Odborný seminár hokejových historikov v Tatrách

Hokejisti Skiklubu Bratislava 1928-29, foto archív holHokejisti Skiklubu Bratislava 1926-29 archív Ján Holko

BRATISLAVA (SZĽH) - V úplnom závere tohto roku dospeje ľadový hokej na Slovensku k významnému dátumu – 85. výročiu vzniku jeho organizovanej formy na Slovensku. Obdobie do predchádzajúceho veľkého jubilea zmapovala reprezentatívna publikácia “80 rokov hokeja na Slovensku“ s krstom v decembri 2009 v košickej Steel Aréne.

Organizovaný hokej na Slovensku  odštartoval v Tatrách, foto hockeyslovakia

Bol to dôstojný príspevok k histórii, ktorá sa odvíja od 31. decembra 1929. Vtedy pod tatranskými štítmi - v Novom Smokovci - päť klubov (Skiklub Bratislava, Slávia Banská Bystrica, ČsŠK Košice, ŠK Vysoké Tatry a ŠK Žilina)  vytvorilo prvú organizáciu: Slovenskú hokejovú župu Československého zväzu kanadského hokeja (dobový názov: Slovenská župa hockeyová Československého svazu kanadského hockeya). Vo Vysokých Tatrách sa zároveň uskutočnil I. ročník medzinárodného turnaja o Pohár Palace sanatória, po Spenglerovom pohári druhý najstarší turnaj v ľadovom hokeji v Európe, ktorý dnes poznáme pod názvom Tatranský pohár. Župa sa rozhodla ešte v sezóne 1929/1930 prvý raz usporiadať majstrovstvá Slovenska v Banskej Bystrici. Vznik župy a prvej majstrovskej súťaže považuje Slovenský zväz ľadového hokeja za začiatok organizovaného hokeja na Slovensku a toto rozhodnutie zakotvil aj do Stanov SZĽH.

Dôsledné zmapovanie aj klubového hokeja s jeho postavami – hráčmi, trénermi, funkcionármi, mecenášmi, priaznivcami, s mnohými i menej známymi faktami, udalosťami, zaujímavosťami súvislosťami na pozadí spoločenských premien – je ďalším z krokov, ktoré si dal Slovenský zväz ľadového hokeja do vienka. V spolupráci so SZTK – Múzeom telesnej kultúry v SR pripravil na štvrtok 21. augusta 2014 odborný seminár, zameraný na problematiku spracovania histórie ľadového hokeja u nás. Nie náhodne sme zvolili dejisko podujatia - Horný Smokovec. Je to vlastne „návrat na miesto činu“. Špecializovaný odborný seminár hokejových historikov, publicistov, autorov príťažlivých publikácií o hokeji v svojich mestách či regiónoch, vrátane hostí z Českej republiky je svojím spôsobom unikátny aj v rámcii IIHF. Významne nadväzuje na iný primát SZĽH – premiérový a I. Európsky kongres hokejovej medicíny (ECHM), ktorý zorganizoval Slovenský zväz ľadového hokeja s podporou Medzinárodnej federácie ľadového hokeja (IIHF) v júni v Bratislave.

Štvrtkový odborný seminár v Grand hoteli Bellevue otvorí prezident športový riaditeľ SZĽH Roman Štamberský. S základnou prednáškou - Vznik a vývoj hokeja na Slovensku do roku 1948 s podtitulom Metodický návrh ako určiť vznik organizovaného hokeja – vystúpi Ján Holko. O skúsenosti s prípravou klubovej monografie a tvorbou virtuálnej siene slávy národného tímu v súvislostiach medzi českým a slovenským hokejom sa podelí Ladislav Lhota. Príspevok Zdenky Letenayovej , riaditeľky SZTK – Múzea telesnej kultúry v SR Ľadový hokej z pohľadu múzejnej zbierky. uzavrie prvý blok.

V druhej časti nasledujú koreferáty:

- História ľadového hokeja v Poprade ako príklad omylov a ich riešenia (Mikuláš Argalács)

- Bandy hokej v Košiciach a problémy so zmenou na kanadský štýl. (Peter Anna)

- Skúsenosti s výskumom dejín ľadového hokeja v Bratislave (Igor Machajdík)

- Ľadový hokej z pohľadu regionálneho spracovania a archívneho výskumu, na príklade ľadového hokeja v Kremnici. (Daniel Haas Kianička)

- Počiatočný vývoj hokeja v Rakúsko – Uhorsku a jeho vplyv na územie Slovenska (Peter Bučka)

V treťom bloku odznejú príspevky:

- Začiatky ľadového hokeja v Banskej Bystrici (Rastislav Paľov)

- Ľadový hokej v Banskej Bystrici po roku 1945, tréningové problémy, rozhodovanie v ľadovom hokeji (Dušan Navrátil)

- Ľadový hokej v Banskej Bystrici po roku 1948 (Ján Lehocký)

- Zimné olympijské  hry 1936 a 1948 Ladislava Trojáka (Marián Kafka)

- Hokej v Žiline, skúsenosti z prípravy monografie (Dušan Ondruš)

- Prezentácia druhého dielu publikácie „Dejiny hokeja v Poprade“ (Rastislav Ovšonka)

 

Jednotlivé témy i mená prednášateľov sľubujú obohatenie histórie hokeja na Slovensku i ďalší kvalitatívny posun v metodike jej spracovania.