovom zlyhaní, alebo technických nedostatkoch. Možno však pripustiť ´žiacke vnímanie´ z domáceho ľadu. Výsledok nemusel byť taký krutý, ak by chlapci zužitkovali v druhej tretine, z našej strany najlepšej, niekoľko šancí, aj vyložených, keď im to nepadlo ani doprázdnej bránky. Sú aj takéto zápasy, ťažké ale súčasne aj poučné,no adepti reprezentácie sa jednoducho musia s tým vedieť popasovať a postupne využívať nadobudnuté skúsenosti. Paradoxne prvý duel tiež fyzicky vyspelejšími Rakúšanmi mal úplne iný obraz. V úvode nás pri veľkom tlaku podržal Vojvoda a nám sa v tejto fáze podarilo ísť do vedenia. Súper síce po našom  nedôraze doslova dotlačil puk do bránky, no do vedenia sme išli opäť my. Chyba po buly umožnila Rakúšanom vyrovnať a napokon  pri našom oslabení aj streliť víťazný gól. Hrať jednoduchšie, nebojácne, nezľaknúť sa,  veriť si a využiť vytvorené šance - v duchu týchto požiadaviek budeme pripravovať našich zverencov na nedeľňajší záver proti domácim reprezentantom Poľska,  keď príležitosť v bránke dostane opäť Vojvoda."

Góly: B. Szabó 2, P. Kiss, Szlépka, Gyurgyev, R. Tóth, Majoross. Presilovky 0:1, oslabenia 0:2

Zostava SR „16“: Vyletelka – B. Ligas, S. Hudec, Masár, Ilenčík, J. Vlk, O. Turan, Matriška, Vondra – Habala, D. Šeliga, Sedlár – M. Minárik, K. Kováčik, Ferenyi – Hvizdoš, M. Komloš, Džugan – J. Minárik, Dubovecký.

Výsledky záverečného dňa turnaja v Debici (Poľ.) -  sobota:

Poľsko "18" - Slovensko "16" 4:2 (0:1, 2:1, 2:0)

Góly SR "16": Habala, Hvizdoš

Viliam Čacho (asistent trénera): "Pred záverečným duelom sme kládli  našim  zverencom na srdce, aby hrali odvážnejšie  a sebavedomejšie, viac sa  tlačili do pásma súpera, častejšie zakončovali  akcie. Tieto slová padli v sobotu na úrodnú pôdu, predovšetkým v úvodnej tretine, ktorá bola najlepšou z našej strany na turnaji. Chlapci hrali nebojácne, dostávali sa do šancí. Prvú využil Habala, keď pohotovo vyriešil situáciu po odrazenom puku. V týchto fázach sa naši adepti presviedčali, že keď sa nezľaknú môžu viesť aj s fyzicky oveľa vyspelejším súperom vyrovnaný zápas. V strednej tretine sa zaslúžene tešili z gólu na 2:0, keď puk po zblokovanej Martiškovej strele blafákom ´upratal ´ do bránky Poliakov Hvizdoš. Po dvoch tretinách sme držali stav 2:2, v záverečnej nám začali dochádzať sily. Tri stretnutia za necelých 72 hodín a každé s mohutnejšími protivníkmi si vypýtali svoju daň v podobe troch gólov z dorážok a premeneného trestného strieľania za stavu 2:2. To už bol v bránke Vyletelka  namiesto Vojvodu, no z gólov ho viniť nemožno. Osemnásťročné výbery boli pre načich mladučkých reprezentantov príliš veľkým sústom, ale čím skôr  pocítia na vlastnej koži, čo všetko si dnes žiada hokej na medzinárodnej scéne, tým lepšie pre ich ďalší rast. Ďalšiu náročnú skúšku podstúpia v novembri v Bielorusku, kde súpermi na ľade v Minsku budú rovesníci Ruska a o rok starší reprezentanti Bieloruska a Lotyšska.

 

Maďarsko "18" - Rakúsko "18" 3:1

Konečná tabuľka

1 Maďarsko „18“ 3 3 0 0 0 15:5 9

2. Poľsko „18“ 3 2 0 0 1 11:8 6

3. Rakúsko „18“ 3 1 0 0 1 5:8 3

4. Slovensko „16“ 3 0 0 0 3 4:14 0

Káder družstva SR 16 na turnaji Olympijských hokejových nádejí v  Debici (Poľ.) v dňoch 27.  - 29. 8. 2015:

Hráči:  Nicolas Ferenyi, Michal Gábriš, Kristián Kováčik, Marek Minárik (HK Dukla Trenčín),  Martin Bučko, Branislav Ligas  (MHA Martin), Alexander Hvizdoš, Jakub Martiška (HK Iskra Partizánske), Dominik Šeliga, Daniel Vondra (HK ŠKP Poprad), Sebastián Hudec (HC ‘05 Banská Bystrica), Alex Dubovecký (HC 46 Bardejov), Lukáš Habala (HK Ružinov ´99 Bratislava),  Michal Vojvoda (HC Slovan Bratislava-mládež), Jozef Vlk (MHK Dubnica nad Váhom), Filip Čenka (MHk 32 Liptovský Mikuláš), Martin Ilenčík (ŠHK 37 Piešťany), Matej Komloš (P.H.K. Prešov), Patrik Sedlár (MŠHK – mládež Prievidza),  Róbert Džugan (HK Spišská Nová Ves), Jakub Minárik (HC Topoľčany), Richard Masár (HKm Zvolen)

Realizačný tím: manažér Imrich Antal, tréner Dušan Halahija, asistent trénera Viliam Čacho, tréner brankárov Marko Milý, lekár MUDr. Radolav Hreha, masér František Oláh