Radšej na majstrovstvá sveta, ako na farmu, tvrdí Martin Marinčin

BRATISLAVA/EDMONTON (SZĽH, štu) – Prvý štart v NHL, účasť na olympijských hrách v slovenskom drese, ale aj túžba reprezentovať svoju krajinu na majstrovstvách sveta. To je niekoľko udalostí, ktoré sprevádzajú sezónu obrancu Edmontonu Oilers Martina Marinčina. Košický rodák v septembri minulého roka ani len nepomyslel na to, že by počas ročníka 2013/14 zažil to, čo zažil. „Nemôžem tomu uveriť. Je to paráda. Myslel som si, že to, čo som zažil v tomto ročníku, zažijem vo svojej kariére postupne. Emotívna bola aj rozlúčka s kapitánom Edmontonu Ryanom Smythom. Bol to pre mňa veľmi poučný ročník. Začínal som ho na farme v Oklahome, zakončím ho na majstrovstvách sveta v Minsku. Zažil som v ňom veľa krásnych momentov,“ povedal Martin pre hockeyslovakia.sk.

To, že si zahrá na majstrovstvách sveta, bola aj práca realizačného tímu slovenskej reprezentácie. Martin nemusel posilniť farmársky tím „olejárov“, ale od budúceho týždňa sa pripojí k slovenskej reprezentácii v Poprade. „Prijal som možnosť hrať radšej na majstrovstvách sveta, ako ísť na farmu. Na reprezentáciu sa veľmi teším. Keď mi generálny manažér reprezentácie Otto Sýkora povedal, že proti Fínsku odohráme zápas v košickej Steel aréne, veľmi som sa potešil. Po štyroch rokoch si konečne zahrám doma,“ pokračoval Martin.

Vo februári sa predstavil v slovenskom drese pod piatimi kruhmi. „Že som mohol štartovať na olympiáde, za to vďačím tomu, že som hral v NHL. V klube potom zase rezonovalo to, že som bol na olympiáde a určite sa to podpísalo pod to, že som dohral základnú časť v prvom tíme. Z tohto pohľadu mi to pomohlo navzájom,“ pridal 22-ročný obranca.

Po skončení základnej časti čakali na Martina ešte pohovory v klube a potom mohol odletieť z Edmontonu preč. „Kouč Dallas Eakins mi pri odchode povedal, aby sa mi na šampionáte darilo, ale aby som prišiel na začiatku sezóny poriadne pripravený a zastal si svoje miesto. Do mužstva príde viacero nových hráčov, takže budem musieť vo veľkej konkurencii ukázať, že do prvého mužstva Oilers patrím,“ prezradil účastník olympijských hier v Soči.

Ešte pred posledným zápasom základnej časti bolo známe, že sa s kariérou rozlúči dlhoročný kapitán Oilers a v minulosti aj kanadskej reprezentácie Ryan Smyth. Edmonton nastúpil proti Vancouveru a „olejári“ napokon zvíťazili 5:2. „Bolo to veľmi emotívne. Už na mítingu pred zápasom bolo jasné, že ten duel musíme vyhrať pre Ryana. Potom si vzal slovo aj on. Bolo to silné a bojovali sme zaňho. Na rozkorčuľovaní si nenasadil nikto z nás prilbu, ako prejav úcty voči Ryanovi, keďže on ju nikdy na rozcvičke nemal. Bolo to veľmi pekné a som veľmi rád, že som mohol zažiť rozlúčku takého veľkého hráča, akým Ryan Smyth bol. Aj sme sa potom o tom so spoluhráčmi bavili, že to musí byť veľmi ťažké ukončiť kariéru,“ dodal Martin, ktorý v NHL nastúpil v tejto sezóne na 44 zápasov.

 

SEZÓNA MARTINA MARINČINA V EDMONTONE

Zápasy   44

Góly 0

Asistencie    6

Body 6

+/-  -2

Tr. minúty    16