Slováci prehrali prvý súboj s Ruskom 1:3, v nedeľu môžu prekvapiť v odvete

BRATISLAVA - Slovenská hokejová reprezentácia neuspela v prvom z ôsmich prípravných duelov pred májovými majstrovstvami sveta v Minsku, keď v piatok v bratislavskej Slovnaft Arene podľahla v rámci Euro Hockey Challenge tímu Ruska 1:3. Slávnostné vhadzovanie v úvode duelu mala olympijská víťazka v biatlone Anastasia Kuzminová, ktorá zožala obrovský potlesk od hokejových fanúšikov v hale. Jediný slovenský gól dal v polovici zápasu Lapšanský, pre ktorého to bol už štvrtý presný zásah v reprezentácii.


Anastatia Kuzminová vhadzuje úvodné buly v bratislavskej Slovnaft aréne

Po takmer ročnej pauze sa v národnom mužstve predstavil útočník Miroslav Šatan, pre ktorého to bol už 170. duel v najcennejšom drese. Súčasnému kapitánovi výberu SR patrí druhé miesto v historických rebríčkoch v počte duelov aj strelených gólov - lídrami sú Igor Liba s 212 stretnutiami a Jozef Golonka s 82 gólmi - jeden gól pred Šatanom.

Druhý duel odohrajú obaja súperi v nedeľu 13. apríla o 17.00 h opäť v Bratislave.

 SLOVENSKO - RUSKO 1:3

Po úvodnom vhadzovaní olympijskej víťazky v biatlone Anastasie Kuzminovej a opatrnom začiatku, ktorý možno pripísať úvodnej fáze prípravy na MS, mali hostia výhodu presilovej hry, no pri vylúčení Špirka si Rusi nevypracovali vážnejšiu šancu. Už v rovnovážnom stave po kombinačnej akcii štvrtej formácie pálil od modrej čiary J. Brejčák, ale puk skončil v náruči Galimova. Potom mali zverenci trénera Vůjtka početnú výhodu o dvoch korčuliarov v trvaní 64 sekúnd, ktorú však nepremenili na gól.
V úvode druhej časti nepochodil Bulík a vzápätí v bránke súpera neskončil ani Bakošov teč Brejčákovej strely. Gól nepadol ani pri dlhej presilovke, keď Varnakov dostal trest na 5 minút plus do konca zápasu za faul kolenom na Nagya. Skóre duelu otvoril v 32. min hosťujúci Kutuzov, keď švihom poslal puk popod Janusove betóny do bránky - 0:1. Slovenský tím odpovedal o 63 sekúnd neskôr - Švarný našiel rýchleho Lapšanského a jeho pokus ponad ľavý betón Galimova zastavila až sieť - 1:1. Druhý gól mohol pridať v poslednej minúte II. tretiny obranca Stehlík, ale peknú prihrávku popred bránku súpera netrafil dobre.
Tretiu dvadsaťminútovku odštartovala žŕdka Glinkina spomedzi kruhov, po individuálnej akcii toho istého hráča v 45. min však už skóroval do odkrytej bránky Malychin - 1:2. V 48. min obranca Valach nechtiac zastavil korčuľou puk na ceste do súperovej svätyne. V záverečnej hre bez brankára pridal tretí gól Rusov I. Zubov.

Miroslav Šatan na striedačke reprezentácieMiro Šatan v reprezentačnom drese, foto: SITA


Hlasy trénerov:
Vladimír Vůjtek (tréner SR): "Duel to bol kvalitný a vyrovnaný. Dve tretiny sme hrali dobrý hokej. V tretej časti Rusi pridali v korčuľovaní a boli lepší. Môžeme byť spokojní s taktickým poňatím a disciplínou mužstva. Verím, že v ďalších dueloch sa budeme zlepšovať. Veľmi milo ma prekvapili mladí hráči v tíme, ktorí dokázali držať krok so silným súperom a počas celého duelu vydržali z fyzickej aj taktickej stránky."
Olegs Znaroks (tréner Ruska): "Trénovali sme len štyri dni a tomu zodpovedala aj hra. Nebol to zlý výkon, námietky nemám k streľbe, ale disciplíne."

Slovensko - Rusko 1:3 (0:0, 1:1, 0:2)
Góly:
33. Lapšanský (Švarný) - 32. Kutuzov (I. Zubov, J. Medvedev), 45. Malychin (Glinkin), 59. I. Zubov (Širokov, Burmistrov)
Vylúčení: 4:5 na 2 min, navyše: Varnakov (Rus.) 5+DKZ za faul kolenom, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Kubuš, Baluška - Gajan, P. Šefčík, 4829 divákov
Zostavy:
Slovensko:
Janus - M. Ďaloga, K. Sloboda, Štajnoch, Švarný, J. Valach, R. Stehlík, Čerešňák, J. Brejčák - Šatan, J. Mikúš, L. Nagy - Bartek, Špirko, Lapšanský - Miklík, Bulík, P. Zuzin - Haščák, A. Šťastný, M. Bakoš - Lušňák
Rusko: Galimov - Kutuzov, J. Medvedev, Zajcev, D. Denisov, Grigoriev, Tokranov, Čudinov, A. Mironov - Varnakov, Burmistrov, S. Kalinin - Prochorkin, I. Zubov, Širokov - Lisin, Galuzin, Kugryšev - M. Karpov, Malychin, Glinkin

 

Slovenská striedačka, foto: SITASlovenská striedačka, foto: SITA



Povedali po zápase:
Adam Lapšanský (útočník SR, autor gólu): "Z mojej strany to dnes nebolo ideálne. Myslím si, že každý medzištátny zápas je náročný, najmä proti Rusku či Kanade. Mali sme viac presiloviek a súpera sme prestrieľali, pýtalo si to nejaký gól. S Rusmi sme držali krok počas celého duelu a v nedeľu by to malo byť lepšie."

Ivan Švarný (obranca SR): "Duel bol celkom dobrý. Síce sme prehrali, ale máme na čom stavať. Je vidieť, že viacerí sme nehrali štyri či päť týždňov. V prvej tretine sme sa zoznamovali so zápasovým tempom, ale potom sme hrali dobre. V nedeľu budeme používať asi rovnaký systém, musíme však viac vyšperkovať presilovky. Dnes sme ich mali viacero, keby sme z nich dali jeden či dva góly, tak zápas by vyzeral úplne inak. Všetci vieme, akí sú Rusi - keď prehrávajú, sú viac nervózni a nedodržiavajú taktiku. Bola by to voda na náš mlyn a budeme sa o to snažiť v druhom súboji."

Miroslav Šatan (kapitán SR): "Väčšina hráčov dlho nehrala a bolo to cítiť. Boli tam nepresnosti a aj z kondičnej stránky pauza nepomohla. Na prvý zápas to bolo celkom dobré, hra v rovnovážnom stave nám šla. Strelecky sme mali prevahu, potrénovať a zlepšiť musíme presilovky. Musíme sa vyvarovať chybičkám, ale predviedli sme dobrý výkon proti kvalitnému súperovi."