Rytiersky čin obrancu Plzne Tomáša Slováka ocenila aj Európa

BRATISLAVA - Slovenský hokejista Plzne Tomáš Slovák bol ústrednou postavou slávnostného odovzdávania cien a diplomov fair play Klubu fair play Slovenského olympijského výboru (KFP SOV), ktoré bolo vo štvrtok popoludní v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave.
Čestnosť odchovanca košického hokeja, ktorý 14 sekúnd pred koncom rozhodujúceho siedmeho finálového zápasu lanského play-off českej extraligy HC Zlín - HC Plzeň za stavu 2:3 v neprospech domácich priznal tečovanie puku prilbou mimo hracej plochy v obrannej tretine Plzne, sa v hnutí fair play dočkalo zaslúženého uznania nie iba v Česku a na Slovensku, ale aj v Európskom hnutí fair play.
Bodaj by nie, keď domáci práve po buly, ktoré hlavný rozhodca po priznaní Tomáša Slováka vrátil zo stredného pásma pred bránku hostí, iba desať sekúnd pred koncom 3. tretiny vyrovnali na 3:3. Tento gól poslal duel do predĺženia a o majstrovi českej extraligy nakoniec hráči Plzne na ľade Zlína rozhodli až v 97. minúte druhého predĺženia.

 

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušan Čaplovič a hokejista Tomáš Slovák, držiteľ najvyššej ceny SOV v oblasti fair play - Cena Jána Popluhára,  foto SITA - Jozef JakubčoMinister školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušan Čaplovič a hokejista Tomáš Slovák, držiteľ najvyššej ceny SOV v oblasti fair play - Cena Jána Popluhára,  foto SITA - Jozef Jakubčo

"Nechcel som, aby Plzeň svoj prvý historický titul získala podvodom. Samozrejme, že som nebehal za pánom rozhodcom, že ja som ten puk tečoval, ale keď prišiel za mnou a opýtal sa ma, či som sa ho dotkol ako posledný, povedal som, že áno. Som čestne vychovaný, nechcel som klamať," priblížil 31-ročný Košičan svoj čin v mimoriadne vypätej situácii, ktorý nezostal bez povšimnutia.

Čerstvá posila Hradca Králové, kam po sezóne 2013/2014 zamierila z Plzne, si v historickej budove Primaciálneho paláca prevzala Čestnú plaketu Európskeho hnutia fair play a Cenu Jána Popluhára, ktorá je najvyšším slovenským ocenením KFP SOV za čin v duchu fair play.
"Čo mi prišlo na um, keď Martin Straka v 97. minúte vsietil rozhodujúci štvrtý gól, ktorým rozhodol drámu v Zlíne v náš prospech? Nemôžem povedať, že mi padol kameň zo srdca, lebo vtedy som bol na ľade, a v prvej chvíli sme sa všetci snažili chytiť výskajúceho Martina. Keďže patrí k najlepším korčuliarom na svete, nepodarilo sa nám to. Objímať sme ho začali až vtedy, keď sa zastavil pri našom brankárovi," reagoval Tomáš Slovák na otázku agentúry SITA.
"Viem, že v dnešnej dobe mnohí ľudia na takéto reči neveria, smejú sa z nich. Veľa ľudí ma považovalo za blázna, ale asi to všetko tak malo byť. Som rád, že som to urobil, že sa môžem pokojne pozrieť doma do zrkadla. Svedomie mám čisté," pokračoval Tomáš Slovák s trofejami fair play v rukách.
Čestný skutok Tomáša Slováka ocenil aj prezident SOV František Chmelár, ktorý zdôraznil, že opraviť rozhodnutie rozhodcu v neprospech svojho mužstva vo chvíli, keď sa dráma fair play v akomkoľvek športe blíži do úplného konca, je mimoriadne záslužný čin. "Na skutku Tomáša Slováka si vysoko vážim najmä to, že nepodľahol pokušeniu, ktoré ho v tom momente mohlo opantať, a povedal pravdu. Nezaklamať štrnásť sekúnd pred koncom rozhodujúceho západu o majstra, na to treba odvahu. K tomu musí byť človek vychovaný. Som rád, že Tomáš bol toho čestného skutku schopný. Veľmi si ho pre to vážim," zdôraznil František Chmelár.
Medzi prvými gratulantmi čerstvo oceneného Tomáša Slováka okrem Františka Chmelára bol aj minister školstva, vedy, výskumu a športu Dušan Čaplovič, predsedníčka KFP SOV Janka Stašová a ambasádorka Európskeho hnutia pre fair play, porozumenie a toleranciu Katarína Ráczová - Lokšová.
K slovenskému a európskemu oceneniu Tomášovi Slovákovi blahoželala aj predsedníčka Klubu fair play Českého olympijského výboru (KFP ČOV) Květa Pecková - Jeriová, ktorá bola čestným hosťom bratislavskej slávnosti. KFP ČOV ako prvý ocenil čestnosť slovenského obrancu vo finále play off extraligy.
Na bratislavskej slávnosti fair play okrem T. Slováka vyhlásili aj ďalších držiteľov cien KFP SOV. Ceny KFP SOV udeľovali v troch tematických kategóriách (príkladný čin, celoživotné vystupovanie v duchu fair play a propagácia fair play). Štyria laureáti dostali Cenu KFP SOV a dvanásti ocenení si prebrali Diplom KFP SOV. Cenu KFP SOV za príkladný čin získal jachtár Radovan Max, ktorý na pretekoch na Zemplínskej Šírave pomohol súperovi, hoci do štartu jeho kategórie chýbali sekundy. Za celoživotné pôsobenie v duchu fair play ocenili Štefana Gürtlera a Jána Gregušku a za propagáciu v duchu fair play aj dlhoročnú novinárku Zuzanu Wisterovú.
Medzi dvanástimi novými držiteľmi diplomov KFP SOV sú hádzanárska reprezentantka SR Lucia Gubíková, olympionik v behu na lyžiach Michal Malák, Andrea Sasváriová, Eugen Wágner, Milan Fekiač, Ján Hudák, Michal Gajdoš, Lucian Zvarík, Rastislav Kazanský, Milan Fekiač. Diplomy KFP SOV si prevzali aj traja významní predstavitelia regionálnych olympijských klubov Michal Staňo, Viliam Mjartan a Peter Tichý.
V rámci slávnosti fair play v Primaciálnom paláci vyhlásili aj výsledky celoslovenského finále vedomostnej súťaže stredoškolákov o olympizme, ktorá sa v Bratislave uskutočnila už v stredu. Rovnakým spôsobom dve slávnostné príležitosti spojili aj vlani v Bojniciach.
"Šport je krásny, ale potrebuje aj prepojenie na olympijské hodnoty a fair play. Spravili sme dobre, keď sme sa pred časom rozhodli spojiť vyhlásenie ocenení fair play s vyhlásením výsledkov vedomostnej súťaže," uviedol v príhovore prezident SOV František Chmelár.
Vo vedomostnej súťaži zvíťazilo družstvo Spojenej školy Nováky pred Gymnáziom Pierra de Coubertina Piešťany a Gymnáziom M. M. Hodžu Liptovský Mikuláš. Do krajských kôl tejto súťaže sa zapojilo až 150 stredoškolských družstiev, vo finále súťažilo víťazné družstvo z každého kraja.

Zoznam nových držiteľov hlavných cien a diplomov fair play za rok 2013:
Tomáš Slovák (ľadový hokej), Radovan Max (jachting), Ján Hudák, Štefan Gürtler (obaja futbal), Lucia Gubíková (hádzaná), Lucian Zvarík, Michal Gajdoš (futbal), Rastislav Kazanský, Milan Fekiač (obaja atletika), Ján Greguška (lyžovanie), Eugen Wágner (zápasenie), Andrea Sasváriová (šerm), Viliam Mjartan, Michal Staňo, Peter Tichý (všetci olympizmus), Zuzana Wisterová (novinárka)