Šatan mohol byť v Soči v prípade vyriešenia sporu s Chárom

Tlačová beseda  v Soči k vystúpeniu hokejistov SR, sprava generálny manažér hokejovej reprezentácie Otto Sýkora,  tréner reprezentácie Vladimír Vůjtek  a tlačový atašé Tomáš Štulajter, foto SITA - Jozef Jakubčo

SOČI - Ak by neexistoval problém medzi lídrami slovenskej hokejovej reprezentácie Zdenom Chárom a Miroslavom Šatanom, na zimných olympijských hrách v Soči by hrali obaja. Uviedol to reprezentačný tréner Vladimír Vůjtek. Pri Čiernom mori sa predstavil len kapitán tímu Chára, Šatan sa do nominácie nedostal. Obranca Bostonu si však nedával podmienku, že nebude v jednom mužstve s útočníkom Šatanom.
"Hral by," odpovedal vo štvrtok popoludní Vladimír Vůjtek na otázku, či by v prípade uzmierenia sa s Chárom bol Šatan v olympijskom tíme. Obaja hokejisti nekomunikujú od novembra 2012, keď v zápase Kontinentálnej hokejovej ligy poslal Chára svojho reprezentačného kolegu tvrdo na ľad. Šatan odvtedy dlho pauzoval a jeho klubová sezóna sa vtedy skončila. 
Vladimír Vůjtek opäť zopakoval, že v čase tvorby nominácie 7. januára 2014 nemal líder Slovana Bratislava Šatan potrebnú formu na to, aby odcestoval s tímom do Soči. Za mesiac sa však situácia zmenila, krátko pred ZOH vypadol zo zostavy mužstva útočník Marián Gáborík. Práve jeho miesto mohol zaujať Šatan, ak by urovnal spor s Chárom. "V čase uzatvárania nominácie 7. januára sme s mojimi asistentmi neboli presvedčení, že Miro Šatan má športovú výkonnosť na účasť na ZOH. Videl som všetkých jeho 9 zápasov, ktoré dovtedy odohral. Forma hráčov sa však počas obdobia do začiatku turnaja mohla meniť a situácia sa zmenila. Postupne začal hrať lepšie, dávať góly, prišla situácia s Gáboríkom, na ktorého sme čakali do poslednej chvíle," uviedol Vladimír Vůjtek a ďalej pokračoval: "Celý čas sme dbali na to, aby bol dobrý kolektív, partia a v ňom disciplína. Usúdili sme, že bude menšie zlo, ak necháme pôvodnú nomináciu. Do poslednej chvíle sme čakali, že sa jeden z nich ozve a povie nám, že sa dohodli. Okamžite by sme nomináciu menili. Bez tejto správy sa len stupňoval tlak na nás." 
Dvaja lídri hokeja na Slovensku Chára a Šatan spolu od zákroku prakticky nekomunikovali. Situáciu sa snažili riešiť počas novembrovej návštevy v zámorí aj reprezentačný tréner a generálny manažér národného tímu Otto Sýkora. "Mirovi sme už vtedy hovorili, že cesta na ZOH vedie cez vyjasnenie si situácie medzi nimi dvoma,“ ozrejmil stretnutie so Šatanom Otto Sýkora. Neskôr sa prostredníctvom neho nakontaktoval útočník na obrancu a pred zápasom Bostonu na ľade New York Rangers mu poslal sms správu so žiadosťou o desaťminútové stretnutie na káve. "Zdeno mu odpovedal, že pred zápasom nie a pozval ho s rodinou na víkend do Bostonu, kde by si to vyjasnili. Odvtedy neprišlo medzi nimi k žiadnej komunikácii,“ doplnil Otto Sýkora. 
Za tejto situácie sa realizačný tím rozhodol nenominovať Šatana na zimné olympijské hry. Útočník Slovana sa pred časom vyjadril, že by pri stretnutí s Chárom situáciu v Soči vyriešili za päť minút. "Čo by sa stalo, ak by to nevyriešili? Čo by sme potom robili?" pýtal sa Vladimír Vůjtek. Vedenie tímu sa rozprávalo o nominácii na ZOH aj s kapitánom Zdenom Chárom a jeho asistentmi Michalom Handzušom a Mariánom Hossom. "So Zdenom sme sa bavili o každom hráčovi. Nikdy si však nekládol podmienky, kto bude a kto nebude v tíme," dodal Otto Sýkora. 

Chára so Šatanom boli pred inkriminovaným zákrokom v novembri 2012 dobrí kamaráti. Situácia medzi nimi nie je stále vyjasnená. Kým útočník požaduje ospravedlnenie, obranca nevidí dôvod na tento krok, keďže podľa neho nefauloval. "Sú to dvaja inteligentní ľudia, ktorí si to musia vydiskutovať. Žiaľ, škodí to nášmu hokeju," priznal Otto Sýkora.

Šatana pri novembrovej návšteve Vůjtka so Sýkorom v zámorí prekvapila aj informácia o tom, že nomináciu musia uzavrieť do 18. decembra. Neskôr sa termín posunul na koniec decembra a potom na 7. januára. Šatan začal hrávať až v decembri. "Bol prekvapený, a preto začal veľmi rýchlo hľadať klub, v ktorom by mohol hrať," priznal Sýkora.
Podľa reprezentačného trénera Vladimíra Vůjtka by prípadná účasť Šatana v Soči asi príliš neovplyvnila výsledky mužstva. "Tím nie je závislý od jedného hráča. Nie som si istý, že by jeho účasť zmenila naše výsledky. Mohol by dať niekde dva góly, ale asi by sa celkový výsledok nezmenil," odhadol Vůjtek. Situácia, ktorá sa na Slovensku veľmi rozoberala, pravdepodobne ovplyvnila aj kabínu. Olympionici ju vnímali. "V hlavách hráčov to asi bolo. Čítajú každý deň internet. Články nepridali na pohode v mužstve, ale tým nechcem ospravedlňovať výsledky. Urobili sme si medvediu službu v slovenskom hokeji," dodal Vladimír Vůjtek.

Generálny manažér reprezentácie Otto Sýkora vo štvrtok uviedol, že slovenský tím pocítil absenciu zranených hráčov. "Chýbali nám všetci. Či už Dominik Graňák, Mišo Sersen, Ľubo Višňovský alebo Majo Gáborík," vyhlásil Sýkora. Tesne pred začiatkom ZOH 2014 sa viedli siahodlhé debaty o dôvodoch neúčasti dvojice zámorských hráčov Gáboríka a Višňovského. Mnohí realizačný tím výberu SR obviňovali z nedôslednej práce v prípade skúseného obrancu či zavádzania verejnosti u šikovného kanoniera. "Mám so sebou potvrdenie z 24. januára od generálneho manažéra Columbusu Jarma Kekäläinena, že Majo na olympiádu ide. Diskusie o tom, že sme od začiatku vedeli o neúčasti Gáboríka na ZOH, sú preto hlúposť. Sám Majo nás každé dva dni informoval o svojom stave. Hovoril: "Je mi lepšie." Chcel byť súčasťou tohto tímu. Bol aj veľmi sklamaný, keď sa napokon musel ospravedlniť,“ informoval Otto Sýkora a prezradil aj detaily. "Už keď sa Majo zranil, tak nám povedal: ´Chalani, nikdy nepôjdem na olympiádu, ak nebudem stopercentne presvedčený, že vám tam pomôžem.´ To bola jeho férovosť, že vedel posúdiť svoj stav. Boli tam aj špekulácie zo strany Columbusu, nech hrá napríklad až od tretieho zápasu, ale do takého extrému sme nechceli ísť," dodal Sýkora.