Slováci už v Bratislave, Jurča neuvoľnil Detroit

BRATISLAVA (SZĽH, štu) – Posledný týždeň prípravy pred majstrovstvami sveta v Bielorusku odštartoval v utorok v Bratislave. Do procesu sa zapojil už aj prišelec Marek Hrivík. Spolu s ním v jednej formácii trénuje aj Marek Viedenský, ktorý sa k mužstvu pripojil už minulý týždeň v piatok. „Obaja hrali v AHL. Teraz ich skonfrontujeme s hokejistami zo slovenskej, českej či ruskej ligy. Či sú lepší, uvidíme po poslednom týždni kempu,“ povedal tréner Vladimír Vůjtek.

Zo zámoria sa tento týždeň ešte k reprezentácii pridajú aj Richard Pánik a Tomáš Tatar. „Žiaľ, Tomáša Jurča Detroit neuvoľnil. Požiadali sme oňho, ale klub povedal nie a poslal ho na farmu. V tomto majú hlavné slovo práve oni,“ pridal Vůjtek.

Tento týždeň čaká na Slovákov aj turnaj Slovakia Cup, na ktorom sa stretnú s Lotyšskom a Nórskom. Po sobotňajšom dueli s Nórmi sa slovenskí hokejisti dozvedia záverečnú nomináciu. „Vždy som optimisticky naladený. Myslím si, že chlapci, ktorí pocestujú na majstrovstvá sveta, odovzdajú všetko, čo je v ich silách. Všetci chcú ísť na šampionát a myslím si, že tí, ktorí sa naň napokon nedostanú, budú sklamaní. Veľkou devízou je, že v našej hre bude veľká bojovnosť a súdržnosť. Otázkou je, či a v akom rozsahu bude tento výber stačiť na súperov hokejovým umením," pokračoval Vůjtek.

Situácia v národnom družstve SR pripomína stav spred dvoch rokov, keď Slováci cestovali na MS 2012 do Helsínk s viacerými menej známymi hráčmi a v metropole Fínska získali strieborné medaily. „V Helsinkách sme vtedy mali viac skúsenejších hráčov - Cháru, Sekeru, Baranku, Starostu, Graňáka, Handzuša či Kopeckého. Teraz sa nám vytratila skúsenosť, ale nahradiť to môže mladícka bojovnosť. Za päť týždňov prípravy sme urobili pokrok a je to vidieť aj na našich výsledkoch. Teraz je úlohou čo najlepšie skĺbiť nových hráčov s tými, čo sa pripravujú celých päť týždňov,“ doplnil kouč slovenskej reprezentácie.

Slováci po utorňajšom popoludňajšom zraze absolvovali tréning na hlavnej ploche Zimného štadióna Ondreja Nepelu. Ďalšia tréningová jednotka ich čaká v stredu predpoludním. Vo štvrtok nastúpia na zápas turnaja Slovakia Cup proti Lotyšsku (19.00). Druhý duel na podujatí, ktoré je generálkou pred budúcotýždňovým odchodom na majstrovstvá sveta, absolvujú v sobotu 3. mája proti Nórsku (17.00).

Nominácia hokejovej reprezentácie Slovenska na turnaj Slovakia Cup (1. - 3. mája 2014):
Brankári:
Július Hudáček (HC ČSOB Pardubice/ČR, 9 zápasov), Jaroslav Janus (Slovan Bratislava/KHL, 11), Ján Laco (Donbas Doneck, Ukr./KHL, 27)
Obrancovia: Ján Brejčák (Slovan Bratislava/KHL, 14 zápasov/1 gól), Peter Čerešňák (Dukla Trenčín, 8/0), Radek Deyl (HC Košice, 5/0), Marek Ďaloga (HC ČSOB Pardubice/ČR, 27/0), Vladimír Mihálik (Slovan Bratislava/KHL, 41/2), Karol Sloboda (HC Vítkovice/ČR, 22/0), Martin Štajnoch (Slovan Bratislava/KHL, 12/0), Ivan Švarný (Medveščak Záhreb, Chor./KHL, 71/2), Juraj Valach (Slavia Praha/ČR, 10/0), Martin Marinčin (Edmonton Oilers/NHL, 6/0)
Útočníci: Martin Bartek (Bílí Tigři Liberec/ČR, 39/10), Marcel Haščák (Dinamo Riga, Lot./KHL, 46/3), Marek Hrivík (New York Rangers, USA/NHL, 0/0), Patrik Lušňák (ŠHK 37 Piešťany, 16/1), Tomáš Marcinko (HC Košice, 12/0), Michel Miklík (Slovan Bratislava/KHL, 60/10), Juraj Mikúš (Slovan Bratislava/KHL, 76/16), Ladislav Nagy (Jokerit Helsinki/Fín., 71/23), Richard Pánik (Tampa Bay Lightning, USA/NHL, 20/2), Martin Réway (Gatineau Olympiques/QMJHL, 3/0), Dávid Skokan (Slavia Praha/ČR, 10/1), Miroslav Šatan (Slovan Bratislava/KHL, 174/85), Rastislav Špirko (Spartak Moskva, Rus./KHL, 35/4), Andrej Šťastný (Slovan Bratislava/KHL, 17/1), Radoslav Tybor (HC ČSOB Pardubice/ČR, 21/3), Marek Viedenský (Worcester Sharsk,USA/AHL, 0/0), Peter Zuzin (HKM Zvolen, 10/0).