Hokejisti Warriors Prešovská univerzita nováčikom EUHL

Tím Warriors Prešovská Univerzita na domácom ľade, foto archívTím Warriors Prešovská Univerzita na domácom ľade, foto archív

PREŠOV - Hráči Hokejového klubu Prešovskej univerzity sa stali nováčikmi v poradí štvrtého ročníka Európskej univerzitnej hokejovej ligy (EUHL), ktorý odštartuje začiatkom októbra a predstaví sa v ňom desať univerzitných tímov zo Slovenska, Čiech a Poľska. Vstup tímu pod názvom Warriors Prešovská univerzita do súťaže oficiálne spečatili v utorok 20. septembra podpisom zmluvy medzi Prešovskou univerzitou a EUHL.

Ako na tlačovej besede uviedol prezident klubu a zároveň dekan fakulty športu Pavel Ružbarský, vstupom do súťaže sa naplnila niekoľkoročná snaha posunúť miestny univerzitný hokej na vyššiu úroveň. Tím sa podľa neho budoval ostatné štyri roky na turnajoch Slovenskej asociácie univerzitného športu. Od začiatku roka sa rozbehli prípravy na vstup do európskej súťaže. Ružbarský zdôraznil, že je to spoločný projekt Prešovskej univerzity a mesta Prešov, ktoré hokejový tím podporilo bezplatným prenájmom zimného štadióna. Tím Warriors Prešovská univerzita čaká v základnej časti 18 zápasov. Domáce duely odohrá vždy v pondelok na prešovskom zimnom štadióne so začiatkom o 18.00 h.

Ako pre agentúru SITA uviedol generálny manažér klubu Adrián Kuba, tím sa na súťaž pripravuje už od polovice augusta. Od tohto týždňa ho čaká séria prípravných zápasov. Ambíciou nováčika pod trénerskou taktovkou dvojice Jozef Moroščák - Marek Kokinda je v prvom rade sa prebojovať do play-off, v ktorom sa predstaví osem najlepších tímov. "Ideme do súťaže s pokorou nováčika, ale dobre pripravení. Káder máme stabilizovaný na úrovni 25-30 hráčov, z ktorých budeme vyberať dvadsiatku na jednotlivé zápasy. Nechceme byť ´fackovacím panákom´ a postup do play-off je pre nás reálny cieľ," povedal Kuba. Silu "Bojovníkov" hneď v úvodnom kole 10. októbra od 18.00 h preverí na domácom ľade jeden z najlepších tímov súťaže v uplynulých sezónach UMB Banská Bystrica. Všetkým trom doterajším ročníkom pritom kraľovala pražská Karlova univerzita.

Európska univerzitná hokejová asociácia (EUHA) vznikla v roku 2012 ako združenie, ktoré podporuje rozvoj športových aktivít pre študentov vysokých škôl a univerzít v Európe. EUHL má štatút amatérskej súťaže, v ktorej pôsobia hráči bez zmlúv. "Chceme byť mostom medzi juniorským a profesionálnym hokejom. Aby mali hráči utvorený priestor urobiť niečo pre seba a dokončiť si vzdelanie a potom sa rozhodnúť, či sa hokeju budú venovať naplno," vysvetlil ambíciu projektu prezident EUHA Jaroslav Straka. Východná divízia EUHL má zastúpenie 10 tímov zo Slovenska, Česka a Poľska. Okrem Prešova v nej budú pôsobiť aj vysoké školy z Bratislavy, Trenčína, Banskej Bystrice, Prahy, Plzne, Noweho Targu a Kryníc.

EUHL má zámer expandovať do celej Európy a utvoriť štyri divízie. Rozpracovaný je projekt Severnej divízie, ktorú by malo tvoriť šesť univerzít vo Švédsku a Fínsku. Vedenie súťaže už podpísalo memorandum o spolupráci so Študentskou hokejovou ligou, ktorá spúšťa univerzitnú súťaž po vzore EUHL v Rusku a stala sa tiež partnerom Ruskej hokejovej federácie (FHR). Súťaž tam pritom štartujú so 125 mužstvami. "Majú strašne veľa hráčov a nevedeli, čo s nimi. Univerzitný hokej je riešením," vysvetlil Straka. Podobné memorandum pripravuje EUHL aj s americkými univerzitami zapojenými do ACHA s 500 tímami. Spolupráca so zámorím pritom trvá už štyri roky v podobe vzájomných zápasov univerzitných výberov Slovenska a USA, ktoré doteraz priniesli dve víťazstvá pre oba tímy. "Tieto zápasy nám ukázali, že to čo oni dlhodobo budovali, my môžeme dobehnúť za pár rokov. Nemôžeme sa im, samozrejme, rovnať v podmienkach, ale tvrdou prácou sa im dá priblížiť," uviedol Straka.

Podľa viceprezidenta EUHA Ľubomíra Sekeráša, ktorý má skúsenosti zo severoamerickej NHL v drese Minnesoty a Dallasu, projekt univerzitného hokeja v USA sa stal vzorom aj pre európsku súťaž. "Práve v Amerike ten systém výborne funguje. Je neuveriteľné, ako to tam nastavili. Dobehnúť ich môžeme iba ťažko, ale aj v Európe sú rovnako kvalitní a vzdelaní hráči a v menšom to tu môže dobre fungovať," povedal pre agentúru SITA odchovanec trenčianského hokeja a bývalý dlhoročný reprezentačný obranca. Aj samotná EUHL pritom pomýšľa na rozšírenie do ďalších miest či krajín. "Postupne sa to rozrastá. Chceme však staviť na kvalitu, nie na kvantitu. Nechceme mať sto mužstiev, ale radšej desať kvalitných," dodal Sekeráš. Podľa predstaviteľov EUHA môže na základe spolupráce neskôr dochádzať aj k študijným výmenám medzi jednotlivými univerzitami a krajinami.