„Šestnástka“ v prvom zápase proti Rusku neúspešná

Útočník SR 16 Juraj Wachal s obrancom Ruska Janom Kuznecovom

BRATISLAVA – Reprezentácia do šestnásť rokov má za sebou úvodné vystúpenie v súťažnom ročníku 2017/2018. Zverenci Viliama Čacha v prvom z troch prípravných zápasoch proti Rusku podľahli v bratislavskom Ružinove 0:6.

Horší vstup do zápasu slovenská „šestnástka“ azda ani nemohla mať. Už po päťdesiatich siedmich sekundách sa aj s riadnou dávkou šťastia presadil strelou z ostrého uhla Trinejev. Slovákov a ani brankára Latkóczyho však rýchly inkasovaný gól nenalomil. V ďalšom priebehu tretiny hrali s Rusmi dôstojnú partiu, pričom sa neraz dostali pred hosťujúceho gólmana Askarova aj do dobrých streleckých príležitostí.

To však už neplatilo v druhej tretine. Hneď jej úvode dokázal Guščin prekonať Latkóczyho, no Kňažko puk z bránkovej čiary odpratal do bezpečia. To však bolo len predohrou toho, čo Rusi spustili následne. V 24. minúte po peknej kombinácii zvýšil Zlodejev, a to ešte hneď po následnom buly sa ocitol vo výbornej šanci Ryčkov. Na prelome 26. a 27. minúty Rusi v rozmedzí dvadsiatich siedmich sekúnd zásluhou Lazutina a Guščina viedli už 4:0, na čo domáca lavička reagovala oddychovým časom. Ostrie Rusov sa však otupiť úplne nepodarilo, a tak v polovici zápasu po Ryčkovovom góle prehrávali Slováci už 0:5.

Tretia tretina veľa vzruchu nepriniesla. Rusi pri svojom náskoku mali aj naďalej viac z hry, no tentoraz sa už do vyložených streleckých príležitostí príliš nedostávali. Tá najväčšia prišla až tri minúty pred koncom, keď si Latkóczyho pekne natiahol Lazutin, no slovenský brankár sa blysol výborným zákrokom. Na opačnej strane už-už dvíhal ruky nad hlavu Kašlík, keď jeho strela zo strendej vzdialenosti prepadla Samsonovovi za jeho chrbát, no puk sa dokĺzal iba na žŕdku. Tretia tretina napokon predsa len neskončila bez gólu, pretože 28 sekúnd pred koncom pečatil Prokopenko na konečných 0:6 z pohľadu Slovenska.

Viliam Čacho (hlavný tréner SR „16"): „Je to pre nás prvá reprezentačná skúsenosť. Chlapci príliš veľa medzinárodných skúsenosti nemajú, naberajú ich až práve v tejto reprezentácií do šestnásť rokov, pretože predsa len turnaje, na ktoré chodia s klubmi, nemajú takú úroveň, akú mal tento zápas. Je tak prirodzené, že to bol pre chalanov veľmi ťažký zápas. Výbuch sme mali hlavne v druhej tretine, v ktorej sme dostali štyri góly, kým v prvej a tretej len po jednom.“

Slovensko „16“ – Rusko „16“ 0:6 (0:1, 0:4, 0:1)

Góly: 1. Trinejev (Ryčkov), 24. Zlodejev (Didkovskij), 26. Lazutin (Kochanin, Romko), 27. Guščin, 30. Ryčkov (Chusnutdinov, Trinejev), 60. Prokopenko (Petrov, Ponomariov).

Vylúčení 4:4 na 2 min., presilovky 0:0, oslabenia 0:0. Strely na bránu: 19:58 (9:20, 5:20, 5:18). Rozhodovali: Baluška, Goga – J. Tvrdoň, Návratek. 250 divákov.

Slovensko: Latkóczy – S. Kňažko, Putala, Stacha, Zubák, Ejem, M. Ragan, Tomaško, Jurčák – Chromiak, M. Tvrdoň – S. Krajč, S. Rehák, Smidžár – Kolenič, L. Lipiansky, Maxim Mastič – Michalík, Kašlík, Fedor.

Rusko: Askarov (41. K. Samsonov) – J. Kuznecov, Vaščlin, Kuzmin, Muchmadullin, Steklov, Grušnikov, Romko, Kondratenko – Guščin, Zlodejev, Didkovskij – Trinejev, Chusnutdinov, Ryčkov – Petrov, Lazutin, Kochanin – Kosolapov, Prokopenko, Ponomariov