Po dvadsiatich kvalitných zápasoch v extralige čaká na mladíkov príprava pred MS do 20 rokov

BRATISLAVA (SZĽH) - Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov, ktorá štartovala v Tipsport extralige pod hlavičkou HK Orange 20,  má za sebou tohtosezónne pôsobenie v najvyššej súťaži. Z pohľadu získaných bodov bolo piate najúspešnejšie v osemročnom projekte. Zverenci trénera Ernesta Bokroša vybojovali v dvadsiatich stretnutiach sedem bodov za domáci triumf v riadnom hracom čase nad Banskou Bystricou a víťazstvá vo Zvolene a Košiciach po samostatných nájazdoch. „Odohrali sme dvadsať kvalitných zápasov, ktoré chlapcom v juniorskom veku pomohli v prechode do seniorského hokeja. Majstrovstvá sveta do 20 rokov je už mužská úroveň a preto je vždy dôležité odohrať čo najviac náročných duelov,“ povedal tréner tímu HK Orange 20 Ernest Bokroš. Dovedna strelili mladíci 29 gólov, inkasovali ich 68. Mnohé zápasy sa skončili tesným rozdielom. V minulej sezóne vytvoril tím HK Orange 20 svoje bodové maximum, keď nazbieral 19 bodov.

Najproduktívnejší hráč „dvadsiatky“ bol útočník Matúš Sukeľ, ktorý v dvadsiatich stretnutiach strelil päť gólov a pridal rovnaký počet asistencií. V bránke dostával šancu najmä Denis Godla, v deviatich stretnutiach na ľade sa objavil Dávid Okoličány. Tím HK Orange 20 hrával svoje domáce stretnutia na Zimnom štadióne Vladimíra Dzurillu v bratislavskom Ružinove, v extraligovej rozlúčke prehral vo štvrtok v Skalici. „Pre nás je veľkým pozitívom, že súperi nás nepodceňovali a len jeden raz sa stalo, že proti nám nastúpila brankárska dvojka niektorého extraligového tímu. Veľa zápasov sa skončilo tesným výsledkom a vyložene sme neprepadli. Cením si, že sme vyhrali napríklad v Košiciach, či zdolali Zvolen alebo Banskú Bystricu. Chlapcom to mimoriadne zdvihlo sebavedomie. Nechcem ale hovoriť o tom, že niektoré stretnutie bolo niečím výnimočné a vyzdvihovali by sme ho,“ pokračoval tréner slovenskej reprezentácie do 20 rokov.  

Účinkovanie v najvyššej slovenskej hokejovej súťaži bolo pre mladíkov z reprezentačnej dvadsiatky prípravou na majstrovstvá sveta tejto vekovej kategórie, ktoré sa od 26. decembra do 5. januára 2014 uskutočnia v Toronte a Montreale. Hlavným cieľom výberu SR je vyhnúť sa bojom o záchranu a postúpiť do štvrťfinále. Už vo štvrtok vypravili z Bratislavy do zámoria časť výstroja a ďalšie veci na zabezpečenie mužstva. Zraz nominovaných bude v nedeľu 7. decembra v Bratislave, kde chlapci odtrénujú ešte 10 dní a potom odletia do zámoria. „Cítiť, že čas majstrovstiev sa blíži a už máme plné hlavy toho, ako odstrániť posledné maličkosti, ktoré môžu v zápasoch rozhodovať. Teraz to bude veľa o komunikácii s hráčmi, rozoberaniu systému, sledovanie videoanalýz a poradách,“ uzavrel Ernest Bokroš.

Niektorí hráči pre klubové povinnosti pricestujú do Bratislavy neskôr. Ako prvý sa pripojí k tímu David Šoltés v stredu, v piatok večer zase pricestuje útočník Sparty Praha Martin Réway a dvojička Peter Cehlárik s Christiánom Jarošom zo švédskej Luley v pondelok 14. decembra.
 

Nominácia SR 20 na záverečné sústredenie pred MS do 20 rokov
Hráči: Patrik Bačik, Peter Galis, Denis Godla, Samuel Petráš (všetci HC Slovan Bratislava), Dominik Briestenský, Marco Hochcel, Matúš Holenda, Patrik Koyš (všetci Dukla Trenčín), Mislav Rosandič, Dominik Jendroľ (obaja HC´05 Banská Bystrica), Michal Kabáč, Matúš Sukeľ (obaja MHK 32 Liptovský Mikuláš), Lukáš Hrušík, Dominik Rehák (obaja MSHKM Žilina), Erik Černák, Branislav Pavúk (obaja HC Košice), Radovan Bondra (SR 18), Dávid Okoličány (HK Dukla Michalovce), Kristián Horvát (P.H.K. Prešov), Pavol Skalický (HK Spišská Nová Ves), Frederik Fekiač (HKM Zvolen), Martin Réway (HC Sparta Praha/ČR), Róbert Lantoši (VIK Västeras HK, Švéd.), Peter Cehlárik, Christián Jaroš (obaja Lulea HF, Švéd.), David Šoltés (Prince George Cougars, Kan.), Lukáš Dubeň (Piráti Chomutov/ČR).

Prehľad vystúpení tímu SR "20" v hokejovej extralige seniorov:
2014/2015: 20 zápasov - 7 bodov
2013/2014: 20 zápasov - 19 bodov
2012/2013: 20 zápasov - 6 bodov
2011/2012: 10 zápasov - 2 body
2010/2011: 30 zápasov - 8 bodov
2009/2010: 36 zápasov - 14 bodov
2008/2009: 24 zápasov - 12 bodov
2007/2008: 22 zápasov - 5 bodov