Echo z Vierumäki: ponúknuť deťom na ľade zábavu a radosť

Účastníci programu World Girls Ice Hockey Weekend/Learn To Play vo Vierumäki, foto Jenny GoessensÚčastníci programu World Girls Ice Hockey Weekend/Learn To Play vo Vierumäki, foto Jenny Goessens

BRATISLAVA (SZĽH) - Na zväzovej stránke sme už informovali o tom, že na júlovom dievčenskom  IIHF High-performance kempe vo fínskom Vierumäki mal početné zastúpenie aj slovenský ženský hokej. Jeden z jeho programov  absolvovala aj náborová manažérka SZĽH  Diana Kosová. 

V skupine s našou Dianou Kosovou (na snímke s mikrofónom) nechýbal vo Vierumäki ani zlatý zo ZOH 1998 v Nagane Čech David Moravec, foto Jenny GoessensV skupine s našou Dianou Kosovou (na snímke s mikrofónom) nechýbal vo Vierumäki ani zlatý zo ZOH 1998 v Nagane Čech David Moravec, foto Jenny Goessens

Pod názvom World Girls Ice Hockey Weekend/Learn To Play sa ukrývalo toho naozaj mnoho a ako jediný program nebol špecializovaný čisto len na ženský hokej. Okrem organizácie náborového podujatia a hokejového turnaja sa jeho účastníci celý týždeň učili ako pracovať s najmenšími hokejistami a hokejistkami. Mentormi tohto programu boli naozaj tí najpovolanejší: Kevin McLaughlin, riaditeľ rozvojového programu mládeže v americkej hokejovej federácii, Johan Bollue, inštruktor programu Learn to play pre IIHF a Saara Niemi, bývalá fínska reprezentantka, olympionička a v súčasnosti pracujúca vo fínskej hokejovej asociácii, kde má na starosti ženský hokej a náborové programy.
 
Koordinátorku  projektu SZĽH  Deti na hokeju sme vyspovedali, aby nám o programe Learn To Play povedala viac.

Na tréningu s fínskymi malkáčmi, foto Jenny GoessensNa tréningu s fínskymi malkáčmi, foto Jenny Goessens

Diana, pred nedávnom si sa vrátila  z Fínska, kde si mala možnosť učiť sa od najlepších. S akými poznatkami a dojmami si sa vrátila domov?
-  Cítim sa naozaj úžasne. Celý týždeň sme sa stretávali so skúsenými ľuďmi, odborníkmi, ktorí nemali najmenší problém odovzdávať nám svoje poznatky a skúsenosti. Aj keď boli dni nabité náročným programom, únavu sme jednoducho nepociťovali, prežívali sme totiž skvelé zážitky ako v skupine, tak aj pri práci s malými fínskymi hokejistami. 
 
Môžeš priblížiť ako vyzeral jeden taký študijný deň?
- Náš denný program bol naozaj pestrý. Tvorili ho z niekoľko prednášok a tréning na ľade pod vedením našich mentorov.   Ďalej to bola práca s fínskymi deťmi vo veku 7-11 rokov, ktorým sme každý deň pripravovali hry a cvičenia na suchu aj na ľade. Nadobudnuté denné poznatky sme analyzovali v rámci spätnej väzby a bodku dala príprava na ďalší deň.
 
Rozumejú fínski školáčikovia vo veku 7-11 rokov po anglicky?
- Nerozumejú, no aj tento moment bol súčasťou zbierania skúseností. Pripravovali sme program pre takmer 70 detí, z ktorých po anglicky rozumeli dve. Napriek tomu sme dokázali s nimi komunikovať, zaujať ich a priniesť im radosť z hokeja. Deti nepotrebujú slovné inštrukcie, aby dokázali cvičiť s úsilím a radosťou. Potrebujú vidieť a skúšať. Čím menej nám rozumeli, tým menej sa strácal čas rozprávaním a tréningy mali spád, ich čas sa správne využíval a aj napriek rozsiahlej jazykovej bariére vedela každá skupina, čo má kedy robiť. 

Keď dvom stačí jedna hokejka, foto iihf - Toni SaarinenKeď dvom stačí jedna hokejka, foto iihf - Toni Saarinen

Hovorila si o množstve o prednášok...
- Ťažko je vybrať len niečo, no určite si ´učivo´ nenechám pre seba, pretože vo Fínsku sme boli na to, aby sme sa doma o poznatky delili so všetkými, ktorí o ne stoja. Kevin McLaughlin nám predstavil americký model práce s mládežou (American Developement Model), Johan Bollue, učiteľ telesnej výchovy a biznismen, predostrel nové zaujímavé pohľady a námety na prácu s deťmi a Saara Niemi priblížila ďalšie nasledovaniahodné postupy pri organizácii náborových programov.  Okrem mentorov nám prednášali aj ďalší špičkoví odborníci: napríklad aj našim fanúšikom  známy Tom Renney, bývalý skvelý tréner NHL a v súčasnosti prezident kanadskej hokejovej federácie, či Stephen Norris, ktorý pracuje Hockey Canada aj v oblasti dlhodobého rozvoja hráčov. 
 
Aká bola ústredná myšlienka programu vašej skupiny? 
- V mnohých prednáškách mocne rezonovalo, že hokej má predovšetkým prinášať deťom radosť a zábavu. Pretože ak sú šťastné, dávajú do svojho snaženia omnoho viac úsilia a oveľa rýchlejšie napredujú. Ak hokej neprináša zábavu, je úplne jedno, aký cieľ majú tréningy, budú napredovať pomalšie a deti nám z hokeja budú odchádzať. Na hokej sa totiž neprihlasujú, aby mali každý deň tréning, ale preto, že im prináša potešenie. 
 
Hokej  to je však aj časté opakovanie rôznych cvičení?
- S tým súhlasím, to ale neznamená, že pri tom nemôže byť zábava. Existuje množstvo zaujímavých aktivít, ako môžete deťom ukázať správne návyky bez vysvetľovania. Napríklad korčuľovanie so zdvihnutou hlavou. Niečo, čo sa snažíme dostať hráčom do hláv, no nefunguje to, pretože hovoriť naozaj nestačí. A pritom sa to dá tak ľahko naučiť hrou. My sme sa napríklad hrali na ľade bedminton. Pri ňom musíte mať hlavu hore neustále, keďže košík lieta ponad vás. Alebo sme namiesto rozdielnej farby dresov mali pri hre rozlišovacie prvky ako návleky na prilbách, takže spoluhráčov sme rozpoznali iba so zdvihnutou hlavou. Aké jednoduché, že? 

Na čo slúži bedmintonová raketa na ľade? Foto Martin MerkNa čo slúži bedmintonová raketa na ľade? Foto Martin Merk

Naozaj to znie zábavne, zrejme podobných aktivít bolo viac.
- Nestačili by ste sa čudovať. Okrem tréningov, sme organizovali pre deti aj dve podujatia. Jedným bol náborový deň, ktorý sa niesol v duchu toho, o čo sa už rok snažíme aj na Slovensku. Mottom bolo urobiť aktivity zábavnou formou tak, aby sa dieťa chcelo opäť vrátiť na štadión a aby sme mu v srdiečku zažali iskričku lásky k hokeju. V rámci tohto dňa sme boli pochválení  aj za naše náborové podujatia, ktoré som formou videa odprezentovala celej skupine. Druhým podujatím bol hokejový turnaj. S našimi zverencami sme ho celý odohrali bez počítania výsledkov, no aj napriek tomu s najvyšším nasadením. Pred zápasom čakali deti v šatniach menovky a voňavé dresy, stretnutia viedli rozhodcovia vo vtipných kostýmoch, počas celého turnaja hrala hudba a pre nehrajúce družstvá boli pripravené rôzne aktivity. Pre rodičov sme zorganizovali súťaž o najlepšieho fanúšika. Víťazom bol naozaj každý, kto sa zapojil. Jednak hráči, ale aj my organizátori a tiež naši mentori. Všade vládli úsmevy a radosť. Jeden hokejový otecko nám napísal na facebook ďakovné slové, vraj  jeho sedemročný syn Veeti bol z kempu úplne nadšený.
 
Svoje poznatky a skúsenosti budeš ako si povedala posúvať do hnutia, čoskoro sa zrejme dozvieme aj ďalšie zaujímavé aktivity, ktoré sa dajú využívať na efektívnu prácu s deťmi. Čo by si ešte zdôraznila v tejto súvislosti?
- Rada by som tlmočila myšlienku z úst našich mentorov: Aby sme mohli priniesť zmenu a progres, musíme byť predovšetkým príkladom a usilovať sa byť svetovou triedou v tom, čo robíme. Byť triedou ako tréner hokeja nemusí nutne znamenať dostať sa k trénovaniu mužov v elitnej lige. Omnoho náročnejšie je pracovať s deťmi a vychovávať plnohodnotných športovcov pre trénerov v elitných ligách. A byť špičkou v práci s deťmi znamená nikdy sa nezastaviť, stále na sebe pracovať, pripravovať sa a byť každý deň lepším trénerom, ako v deň predošlý. Pri mojej práci náborovej manažérky som spoznala veľa  šikovných trénerov, o ktorých si myslím, že by svetovou triedou raz mohli byť. Je teraz na nás, ponúknuť im také možnosti a prostriedky, aby mohli napredovať a sa stať lepšími a zase na nich, aby lepšími chceli byť. Ak voláme po zmene a napredovaní, musíme na tom pracovať naozaj všetci spoločne - od prípravkárov po seniorov, od najmenšieho oddielu až po reprezentačný level.