Po heroickom výkone napokon naši reprezentanti podľahli v semifinále Fínsku 3:4 po nájazdoch

Roman Šimúnek pred brankárom Fínska Sasum Hovim. Foto IIFH-Passi Mentander

TAMPERE - Slovenskí reprezentanti v in-line hokeji v semifinále majstrovstiev sveta vo fínskom Tampere prehrali s domácim výberom 3:4 po samostatných nájazdoch. Zverenci trénera Imricha Antala v sobotu 11. júla nastúpia o 16.30 h SELČ v súboji o 3. miesto proti zdolanému z večerného semifinále medzi Kanadou a Švédskom.

Slováci v súboji proti obhajcom zlata prehrávali v 28. min po zásahu Markusa Jokinena už 0:3, ale troma gólmi v rozpätí ôsmich minút vyrovnali na 3:3. Úspešnými strelcami boli Juraj Jurík, Peter Novajovský a Tomáš Méry. Riadny hrací čas ani predĺženie rozhodnutie nepriniesli a v samostatných nájazdov preklopil víťazstvo na stranu domácich Fínov Kristian Kuusela. Brankárom Fínov bol na Slovensku dobre známy Sasu Hovi, ktorý si v minulosti obliekal aj dres Slovana Bratislava.

Slovensko v doterajšej histórii získalo na majstrovstvách sveta IIHF v in-line hokeji jedinú medailu, na domácom šampionáte v Bratislave si v roku 2008 vybojovalo striebro.

Výsledky - semifinále:
Fínsko - Slovensko 4:3 po sam. nájazdoch (1:0, 1:0, 1:1, 0:2 - 0:0, 1:0)
Góly:
5. Virtala (Partanen, Penttinen), 16. Palanto (Markkanen, Kuusela), 28. Jokinen (Virtala, Penttinen) - 35. J. Jurík (Ertel, Šimúnek), 38. Novajovský (Šimonič), 43. Méry (Preisinger)
Vylúčení: 1:2 na 1,5 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Wagström (Švéd.) a Würtherle (ČR)
Zostava SR: Neumann (Valúch) - Ertel, J. Ručkay, Šimonič, Šimúnek - Preisinger, Novajovský, Méry, J. Jurík - T. Jaško, Mrázik, Šiller, Prokop.


 

Imrich Antal (tréner Slovenska): „Tesne po zápase ma mrzí, že sme nepostúpili do finále, hoci sme ho mali na dosah. Pri nájazdoch stačilo tak málo... Vstali sme z popola, keď sme dotiahli trojgólový náskok domácich, ktorí sa potom doslova báli o výsledok. Fantastický výkon podalo celé mužstvo a opäť zachytal výborne brankár Vladimír Neumann, ktorého vyhlásili za najlepšieho gólmana celého turnaja. Musím pochváliť celý tím, ktorý podal fantastický a heroický výkon. Nálada v kolektíve je fantastická a všetci urobíme maximum pre to, aby sme vybojovali bronzovú medailu.“


skupina o 5. - 8. miesto:
Česko - Nemecko 4:1 (0:0, 1:0, 0:1, 3:0)
USA - Slovinsko 5:2 (2:1, 1:0, 1:0, 1:1)

Ďalší program šampionátu - časy sú v SELČ:
piatok 10. júla:

semifinále: Kanada - Švédsko (19.00 h)

sobota 11. júla:
o 7. miesto:
Nemecko - Slovinsko (10.00) - zdolaný tím zostúpi do I. divízie
o 3. miesto (16.30)
finále (19.00)