Prvé kolo 1. ligy: v šiestich zápasoch uspeli len dva domáce tímy

1. HL SR 1. liga

BRATISLAVA (SZĽH) - Úvodné kolo našej druhej najvyššej súťaže nebolo veľmi priaznivé pre domáce tímy. Na víťaznú vlnu sa naladili len Spišiaci a Bardejov, keď obaja zdolali svojich súperov zhodne 5:2. Na súperovom ľade vyhrali Seničania v Prievidzi 8:4, Prešov v súboji s reprezentačnou osemnástkou 4:1. Dva zostávajúce súboje sa skončili zhodnými výhrami hostí 4:3 po nájazdoch. Liptáci takto vyhrali v Michalovciach a Topoľčany v Trnave.

MICHALOVCE - LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ 3:4 po samostatných nájazdoch
Dopisovateľ: Peter Brendza, HK Dukla Michalovce
Vzhľadom na to, že súperi odohrali prvý ligový zápas, sa hral hokej vo svižnom tempe. Súperi sa v úvodných minútach oťukávali. Ako prví mohli skórovať domáci, ktorí v 11. minúte podnikli rýchly brejk, no Linet neupratal Majerníkovú prihrávku do siete. Chvíľu nato sa zaskvel hosťujúci golman Juraj Hollý, ktorý zneškodnil strelu Richarda Šechného. V závere prvej tretiny sa mohlo skóre meniť aj na druhej strane. Macíka  však v samostatnom nájazde vychytal Fedor.
Aj v druhej tretine sa hral zaujímavý hokej a diváci konečne videli aj góly. Už po 67 sekundách hry sa k puku dostal hosťujúci Poliaček a poslal ho za Fedorov chrbát - 0:1. Hneď po strelenom góle nebezpečne na Fedora pálil Matúš Ďuriš, no viac z hry mali následne domáci. Tí svoju prevahu pretavili vo vyrovnanie, keď sa presadil Filip Podsedlý - 1:1. Aj v ďalších minútach sa hral útočný hokej. Dukla nevyužila 40 sekundovú presilovú hru o dvoch hráčov a prišiel zákonitý trest. V 33. minúte našiel Macík spoza brány Kurica a ten ponad ležiaceho Fedora poslal hostí po druhýkrát do vedenia - 1:2. Vyrovnanie prišlo už o dve minúty neskôr. Hosťujúcej obrane unikol počas oslabenia Majerník, ktorý popod Hollého vyrovnal - 2:2. V poslednej päťminútovke domáci zatlačili, paradoxne ale mohli inkasovať, Fedor však vytiahol pri strele Roháča parádny semafor. V záverečných sekundách pohrozili aj domáci, Podsedlý ale mieril iba do dobre postaveného Hollého.
Chlieb sa lámal na začiatku tretej časti. Ešte v závere druhej tretiny sa faulu dopustil Vladimír Urban a keďže domáci sa zdržali v šatni počas prestávky o niečo dlhšie, čo si všimol aj hlavný rozhodca, ktorý im udelil ďalší menší trest a Liptáci tak tretiu tretinu začínali dlhočíznou dvojminútovou presilovkou o dvoch hráčov. Tú aj Kadlubiakom využili - 2:3. Následne viackrát pri únikoch čaroval domáci golman Fedor, čo sa mohlo stať hosťom osudné. Presne stotridsať sekúnd pred koncom domáci lodivod Milan Staš odvolal golmana Fedora a Michalovčania si nakoniec trinásť sekúnd pred koncom vybojovali predĺženie, keď strelou spomedzi kruhov vyrovnal Vladimír Urban - 3:3. Predĺženie víťaza duelu neprinieslo, hoci skóre sa mohlo meniť najskôr pri šanci Halása a potom aj pri tutovke Macíka. Rozhodnúť tak museli samostatné nájazdy, v ktorých mal šťastnejšiu ruku tréner MHK 32 Marián Horváth, ktorého zverenci premenili dva samostné nájazdy, zatiaľ čo z domácej strany bol úspešný akurát Richard Šechný.
HK Dukla Michalovce - MHk 32 Liptovský Mikuláš 3:4 po sam. nájazdoch (0:0, 2:2, 1:1 - 0:0, 0:1)
Góly:
25. Podsedlý (Briják, Halás), 35. Majerník (M. Šterbák), 60. Urban (M. Drotár, Čížek) - 22. Poliaček (Trochta, Kadlubiak), 33. Kuric (Kadlubiak, Macík), 42. Kadlubiak (Poliaček, Holiga), rozhodujúci sam. nájazd Klimčík, 1050 divákov

TRNAVA - TOPOĽČANY 3:4 po samostatných nájazdoch
Dopisovateľka: Dominika Handzušová, HK Trnava
Úvod patril domácim, ktorí napokon počas celej prvej tretiny boli o dosť aktívnejší. Zahrali im do karát aj presilovky, ale nedokázali ponúknuté šance využiť. Skóre otvoril až v 18. minúte opäť pri presilovkovom kolotoči strelou od modrej Burzala. V druhej tretine sa Topoľčanom podarilo dvoma gólmi zvrátiť stav stretnutia. Prvý padol v presilovke, druhý pri dni otvorených dverí v trnavskej obrane. Gladiátori vyrovnali po kontre Brandisa. Ďalej sa hral obojstranne aktívny hokej, na svoje si prišla aj hŕstka divákov, ktorí híkali pri šanciach Topoľčian. V tretej tretine hostia dohrávali presilovku, v ktorej Trnava opäť faulovala. Následne rozohrali menší kolotoč v pásme aj keď už bola Trnava v piatich. Napokon sa točenou strelou z ľavého kruhu presadil Dobrý. Pre Trnavu to bol impulz, začala tlačiť a vyrovnanie bolo len otázkou času. Opäť ale veľakrát bolo proti šťastie. Napokon sa tešil Čunderlík po naozaj šťastnom góle, keď sa puk odrazil po jeho teči od ľadu do brány. V predĺžení sa nerozhodlo, hoci Trnava hrala presilovku a mala šance. V nájazdoch bol úspešný len Martin Mihálik a rozhodol tak o dvoch bodoch pre Topoľčany.
HK Trnava - HC Topoľčany 3:4 po sam. nájazdoch (1:0, 1:2, 1:1 - 0:0, 0:1)
Góly:
18. Burzala (Hegyi, Čunderlík), 34. Brandis (Čunderlík, Burzala), 56. Čunderlík (Hronec, Barinka) - 24. Chromý (Fusek, Dobrý), 29. P. Hurtaj (Žitňanský), 45. Dobrý (Fusek, Chromý), rozhodujúci sam. nájazd M. Mihálik, 298 divákov

BARDEJOV - DETVA 5:2
Súhrn zaslal klub HC 46 Bardejov
V prvom kole sa domáci stretli s Detvou. Prvá tretina bola vyrovnaná. V 9. minúte sa presadila nová posila domácich Kohutiar. Do šatni sa odchádzalo za stavu 1:0. Druhá tretina patrila domácim, keď ju dokázali vyhrať 3:1. Raz sa presadil Baláž a dvakrát Hričina, ktorý sa vrátil do Bardejova po neúspešnom angažmá v Kazachstane. V tretej tretine Hričina skompletizoval svoj čistý hattrick a ukázal, že sa počas sezóny môže zaradiť k hlavným ťahúňom mužstva. Druhý gól hostí padol v presilovke, keď sa presadil Kentoš. Zápas sa skončil 5:2 a domácim sa podarilo vkročiť do novej sezóny víťazne.
HC 46 Bardejov - HC 07 Detva 5:2 (1:0, 3:1, 1:1)
Góly:
7. Kohutiar (Ľ. Sabol, Vaško), 23. M. Baláž (Kohutiar), 27. Hričina (M. Takáč, Cútt), 39. Hričina (Cútt, Slimák), 51. Hričina (Cútt) - 34. L. Říha (Sládok, Fekiač), 44. Kentoš (Srnka, Pač)

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - POVAŽSKÁ BYSTRICA 5:2
Dopisovateľ: Róbert Ludányi, HK Spišská Nová Ves
Domáci mali raketový nástup, keď Hamráček po 13 sekundách otvoril gólový účet domácich. Tí pokračovali v nátlakovej hre a hostia mali čo robiť, aby sa ubránili lavínovitým útokom domácich formácií. V 7. minúte Hamráček svojim druhým gólom zvýšil na 2:0. Hostia po góle začali hrať zodpovednejšie, čo im pomohlo držať dané skóre do konca tretiny, avšak tri sekundy pred sirénou z hokejky Chomiča inkasovali tretí gól. Aj druhá tretina bola v plnej réžii Spišiakov a v 25. minúte Klinga zvýšil na 4:0. V 29. minúte po faule domáceho Kokyho hostia mali možnosť znížiť z trestného strieľania, Koleda ho však nepremenil. V záverečnej tretine Vartovník v 48. minúte zvýšil na 5:0, ale hostia o minútu v priebehu šiestich sekúnd strelili dva góly. Tým ale strelci na oboch stranách vyčerpali svoj pušný prach, a tak stretnutie sa skončilo zaslúženým víťazstvom domácich.
HK Spišská Nová Ves - HK '95 Považská Bystrica 5:2 (3:0, 1:0, 1:2)
Góly:
1. Hamráček (Krempaský, Vaic), 7. Hamráček (Gurčík, Smotrila), 20. Chomič (Gurčík), 25. Klinga (Ištocy, Džerenga), 48. Vartovník (Gonda, Rojkovič) - 49. M. Trenčan (Kudlej), 49. J. Zlocha (M. Trenčan), 383 divákov

SLOVENSKO "18" - PREŠOV 1:4
Súhrn zaslal František Fussi
Mladí reprezentanti nezvládli začiatok zápasu,i keď už v 3. minúte ich Valent mohol dostať do vedenia. Ten istý hráč vzápätí bol vylúčený a hostia za 15 sekúnd využili presilovku a ujali sa vedenia. Hneď nato bol vylúčený Bodák a Prešovčania tentokrát skorovali už za šesť sekúnd - 0:2. Potom sa do hry dostali aj mladici, vytvorili si niekoľko sľubných šancí, ale bez zakončenia. Najmä na začiatku druhej tretiny mali čisté šance, ale Riečického v bráne hostí nedokázali prekonať. Naopak opäť udreli hostia, keď v 26. minúte už zvyšovali na 0:3. Mladí chlapci bojovali ďalej, tiež využili svoju presilovku, keď bol úspešný Hatala. Dorastenci pokračovali v tlaku, ale nedokázali streliť kontaktný gól. Nakoniec Šarišania pri hre štyroch proti štyrom dali rozhodujúci gól.
SR "18" - HC Prešov "07" 1:4 (0:2, 1:1, 0:1) - hralo sa v Liptovskom Mikuláši
Góly:
29. Hatala (R. Bondra) - 4. Kivader (Ľ. Chovan, Pekarčík), 5. Vartovník (Pekarčík, Kivader), 26. Tomčák (Novický, Petroc), 56. Ferenc (Chalupa, Novický), 155 divákov

MšHK Prievidza - HC Dukla Senica 4:8 (1:3, 1:2, 2:3) - hralo sa 11. septembra
Góly:
5. Beňadik (Matejka), 33. Matúš Viedenský (Jánoš, Hús), 49. Černý (Slota, Jánoš), 58. Opatovský (Černý, Jánoš) - 9. Kalináč (Mrázik), 13. Jurák (Perniš, Kalináč), 15. Kalináč (Reissmüller, Šúrek), 32. Jurák (Šúrek, Kalináč), 40. Kalináč (Jurák, Perniš), 45. Jurák, 53. Mikolášek (Jurák, Gula), 55. Surovka (Šúrek, Kalináč), 307 divákov