Šatan na margo Rewayovho vykania: Mal som zo Šťastného rovnaký rešpekt

BRATISLAVA (SZĽH, štu) – Tretí prípravný týždeň reprezentácie pred majstrovstvami sveta sa začal v utorok v Bratislave. Výber trénera Vladimíra Vůjteka má na programe tento týždeň dve prípravné stretnutia vo Francúzsku (17. a 19. apríla). V utorok sa už hlásil aj prvý zámorský hráč – Martin Reway.  Útočník Gatineau Olympiques už bude pripravený na súboje proti Francúzom.

Martin priletel do Európy v utorok ráno, ale neprišla mu batožina. Aj preto musel odtrénovať jeden tréning v požičaných veciach. „Batožina mi príde až v stredu, ale zrejme sa k nej dostanem až vo štvrtok vo Francúzsku. Dôležité bude, ako mi sadnú korčule. To je však nepodstatné. Teraz sa teším na atmosféru okolo reprezentácie a hlavne sa budem všetkému novému učiť,“ prezradil Martin po príchode do seniorskej kabíny, kde bol ako prvý spomedzi nominovaných.

Aj mediálny záujem bol o jeho osobu poriadne veľký. „Podobné to bolo, keď som strelil gól v prípravnom zápase Careymu Priceovi, ale teraz je to ešte väčšie. Ako som už povedal, budem sa veľa učiť od starších hráčov, ktorí sú tu,“ pridal 19-ročný útočník, ktorý je najmladším hráčom vo Vůjtekovom výbere. „Aj som rozmýšľal nad tým, či budem starším hráčom ako Miroslav Šatan vykať alebo tykať. Uvidíme, podľa situácie,“ prezradil Reway. Keď však zbadal v kabíne kapitána Miroslava Šatana vyšlo z neho „Dobrý deň“.  „Chápem to,“ povedal Miroslav Šatan. „Pamätám si presne na ten moment, keď som vošiel do reprezentačnej kabíny ja a zbadal som v nej Petra Šťastného. Rovnako som mu vykal. Martinovi som ale povedal, aby mi tykal,“ vysvetlil celú situáciu Miroslav Šatan, ktorý videl Rewaya v akcii počas majstrovstiev sveta hráčov do 20 rokov. „Keď sa bude na čokoľvek pýtať, budem mať preňho odpovede. Videl som ho hrať na šampionáte dvadsaťročných a bolo by super, ak by podobný prínos priniesol aj do tohto tímu. Tréneri mu šancu dajú,“ dodal Miroslav Šatan, ktorý je s 82 gólmi najlepším strelcom slovenskej reprezentácie.

Slováci odohrajú prvý zápas vo štvrtok 17. apríla o 20.00 v Gape, odveta je na programe o dva neskôr o 15.00 v Grenobli. RTVS odvysiela priamy prenos zo sobotňajšieho zápasu. Zo štvrtkového stretnutia francúzska strana nevyrába televízny signál.

Nominácia hokejovej reprezentácie Slovenska na zápasy s Francúzskom:
Brankári:
Július Hudáček (HC ČSOB Pardubice/ČR, 8 zápasov), Jaroslav Janus (Slovan Bratislava/KHL, 10), Ján Laco (Donbas Doneck, Ukr./KHL, 25)
Obrancovia: Ján Brejčák (Slovan Bratislava/KHL, 11 zápasov/1 gól), Peter Čerešňák (Dukla Trenčín, 6/0), Marek Ďaloga (HC ČSOB Pardubice/ČR, 23/0), Vladimír Mihálik (Slovan Bratislava/KHL, 38/2), Karol Sloboda (HC Vítkovice/ČR, 19/0), Richard Stehlík (HC Vítkovice/ČR, 86/2), Martin Štajnoch (Slovan Bratislava/KHL, 9/0), Ivan Švarný (Medveščak Záhreb, Chor./KHL, 67/1), Juraj Valach (Slavia Praha/ČR, 7/0)
Útočníci: Martin Bakoš (Slovan Bratislava/KHL, 6/0), Martin Bartek (Bílí Tigři Liberec/ČR, 35/10), Tomáš Bulík (Bílí Tygři Liberec/ČR, 30/1), Marcel Haščák (Dinamo Riga, Lot./KHL, 43/3), Mário Lunter (HC´05 Banská Bystrica, 1/0), Patrik Lušňák (ŠHK 37 Piešťany, 13/1), Michel Miklík (Slovan Bratislava/KHL, 56/10), Juraj Mikúš (Slovan Bratislava/KHL, 73/16), Ladislav Nagy (Jokerit Helsinki/Fín., 68/23), Martin Reway (Gatineau Olympiques/QMJHL, 0), Dávid Skokan (Slavia Praha/ČR, 7/1), Miroslav Šatan (Slovan Bratislava/KHL, 171/82), Rastislav Špirko (Spartak Moskva, Rus./KHL, 31/3), Andrej Šťastný (Slovan Bratislava/KHL, 13/0), Radoslav Tybor (HC ČSOB Pardubice/ČR, 17/2), Peter Zuzin (HKM Zvolen, 6/0).

Realizačný tím:
Igor Andrejkovič (vedúci výpravy), Vladimír Vůjtek (tréner), Peter Oremus, Vladimír Országh (asistent trénera), Roman Švantner (kondičný tréner), František Okál (lekár), Michal Malina, Michal Hrtús (maséri), Ján Urban (výstrojový manažér), Michal Nemček (fyzioterapeut)