Semifinále BUDIŠ 1. Hokejovej ligy: Skalica prekvapila Prešovčanov

BUDIŠ 1. Hokejová liga - logoBUDIŠ 1. Hokejová liga

PREŠOV / DETVA (SZĽH) - Hokejisti Skalice s veľkým šťastím prenikli do semifinále play-off BUDIŠ 1. Hokejovej ligy a hneď v prvom zápase si pripísali veľmi dôležité víťazstvo. Skaličania totiž vyhrali úvodný zápas na ľade celkového favorita na prvenstvo. Prešovčanov zdolali pred ich divákmi 6:3 a ujali sa vedenia 1:0 v sérii. V druhom súboji uspela Detva proti Michalovciam (5:4) a tiež vedie 1:0 na zápasy.

BUDIŠ 1. Hokejová liga - semifinále play-off - prvé zápasy:

PREŠOV - SKALICA 3:6
Dopisovateľ: Lukáš Rusňák, HC Prešov Penguins
Zápas sa začal opatrnejšie, viac aktivity smerom dopredu vyvíjal Prešov. Prvú veľkú šancu mala v 7. minúte elitná domáca formácia. O minútu na to vychytal Bylinu Petrík. Prešovčania dostávali súpera pod tlak, no ten sa úspešne bránil a hrozil z brejkov. V 12. minúte mal úvodný gól na hokejke aj Skaličan Dvonč. Prešovčania sa potom nevedeli dostať do vážnejšej šance. V 20. minúte zahodil obrovskú príležitosť na gól Bylina, a tak bol stav po prvej tretine bezgólový.
Už po 20 sekundách druhej tretiny poslal Skalicu do vedenia Vaškovič. O vyrovnanie sa mohol okamžite postarať Šimčák. Záhoráci ale stále viac vystrkovali rožky. Prešov sa snažil o tlak, no Skaličania na čele s dobre chytajúcim Petríkom pozorne bránili. V 30. minúte Skalica zatlačila súpera a Janáč poriadne preveril Gavaliera. Počas oslabenia sa navyše dostal do brejku Hluch a jeho strelu brankár aj s trochou šťastia chytil. Prešov sa trápil, Skalica skôr kazila hokej a hra sa kúskovala. V závere mali ešte domáci presilovkový tlak, no gól nedali.
Posledné dejstvo načal Prešov presilovkou, ktorú nevyužil a Skaličania zásluhou Dvonča zvýšili svoje vedenie. Poriadne zaplnený štadión sa prvýkrát mohol tešiť v 45. minúte, keď Baláž prepálil brankára a znížil. Stav 1:2 netrval dlho, Vereš na trikrát pretlačil puk a vrátil Skalici dvojgólové vedenie. Vrece s gólmi sa akoby roztrhlo, domáci v 47. minúte počas presilovky znížili a v 50. minúte prešovský zimák poriadne zaburácal po vyrovnaní Abdula. Onedlho hrali Šarišania presilovku 5 na 3, no nič vážne nevymysleli. Až po nej nepremenil dobrú šancu Prokop. Potom si aj hostia zahrali v dvojnásobnej prevahe a boli úspešní, keď pomedzi betóny prepálil Kučera. Na 5:3 dal v nájazde na bránku Kňazev a bolo rozhodnuté. Dve minúty pred koncom zápasu Prešov odvolal brankára, mal šance, no o víťazstve Záhorákov rozhodol strelou do prázdnej brány Drahorád.
Peter Oremus (tréner HK Skalica): "Sme spokojní. Veci, ktoré sme si povedali, chlapci aj plnili. V tretej tretine zaškrípala trochu naša herná a osobná disciplína, na ktorú sme skoro doplatili. To ma mrzelo, toto všetko musíme odstrániť a musíme byť trpezliví a zodpovední. Vieme, že hráme proti veľmi kvalitnému súperovi. Odohrali sme ešte stále len prvý zápas, zajtra nás čaká ďalší. Víťazstvo nás, samozrejme, teší, ale musíme sa z niektorých vecí poučiť."
Anton Tomko (tréner HC Prešov Penguins): "Je to semifinále a už pred zápasom sme chlapcom zdôrazňovali, že tam sú štyri najlepšie mužstvá v lige. Semifinále je už o nasadení, bojovnosti, šťastí a dnes nás práve to šťastie opustilo. Akoby sme v prvej tretine urazili šťastenu, mali sme od začiatku jasne navrch a vytvorili sme si množstvo šancí. Tak ako proti Považskej, aj dnes môžeme poslať brankára hostí na nomináciu ku Cígerovi do reprezentácie. Z každého brankára urobíme hviezdu. Skalica potom hrala organizovane, veľmi jej pomohol prvý gól a začala hrať oveľa viac v systéme. Držala nás na uzde, nepúšťala nás do prečíslení ani veľkých šancí. V závere rozhodla presilovka 5 na 3. My sme ju nedali, Skalica áno. Mohli sme ísť do vedenia, avšak presilovku sme zahrali zle. Ich štvrtý gól podľa mňa už rozhodol. Blahoželám Skalici k vťazstvu."
HC Prešov Penguins - HK Skalica 3:6 (0:0, 0:1, 3:5) - stav série: 0:1
Góly:
45. M. Baláž, 47. L. Klíma, 50. Abdul - 21. Vaškovič, 42. Dvonč, 46. Vereš, 56. K. Kučera, 58. Kňazev, 60. Drahorád, 2890 divákov

DETVA - MICHALOVCE 5:4, stav série 1:0
Dopisovateľ: Marek Antalík, HC 07 Orin Detva
Tak ako sa očakávalo tak sa aj stalo skutočnosťou. Súboj medzi domácou Detvou a Michalovcami sa začal od začiatku naplno. Domáci v úvode urobili hrúbku vo vlastnej tretine a za to pykali, keď ich potrestal v polovici druhej minúty Mrňa 0:1. Následne sa domáci prebrali a peknou akciou sa predviedol Srnka, ale jeho strelu nad vyrážačku stihol Trenčan poslať nad bránu. Hráči na ľadovej ploche predvádzali tvrdé strety a už po druhom striedaní na ľade opustil striedačku hostí Vorobyev. Zvyšok zápasu už sledoval ako divák. V 8.min. dostal hosťujúci Slimák po napadnutí hlavy a krku domáceho Gašpar 2+10. min., ale presilovka sa domácim nepodarila využiť. Aj hostia si v prvej tretine zahrali presilovku a mali ju umožnenú až dvakrát. Najprv pri vylúčení Sládka nedokázali pred domácou bránou nič presné vymyslieť  pri druhej presilovke, keď sedel na trestnej lavici Petro mohli domáci vyrovnať. Škvaridlo vybojoval na vlastnej modrej čiare v 18. min. na červenej čiare našiel Gašpara, ktorý svoju strelu poslal len na vyrážačku Trenčana. V závere si odišli na trestnú lavicu sadnúť po faule Lakťom Banovský a za oplácanie Poliaček. Keď sa už zdalo, že druhá tretina sa začne 4:4, tak s klaksónom fauloval Sládok. Detva tak bude hrať len v trojici.
V druhej tretine sa podarilo hosťom zvýšiť svoje vedenie, keď na konci prvej minúty prestrelil domáceho brankára Šterbák. Následne domáci zapli na vyššie obrátky a podarilo sa im Říhom znížiť na 1:2. Lenže radosť domácim Trvala len pár sekúnd, keď po 28 sekundách v 26. min. zvýšil na rozdiel dvoch gólov Ščurko. Domáci sa potom snažili znížiť, ale Po strele Říhu dorážal Srnka do betónu Trenčana a následne Torok rozvlnil len bočnú sieť. Domáci nedokázali využiť dve presilovky v druhej časti. Navyše Král dostal za napadnutie zozadu aj osobný trest 10. min.
V tretej tretine sa dialo niečo neskutočné v Detve. Hosťom sa podarilo v polovici tretej tretiny odskočiť na tri góly, keď sa presadil v presilovke pri vylúčení Viktora Fekiača Giľak 1:4. Lenže domáci hneď dokázali odpovedať, keď na 2:4 znížil obranca Dominik Jendroľ 2:4. Detviansky štadión rozradostil v 55. min. najprv Huňady gólom na 3:4 a ešte v tej istej minúte dorovnal stav Videlka a začínalo sa od znovu. Do vedenia poslal v 57. min. Torok 5:4. V závere mohli hostia vyrovnať, ale po strele Gutwalda sa zaskvel Škorvánek. V závere, keď hrali hostia bez brankára vyhral dôležité buly v obrannom pásme Petro a vyhodil puk do stredného pásma. Domáci si postrážili modrú čiaru a súperovi už nedovolili ohroziť Škorváneka. Bojovnosť domácich bola veľká Torok odohral posledné sekundičky zápasu cez bolesť po sekere jedného z hráčov hostí.
Povedali po zápase:
Miroslav Chudý (tréner HC 07 Orin Detva):Čakali sme ťažké stretnutie, čo sa aj potvrdilo. Michalovce majú svoju kvalitu. Zápas sa pre nás nevyvíjal dobre. Začali sme trošku z rešpektom., ustráchane. Dva góly sme dostali po chybách, keď sme puk mali v držaní. Hráčov som a to upozorňoval, že puk musíme dostávať vonku z tretiny. Jeden gól padol v našom oslabení 4 na 3 a už sme sa viezli. Súper nám v tretej časti odskočil na tri góly, ale chlapci sa nepoložili. Zomkli sa.  Spravili sme rošády v zostave a chalani bojovali dokonca. Veľmi dôležitý bol druhý gól, ktorý nás nakopol. Hrali sme do konca a zápas nebol pre nás ani za stavu 2:4 stratený. Tento výsledok by mal byť pre nás vzpruhou hlavne po psychickej stránke."
Miroslav Ihnačák (tréner HK Dukla Michalovce):Odohrali sme dnes dobých 53. min., ale za sedem minút sme dostali štyri góly, kde sme urobili školácke chyby. Skúsení hráči nemôžu robiť takéto chyby. Nezniesli ten tlak, ktorý bol na nich. Zajtra bude nový deň, nový zápas. Musíme dať hore hlavy. Aj takéto veci sa v hokeji stávajú. Domáci mali dneska veľmi dobrý záver zápasu."
HC 07 Orin Detva - HK Dukla Michalovce 5:4 (0:1, 1:2, 4:1) - stav série: 1:0
Góly:
26. L. Říha, 51. Jendroľ, 55. Huňady, 55. Videlka, 57. T. Török - 2. Mrňa, 21. Šterbák, 27. L. Ščurko, 50. Giľák, 297 divákov