Pred turnajom vo Švajčiarsku slovenský tím zatiaľ bez štvorice sparťanov

 

Juraj Mikúš naposledy štartoval za Slovensko na MS v roku 2014.

BRATISLAVA - Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Zdeno Cíger privítal na utorkovom popoludňajšom zraze v Bratislave pred Turnajom štyroch krajín v švajčiarskom Bieli dovedna 17 z 22 nominovaných hráčov. Chýbali obrancovia Martin Gernát, Juraj Mikuš a útočníci Lukáš Cingeľ a Andrej Kudrna. Spomenuté kvarteto hráčov Sparty v utorok večer čaká odvetný duel štvrťfinále Ligy majstrov 2016/2017. K tímu sa až v stredu pripojí aj Dalibor Bortňák.

Hlavný kouč v porovnaní s novembrovým Nemeckým pohárom, na ktorom Slováci celkovo zvíťazili, urobil päť zmien v nominácii. Namiesto brankára Jaroslava Janusa dostane šancu Denis Godla. V obrane sa objavia aj slovanisti Marek Ďaloga s Ivanom Švarným, v útoku Marcela Haščáka nahradí Juraj Mikúš z Olomouca, ktorý sa v reprezentácii predstaví prvý raz od majstrovstiev sveta 2014 v Minsku. Do Švajčiarska nepocestujú ani obrancovia Michal Čajkovský a Dominik Graňák, ktorí nechýbali na začiatku novembra pri triumfe Slovákov v Augsburgu. Pôvodne nemali do Bielu cestovať útočníci Michal Hlinka a Dalibor Bortňák, no v tíme nahradili zranených Mareka Bartánusa a Dávida Skokana. "Všetko sú to chlapci, ktorých chceme vidieť. Stavali sme na tom, aby sme zachovali kontinuitu z predchádzajúceho turnaja v Nemecku," povedal tréner Zdeno Cíger.

Slovenská reprezentácia odohrá v stredu 14. decembra o 17.00 h v Martine exhibičný duel proti výberu najvyššej domácej súťaže Tipsport ligy, vo štvrtok predpoludním sa presunie z Bratislavy do Bielu. Tam v piatok 16. decembra o 16.15 h Slováci nastúpia proti Bielorusom a podľa výsledku tohto zápasu sa v sobotu 17. decembra stretnú v zápase o konečné umiestnenie s Francúzmi alebo domácimi Švajčiarmi. "Súboj v Martine bude pre nás dobrá skúsenosť a v žiadnom prípade neberieme tento zápas ako exhibíciu. Budú nám v ňom chýbať chlapci zo Sparty Praha. V Martine nastúpime s troma päťkami. Turnaj vo Švajčiarsku by sme chceli vyhrať. Chlapci majú po Nemeckom pohári pozitívnu náladu a tú by sme chceli pretaviť aj na ľade vo Švajčiarsku. Naším cieľom je ukázať opäť dobrú hru a najmä kolektívnu bojovnosť, ktorá nás zdobila v Nemecku," pridal Zdeno Cíger.

Juraj Mikúš má za sebou obdobie, ktoré by nechcel zažiť žiadny športovec. Vicemajster sveta z Helsínk 2012 sa v uplynulých dvoch rokoch podrobil 11 operačným zákrokom na ľavom kolene a miestami už ani nedúfal, že sa vráti k hokeju. Artroskopia, infekcia, horúčky, neskôr kompletne vymenená chrupavka. To všetko sprevádzané bolesťami, o ktorých bežní ľudia s problémami kolien ani nechyrujú. Mikúš napriek tomu vytrval v náročnom boji a pred touto sezónou sa dočkal návratu na súťažný ľad v drese Olomouca v najvyššej českej súťaži. V trinásty decembrový deň sa zasa po dva a pol roku objavil v kabíne reprezentačného tímu Slovenska. Tréner Zdeno Cíger ho chce vyskúšať na nadchádzajúcom Turnaji štyroch krajín vo švajčiarskom Bieli (16.- 17. 12.).
"Som trochu nervózny, aj keď už mám o pár rokov viac, ale predsa len - je to dlhší čas, som nebol v reprezentácii. Aký mám pocit? Som z toho spotený. Dva roky som bol v ústraní a zrazu veľký záujem o mňa, veľa rozhovorov, je to zaväzujúce," uviedol Juraj Mikúš pre slovenské médiá na utorkovom reprezentačnom zraze v Bratislave. K zložitému obdobiu, keď zvádzal dlhý boj o návrat do vrcholného hokeja, úprimne poznamenal: "Málokto veril že sa vôbec vrátim do hokeja či reprezentácie. Bolo to náročné - poškodená chrupavka, infekcia a ďalšie problémy, o ktorých ani nechcem hovoriť. Niekedy som aj prestával veriť, postupom času sa to lepšilo. Hrám už bez úľav, ale v hlave to mám, čo sa stalo. Po jedenástich operáciách to ani nemôže byť inak. Mimo ľadu sa snažím byť opatrnejší. Nebehám, neskáčem a robím posilňovacie cvičenia na koleno. Uvedomujem si, že už nikdy to nebude ako predtým."
Mikúš má 29 rokov, a hoci sa reprezentačný káder za vyše 2 roky jeho absencie pomerne značne obmenil, nových tvárí a zoznamovania sa neobáva. "Návrat do reprezentácie bol môj čiastkový cieľ. Verím, že si ešte pár rokov pohrám. Bolo by fajn hrávať do veku Mira Šatana, s ktorým som bol na ľade ešte pred mojím zranením. Čo sa týka súčasnej kabíny, mám asi najviac štartov spomedzi útočníkov, puky teda zbierať nebudem," uviedol kreatívny center s odohranými 85 zápasmi v národnom tíme. V 27 zápasoch aktuálneho súťažného ročníka v Česku v drese Olomouca zaznamenal 9 gólov a 8 asistencií. Hodnotí to nasledovne: "Prvých šesť zápasov v sezóne bolo hluchých, kde som nebodoval a 2-3 týždne dozadu, kde sme vyhrali asi len 2 z 12 zápasov, mi tiež nepribúdali body. Boli však aj lepšie obdobia, teda celé to doteraz bolo ako na hojdačke. V tabuľke sme na desiatom mieste a verím, že to minimálne udržíme."
Reprezentantov SR čaká pred turnajom vo Švajčiarsku ešte netradičný exhibičný zápas proti výberu Tipsport ligy. V stredu večer na martinskom ľade to však podľa Mikúša až taká exhibícia nebude. "Určite sa bude hrať naplno. Rišo Lintner má neortodoxné nápady. Snaží sa to celé s hokejom u nás oživiť, asi bude plný dom," podotkol Mikúš. K turnaju vo Švajčiarsku, kde na víťazov novembrového Nemeckého pohára Slovákov v piatok čakajú Bielorusi a o deň neskôr Francúzi alebo Švajčiari, doplnil: "Na medzinárodnom ľade to bude rýchlejšie. A súperi to budú isto nároční a húževnatí."

Káder tímu Slovenska na Turnaj štyroch krajín (Suisse Ice Hockey Challenge) vo švajčiarskom Bieli (16.- 17. decembra 2016):
Brankári:
Denis Godla (KalPa Kuopio/Fín., 2 zápasy/0 gólov), Ján Laco (Piráti Chomutov, ČR, 46/0)
Obrancovia: Peter Čerešňák (HC Plzeň, ČR, 37/2), Marek Ďaloga (HC Slovan Bratislava, SR/KHL, 52/3), Martin Gernát (HC Sparta Praha, ČR, 4/1), Adam Jánošík (HC Bílí Tygři Liberec, ČR, 30/2), Juraj Mikuš (HC Sparta Praha, ČR, 41/3), Eduard Šedivý (HC Košice, 10/1), Ivan Švarný (HC Slovan Bratislava, SR/KHL, 104/3), Peter Trška (HC Kometa Brno, ČR, 6/1)
Útočníci: Lukáš Cingel (HC Sparta Praha, ČR, 9/1), Matej Češík (HC '05 Banská Bystrica, 6/0), Vladimír Dravecký (HC Oceláři Třinec, ČR, 52/13), Tomáš Hrnka (HC Plzeň, ČR, 19/3), Andrej Kudrna (HC Sparta Praha, ČR, 12/4), Radoslav Macík (HK Nitra, 7/1), Tomáš Matoušek (HC´05 Banská Bystrica, 3/0), Juraj Mikúš (HC Olomouc, ČR, 85/17), Bruno Mráz (HKM Zvolen, 3/0), Jakub Suja (HC Košice, 3/0), Michal Hlinka (Slovan Bratislava, 9/1), Dalibor Bortňák (HC '05 Banská Bystrica, 7/0)
Realizačný tím: Róbert Švehla (generálny manažér), Július Šupler (konzultant), Zdeno Cíger (tréner), Miroslav Miklošovič (asistent trénera), Peter Kosa (tréner brankárov), Igor Andrejkovič (videoanalytik), MUDr. František Okál (lekár), Samuel Petráš (výstrojový manažér), Michal Malina (masér), Andrej Foltýn, Viktor Fábik (fyzioterapeuti), Tomáš Štulajter (médiá)

Program Turnaja štyroch krajín v Bieli (16.- 17. decembra):
piatok 16. decembra - semifinále:
Slovensko - Bielorusko (16.15), Švajčiarsko - Francúzsko (20.15)
sobota 17. decembra: Francúzsko - Slovensko/Bielorusko (16.15), Švajčiarsko - Slovensko/Bielorusko (20.15)


Fotogaléria