Prvý zápas v Rige Slovákom nevyšiel, prehrali s Lotyšmi 1:5

Autor dvoch gólov Lotyšov Janis Sprukts pred brankátom Jánom Lacom, foto lhf.lAutor dvoch gólov Lotyšov Janis Sprukts pred brankátom Jánom Lacom, foto lhf.l

RIGA - Slovenská hokejová reprezentácia prehrala vo svojom predposlednom prípravnom zápase v Rige s domácim Lotyšskom 1:5. Zverencom Vladimíra Vůjtka zápas vůbec nevyšiel. Hra sa im nedarila, viazli im kombinácie, nevychádzali im presilovky a navyše robili chyby pred brankárom Jánom Lacom. Možnosť na reparát budú mať naši hráči v sobotu od 16:00.

Obaja tréneri dali v zostavách priestor hráčom, ktorí bojujú o miesta v zostavách pre majstrovstvá sveta. V slovenskom tíme prvýkrát nastúpili v tohtosezónnej príprave hráči z NHL. Šancu dostali Andrej Meszároš, Tomáš Kopecký a Richard Pánik, na ich výkone bolo vidieť, že sa ešte zoznamujú po roku na užších zámorských klziskách so širokým európskym. Do duelu nezasiahol Marko Daňo. Slovensko v siedmom prípravnom stretnutí pred svetovým šampionátom utrpelo piatu prehru, tretiu v riadnom hracom čase.


LOTYŠSKO - SLOVENSKO 5:1


Stretnutiu chýbalo v prvých minútach väčšie tempo a vzruch pred oboma bránkami. Lotyšov prebudila až prvá presilovka, pred Laca sa v nej natlačil Janis Sprukts a otvoril bekhendom skóre. Slovenská defenzíva stála na hlinených nohách, ďalšie jej zaváhanie mohol potrestať Bukarts. V 17. min sa to podarilo Martiňšovi Cipulisovi, ktorého ideálne našiel Kaspars Saulietis. Slováci pôsobili zaspatým dojmom, chýbala im väčšia aktivita i lepšie korčuľovanie. V 18. min tečoval Bukartsovu strelu pred bránkou Sprukts a zvýšil už na 3:0.

Aspoň trocha sa Vůjtkovi zverenci prebrali v úvode druhej časti hry. V 25. min spálil tutovku Kopecký. Lotyši výborne vykrývali priestor pred Masalskisom a nepúšťali Slovákov do veľkých príležitostí. Na rozdiel od hosťujúceho výberu sa domáci snažili všetky strely zblokovať a nepustiť puky k bránke. Stretnutie malo všetky prvky prípravy, nikto sa nechcel zbytočne zraniť. V závere druhej časti hry využili Lotyšu ďalšiu presilovku, Slováci nepokryli pred bránkoviskom Robertsa Bukartsa a ten zblízka štvrtýkrát prekonal Jána Laca.

Hostia na prelome tretín nevyužili presilovú hru, po jej skončení nahadzoval Jurčina puk pred bránku, kde umne tienil Pánik a Slováci znížili na 1:4. Slovenskí hráči aspoň trocha ožili, ale zlyhávali pri kombináciách a individuálne sa nedokázali presadiť proti organizovanej obrane súpera. Slováci kopili chyby pri rozohrávke, na ľade boli chvíľami odovzdaní. Nevychádzali im ani presilové hry. Ak sa niekto dostal do útočného pásma, nemal v ňom často nikoho, komu by mohol adresovať prihrávku. Lotyši boli v útočnom pásme oveľa aktívnejší, v obrane dostupovali k Slovákom a blokovali všetky ich pokusy. Domáci v pohode kontrolovali výsledok a veľa času trávili ďaleko od svojej bránky. V poslednej sekunde riadneho hracieho času dostal možnosť trestného strieľania lotyšský kapitán Daugaviňš, ktorý skúsil exhibičný nájazd a úspešne ho premenil.

Lotyšsko - Slovensko 5:1 (3:0, 1:0, 1:1)
Góly:
13. Sprukts (Cibulskis, Bukarts), 17. Cipulis (Saulietis), 18. Sprukts (M. Redlihs, Bukarts), 40. Bukarts (M. Redlihs), 60. Daugaviňš (z tr. strieľania) - 42. Jurčina (Pánik)
Vylúčení: 5:4 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Odiňš, Griskevics - Jakovlevs, Jucers, 6200 divákov
Zostavy:
Lotyšsko: Masalskis - K. Redlihs, Jerofejevs, Sotnieks, Galviňš, Cibulskis, Širokovs, Demiters, M. Jass - M. Redlihs, Sprukts, Bukarts - Daugaviňš, Džeriňš, Darziňš - Cipulis, Berziňš, Saulietis - K. Jass, Abols, Bajaruns - Lipsbergs
Slovensko: J. Laco - Meszároš, Graňák, Marek Ďaloga, J. Mikuš, Jurčina, Sersen, Jaroš, Baranka - L. Nagy, T. Kopecký, Réway - Miklík, Viedenský, Tybor - Pánik, Bližňák, Bartovič - J. Sýkora, Surový, L. Hudáček - Lušňák