Otec rekordéra P. Nummelina bol pán hokejista i futbalista

Fínski fanúšikovia, foto: www.ihwc.netFínski fanúšikovia, foto: www.ihwc.net

KOLÍN 11. mája (SITA) - Fín Petteri Nummelin je novým rekordérom v počte účastí na majstrovstvách sveta v hokeji. V sobotu večer sa súbojom s Dánskom v Lanxess Aréne v Kolíne nad Rýnom začal pre 37-ročného Fína už jeho pätnásty svetový šampionát. Doteraz Nummelin držal rekord spolu s Jiřím Holíkom a Svenom Tumbom Johanssonom. Nummelin hráva na majstrovstvách sveta pravidelne od roku 1995, absentoval iba v Kanade 2008. Štyrikrát sa dostal aj do All-Star výberu turnaja. Šampionát 2010 v Nemecku sa pre Nummelina a spol. nezačal najlepšie, Fínsko nečakane zakoplo s Dánskom (1:4), nasledoval tesný triumf 1:0 nad domácim výberom.
Pred spomenutým zápasom proti Nemecku členovia organizačného výboru MS a predstavitelia IIHF odovzdali Nummelinovi pamätnú plaketu. Navyše v každej dvadsaťminútovke súboja mal fínsky veterán na sebe nový dres. Po stretnutí dva z nich zmenili majiteľa, jeden zostal na pamiatku Nummelinovi, ďalší získala Fínska hokejová federácia a posledný putuje do Siene slávy fínskeho hokeja. Dres, ktorý mal fínsky rekordér na sebe v úvodnom meraní síl proti Dánsku, putuje do hokejovej Siene slávy v kanadskom Toronte. "Nerozmýšľam o sebe ako o rekordérovi. Moje myšlienky smerujú k mojim povinnostiam. Je to však pekný pocit, že za mnou zostáva kus vykonanej práce. Inak by to nemalo zmysel," cituje Nummelina portál iihf.com.
Otec Petteriho Nummelina Timo bol v minulosti vynikajúcim fínskym reprezentantom, na svojom konte má štarty na ôsmich hokejových svetových šampionátoch. Navyše sa v roku 1981 stal vo svojej krajine najlepším hráčom roka v hokeji a trinásť rokov predtým aj vo futbale. "Pamätám si, že už účasť na ôsmich MS sa mi v minulosti zdala neuveriteľná. A teraz som nastúpil už na svojom pätnástom turnaji majstrovstiev sveta," neveriacky krútil hlavou P. Nummelin a dodal: "Pravdepodobne si to začnem naplno uvedomovať až neskôr."