Slováci budú v Česku bojovať aj o olympiádu v roku 2018, či možnú účasť na Svetovom pohári 2016

BRATISLAVE/TENERIFE (SZĽH, štu) – Počas tohto týždňa sa na španielskych Kanárskych ostrovoch uskutočňuje polročný kongres IIHF. Na ňom Slovensko zastupujú prezident SZĽH Igor Nemeček z pozície člena exekutívy IIHF a Otto Sýkora s Jurajom Bakošom ako zástupcovia SZĽH. Na kongrese odznelo množstvo zaujímavých tém. „V prvom rade sa kongres začal minútou ticha za zosnulých, ktorí opustili hokejový svet za uplynulý rok. Žiaľ, spomínali sme aj na ľudí, ktorí urobili na medzinárodnom fóre dobré meno aj Slovensku,“ povedal na úvod prezident SZĽH Igor Nemeček.

V Tenerife sa rozhodovalo aj o usporiadaní niektorých turnajov nižších kategórií. „Namiesto ukrajinského Donecka privítajú majstrovstvá sveta I. divízie mužov v poľskom Krakove a je isté, že slovenské ženy budú štartovať na turnaji I. divízie B v Číne,“ pokračoval Nemeček.

Po 12 rokoch uvidia diváci zápasy Svetového pohára, ktorý sa bude hrať v roku 2016 v kanadských mestách Montreal a Toronto. „Je isté, že štartovať na ňom bude šesť tímov. Ide o Kanadu, USA, Rusko, Česko, Fínsko a Švédsko. Pozvanie ďalších dvoch krajín je výlučne v kompetencii vedenia zámorskej NHL,“ prezradil zaujímavosť prezident SZĽH.

Je isté, že na ZOH v kórejskom Pjongčangu bude na hokejovom turnaji štartovať 12 mužských a 8 ženských kolektívov. „Pre mužský turnaj bude smerodajný svetový renking po budúcoročných majstrovstvách sveta v Česku. Prvých osem tímov bude mať zabezpečenú priamu účasť. Domáca Koréa má istú miestenku a o zvyšné tri miesta sa pobijú zvyšné krajiny v kvalifikácii v novembri 2016. Čo sa žien týka, pod päť kruhov sa priamo kvalifikujú štyri najlepšie tímy zo svetového renkingu, domáce družstvo má priamu účasť a ďalšie tri krajiny budú musieť hrať podobne ako muži, kvalifikáciu,“ pridal Nemeček.

Slovenskí zástupcovia využili účasť na polročnom kongrese aj na zviditeľnenie kandidatúry Slovenska na MS 2019. „Všetci účastníci kongresu dostali od nás listy, v ktorom sú uvedené ciele našej kandidatúry a rovnako aj ľadovú kocku, v ktorej vnútri je hokejista. Mottom našej kandidatúry a následne aj šampionátu je „Slovak Republic, Hockey republic, play again“, čiže Slovensko, hokejová krajina, hrá opäť. Švajčiari sa predviedli odznakmi a brožúrou. O všetkom sa ale rozhodne v máji 2015 v Prahe a verím, že úspešnejší budeme v tomto hlasovaní my a nie švajčiarska strana,“ uzavrel najdôležitejšie udalosti kongresu prezident SZĽH Igor Nemeček.