Semifinále 1. ligy: Bardejov a Nové Zámky postúpili do finále po výhre 3:0 na zápasy

1. HL SR 1. liga

BRATISLAVA (SZĽH) - Finále 1. ligy v ročníku 2015/2016 si zahrajú dva najúspešnejšie tímy po základnej časti. Bardejov i Nové Zámky postúpili cez svojich semifinálových súperov bez jedinej prehry, vďaka čomu vyhrali svoje série 3:0 na zápasy. Zahrajú si nielen o prvenstvo v druhej najvyššej súťaži, ale budú bojovať aj o miestenky v extralige.

Bardejovčania vyhrali tretí zápas pomerne jednoznačne, keď na ľade v Detve neinkasovali ani gól. O svojom triumfe rozhodli tromi gólmi už v prvej tretine. Druhá časť bola bez gólov a symbolicky posledný gól semifinálovej série strelil v 50. minúte Radovan Cútt. Záverečná tretina zápasu však bola veľmi nervózna a rozhodcovia mali veľmi veľa práce.

Oveľa napínavejšia dráma sa odohrala na Liptove, kde Novozámčania potrebovali na tesné víťazstvo až päť gólov. O postupovej definitíve však rozhodli až 26 sekúnd pred koncom tretej tretiny, keď už všetci prítomní očakávali predĺženie! Prehra 4:5 je napokon pre domácich hráčov i divákov veľmi krutá. Na Liptove sa totiž zhromaždila opäť takmer trojtisícová návšteva. Takáto skvelá kulisa by si určite zaslúžila aj štvrtý zápas. Súboj však v poslednej minúte rozhodol Michal Hudec a vďaka jeho gólu sa môžu Nové Zámky pripravovať už na finále!

Semifinále 1. ligy - tretie zápasy (hralo sa na tri víťazstvá):

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - NOVÉ ZÁMKY 4:5, konečný stav série 0:3, Nové Zámky postúpili do finále
Súhrn zaslal klub MHk 32 Liptovský Mikuláš

Domáci od úvodu zatlačili svojho súpera o postup do finále ligy. V druhej minúte padol prvý gól stretnutia. Burzalovu vyrazenú strelu dorazil do siete Lištiak. Domáci zaskočili hostí, lepšie korčuľovali, tlačili sa pred bránku prišla však studená sprcha. V šiestej minúte prepadol za bránkou domáci obranca, Tábi mu zobral puk, obkorčuľoval poza bránku a našiel na opačnej tyčke osamoteného Korytka, ktorý vyrovnal. Liptáci boli zaskočení, ale naďalej aktívnejší. V trinástej minúte  v rohu vydoloval puk Uram, na dvakrát poslal prihrávku cez bránkovisko k opačnej tyčke, tam si ho našiel Lichanec a do odkrytej bránky prinavrátil vedenie "EŠKE". Domáci boli aktívnejší, hostia efektívnejší. V šestnástej minúte predviedli hostia akciu ako cez kopirák prvého gólu a bolo vyrovnané. A to nebolo všetko. Presilovka hostí v závere prvej tretiny im priniesla vedúci gól. Pravda vyrazil Ďurčovu strelu na pravý kruh, na ktorom stál Hudec a z prvej poslal puk do siete. Gólovo bohatá tretina bola na konci.
Druhá tretina bola opäť v réžii Liptákov. Boli aktívnejší a prišlo vyrovnanie. Lichanec vystrelil od pravého mantinelu, Chovanovi prepadol puk, ktorý nevedel kde ho má, čo využil Uram a dorazil puk do siete. V 32. minúte mali hostia príležitosť opäť streliť vedúci gól. Liptáci im dovolili hrať presilovku o dvoch hráčov a najlepší obranca hostí Chovan od modrej prestrelil všetko pred sebou. V následnej presilovke o jedného hráča Liptáci dokázali vyrovnať. Lichanec získal vyhodení puk, ktorý sa za bránkou zamotal Chovanovi medzi betónmi, poslal ho pred bránku a najlepší domáci útočník v play off, Lištiak, poslal puk do siete. Po druhej tretine bol stav vyrovnaný.
Tretia tretina bola z obidvoch strán opatrnejšia ako tie dve predtým. Mužstvá si uvedomovali, že ďalší gól môže byť rozhodujúci. Domáci chceli pretaviť svoju aktivitu na gól, ale to aj hostia svoje brejky. Nakoniec sa predsa rozhodlo v riadnom hracom čase. V závere stretnutia dostal Krčula trest za vysokú hokejku a zimák stŕpol. Liptáci úspešne bránili oslabenie vyše dvoch minút, ale nakoniec to nevyšlo. Chovanovu odrazenú strelu od zadného mantinelu upratal do siete Hudec a rozhodol o osude stretnutia a semifinálovej série dvadsaťšesť sekúnd pred koncom zápasu. Na zimáku nastalo ticho, ktoré prerušovali len hosťujúci fans. Domáci sa už nezmohli na nič, a tak sa na Liptove, na smútok najvyššej návštevy sezóny prvej hokejovej ligy sezóna skončila.
Ivan Droppa, Liptovský Mikuláš: "Chlapcom nemám čo vytknúť, bojovali, dreli, chceli. Ťažko sa mi to hodnotí. Gratulujem súperovi k postupu."

MHk 32 Liptovský Mikuláš - HC Mikron Nové Zámky 4:5 (2:3, 2:1, 0:1) - konečný výsledok série 0:3, Nové Zámky postúpili do finále
Góly:
2. a 33. A. Lištiak, 13. Lichanec, 25. M. Uram - 20. a 60. M. Hudec, 6. Korytko, 17. Tábi, 32. Martin Chovan

DETVA - BARDEJOV 0:4, konečný stav série 0:3, Bardejov postúpil do finále
Súhrn zaslal klub HC 07 Orin Detva

Bardejov začal tretie semifinále zostra a už po dvadsiatich sekundách sa o závar pred bránkou postaral Gmitter s Balážom. V 2. minúte sa hostia ujali vedenia, po chybe Mačkoviča našiel Ščurko nepokrytého Lineta a ten presnou strelou prekonal Polca. V 4. minúte brankár Detvy úspešne zlikvidoval Baláža a na opačnej strane Husseyho bekend prečítal Škorvánek. V 8. minúte poslal gólman Bardejova puk na Vaška, ktorý sa s ním dostal až do útočného pásma a zvýšil na 2:0. Detva si vzala oddychový čas a v 10. minúte si vybojovala presilovku. Počas nej sa dobrou strelou prezentoval Hussey a Zorvanovi vzal gól z hokejky spred prázdnej brány Kalináč, ktorý si tak zopakoval rolu zo Zápasu hviezd 1. ligy, keď kryl ako brankár niekoľko striel súpera. V 15. minúte dostali Detvania ďalšiu možnosť presilovej hry, väčšiu príležitosť si ale nevytvorili a so strelami Busilka a Hajnika nemal Škorvánek väčšie problémy. Dve minúty pred koncom tretiny si zahral presilovku aj Bardejov. Víťaz základnej časti ju zvládol využiť už po 39 sekundách, keď do šibenice zakončil Cútt. Polca nahradil v bránke Orčík, do prestávky sa skóre nemenilo.
Druhú tretinu nezačala Detva zle, keď už hneď v jej úvode pohrozil Sládok. Bardejov bol ale aktívnejším tímom a Orčík mal viac práce než jeho náprotivok. V 24. minúte ho preveril Cútt, ktorý bol natlačený až do bránky a v 27. minúte doslova čaroval po šanciach Ščurka a Vaška. Prostredná časť tretiny bola bez väčších príležitostí, s niekoľkými pokusmi Bardejova si brankár Detvy poradil. V 36. minúte išli Bardejovčania do štyroch, čo bola skvelá šanca pre domácich dostať sa kontaktným gólom späť do zápasu. Tí ale súperovho brankára ani neohrozili a po jej skončení musel byť opäť pozorný Orčík, keď čelil akcii Mikolášeka. V poslednej minúte sa ocitol pred Škorvánekom Srnka, no on ani na opačnej strane v protiútoku Gmitter neuspeli a stav sa nemenil.
V poslednej dvadsaťminútovke musela Detva pridať na obrátkach, v 42. minúte to vzal na seba Hajnik, no ani nadvakrát neprekonal Škorváneka. V 43. aj 45. minúte sa snažil presadiť hosťujúci Linet, Orčík si s ním ale zakaždým poradil. Bardejov sa musel mať na pozore po pokuse Parkhousa. V 47. minúte si vypýtal faul Buda a Detva dostala možnosť presilovky. Hosťujúci tím sa ubránil, no pár sekúnd po návrate Valjenta na ľad dostal puk do brány Buda. Rozhodca Goga síce najprv gól uznal, no po porade s kolegami spolu s Jonákom rozhodol o jeho neplatnosti, bol totiž dosiahnutý vysokou hokejkou. Domáci tím sa ešte poriadne nespamätal z tohto verdiktu a v 50. minúte prehrával 0:4, druhým gólom v zápase sa prezentoval Cútt. Detva hneď na to dostala dve minúty za nešportové správanie funkcionárov klubu a diváci zahádzali ľad rôznymi predmetmi. V 51. minúte sa strhla na ľade bitka medzi všetkými hráčmi na ľade, ktorú odštartoval faul Vaška. Ten dostal dve minúty za vrazenie a vzájomný trest si odsedel Mačkovič s Jokeľom. V 56. minúte vybuchol Sládok, ktorý poslal na ľad brankára Škorváneka a ten musel ísť striedať. Do bránky išiel Sabol. Na ľade sa následne strhla ďalšia bitka, čo si nenechal ujsť Mikolášek a zo striedačky naskočil na ľad. Sládok inkasoval päť minút, Mikolášek štyri. O pár sekúnd na to pokračovala Detva vo svojej prehnane agresívnej hre a ďalší päťminútový trest dostal Mačkovič za napadnutie hlavy a krku a dve minúty dostal Jendroľ za nešportové správanie, keď chytil pod krk Ihnaťa a všetci traja aj so Sládkom sa s osobnými trestami stretli už v kabíne. Stretnutie dohral Bardejov v presilovke 5 na 3 a bez problémov si tak vybojoval postup do finále a zároveň baráže o extraligu.

HC 07 Orin Detva - HC 46 Bemaco Bardejov 0:4 (0:3, 0:0, 0:1) - konečný výsledok série 0:3, Bardejov postúpil do finále
Góly:
19. a 50. R. Cútt, 2. Linet, 8. Vaško