Skaličania nenastúpia v Extralige SR na zápasy v Košiciach a Piešťanoch

BRATISLAVA - Hokejisti HK 36 Skalica nenastúpia na zápasy najvyššej slovenskej súťaže v piatok 5. 2. a v nedeľu 7. februára. Vo štvrtok o tom klub informoval spoločnosť Pro-Hokej ako riadiaci orgán Extraligy SR. Odvolal sa na vážne vnútorné problémy. V piatok sa mali Skaličania predstaviť na ľade lídra z Košíc, v nedeľu v Piešťanoch. 

Skaličania podľa súťažného poriadku nemusia nastúpiť na dve stretnutia. "Ak ich absencia tento počet prevýši, budú vylúčení zo súťaže ako napríklad Humenné v I. lige," povedal riaditeľ Pro-Hokeja Richard Lintner a pripomenul, že história elitnej slovenskej súťaže si nepamätá odstúpenie klubu z rozbehnutej sezóny. Po budúcotýždňovej prestávke (v akcii bude slovenská reprezentácia, pozn.) je v poradí 47. kolo Tipsport extraligy na programe v utorok 16. februára a Skalica v ňom podľa rozpisu najvyššej súťaže privíta MHC Martin.

"Uvedomujeme si, že táto situácia je veľmi citlivá. Je to precedens, ktorý sa v histórii najvyššej slovenskej súťaže ešte neudial. Z toho dôvodu som zvolal na utorok 9. februára mimoriadne zasadnutie športovej rady, na ktorom sa budeme snažiť riešiť vzniknutú situáciu. Sám neviem, k čomu dospejeme. Preto z toho istého dôvodu bude aj mimoriadne zasadnutie predstavenstva spoločnosti Pro-Hokej," poznamenal Richard Lintner.

Riaditeľ Pro-Hokeja Richard Lintner z toho dôvodu zvolal na utorok 9. februára 2016 mimoriadne zasadnutie športovej rady, ktorá ako poradný orgán predstavenstva Pro-Hokeja prerokuje vzniknutú situáciu. V ten istý deň a z toho istého dôvodu mimoriadne zasadne aj predstavenstvo spoločnosti Pro-Hokej.
Situácia v hokejovej Skalici bola už nejaký čas kritická. Klub vraj musí do nedele 7. februára uhradiť záväzok vo výške 68-tisíc eur, čo však nie je celý dlh na ramenách klubu. Vedenie HK 36 deklarovalo, že má otvorené brány pre všetky subjekty, ktoré prejavia záujem o bezodkladnú pomoc. V závere minulého týždňa sa situáciou zaoberala aj samospráva. Primátor Ľudovít Barát však odmietol pomoc tvrdiac, že ide o hádzanie problému na hlavu niekoho iného. Sumu 350-tisíc eur, ktorou vraj operoval generálny manažér skalického klubu Tibor Martinčič na zasadnutí mestského zastupiteľstva, označil Barát za úplne nereálnu. "Rozhodne mám záujem, aby sa tu hokej na istej úrovni hral. Ale mesto nemá možnosť financovať klub v tom finančnom objeme, ako klub HK 36 požadoval," povedal primátor.

"Uvedomujeme si, že hokej je v súčasnosti tvrdý biznis, v ktorom musia platiť určité pravidlá hry. Keďže hokejové kluby sú súkromné spoločnosti, Pro-Hokej ako riadiaci orgán najvyššej hokejovej súťaže nemôže do ich kompetencií zasahovať, môže iba vytvárať čo napriaznivejšie podmienky, aby mohli v tejto súťaži naďalej fungovať. Chod klubu majú na starosti samotní funkcionári," uviedol Lintner a dodal: "Na funkcionároch Skalice si v tejto súvislosti ceníme najmä to, že sa k problému postavili chlapsky, nič nám nezatajovali, vďaka čomu nám vytvorili priestor, aby sme mohli situáciu čo najlepšie spoločne riešiť. Zatajovanie skutočností by nám v tomto prípade vôbec nepomohlo."

Skaličania figurujú v tabuľke Extraligy SR 2015/2016 na poslednom desiatom mieste a je pravdepodobné, že sa nevyhnú súbojom play-out o udržanie v najvyššej slovenskej hokejovej súťaži. Do konca základnej časti zostáva odohrať desať kôl.
Zmena nastáva aj v nedeľňajšom televíznom rozpise, namiesto zápasu ŠHK 37 Piešťany - HK 36 Skalica diváci uvidia šláger 46. kola Extraligy SR HK Nitra - HC 05 iClinic Banská Bystrica so začiatkom zápasu o 17.00 h.