O výstavbu športových centier pre deti a mládež má záujem 117 miest a obcí

Vizualizácia haly - projekt SZĽH - CVizualizácia haly - projekt SZĽH

BRATISLAVA (SZĽH) - Koncom januára oslovil Slovenský zväz ľadového hokeja viac ako 150 starostov a primátorov miest a obcí z celého Slovenska so žiadosťou o spoluprácu pri novom rozvojovom projekte výstavby športových centier pre deti a mládež. O nové multifunkčné centrá prejavilo záujem 117 samospráv, ktoré sú v rôznych štádiách pripravenosti.

Prezident SZĽH Martin Kohút s riaditeľkou oddelenia projektov a rozvoja Dianou Kosovou pri prezentácii Projektu športových  centier pre deti a mládež, foto Ján Súkup APrezident SZĽH Martin Kohút s riaditeľkou oddelenia projektov a rozvoja Dianou Kosovou pri prezentácii Projektu športových  centier pre deti a mládež, foto Ján Súkup

„Veľmi nás teší obrovský záujem miest a obcí o tento projekt a zároveň cítime veľkú zodpovednosť, ktorú zväz ako iniciátor tejto myšlienky nesie“, povedal prezident SZĽH Martin Kohút. „Všetci vieme, že musíme začať od tých najmenších, vštepovať im od malička vzťah k pohybu a športom. Len tak môže u nás vyrásť ďalšia generácia majstrov sveta a to nemusíme hovoriť len o hokeji, dodal Kohút.

Vizualizácia haly - projekt SZĽH - DVizualizácia haly - projekt SZĽH 

Najviac žiadosti prišlo z Banskobystrického samosprávneho kraja (19), nasledoval Žilinský kraj (17), Prešovský kraj (16), Košický kraj (15), Trenčiansky kraj (14), Bratislavský kraj (13), Nitriansky kraj (12) a Trnavský kraj (11).

Novovzniknuté oddelenie projektov a rozvoja SZĽH momentálne spracováva jednotlivé žiadosti. „V týchto dňoch prebieha formálna kontrola jednotlivých dokumentov podľa splnených, resp. nesplnených bodov výzvy. Po skončení tejto fázy pôjdeme do komunikácie s každým, kto splnil kritériá a následne vycestuje pracovná skupina priamo do regiónov“, povedala riaditeľka oddelenia Diana Kosová.

Vizualizácia haly - projekt SZĽH - B

Výstavba multifunkčných športových centier pri základných školách je jedným z viac ako dvadsatich rozvojových projektov SZĽH. Jeho cieľom je zásadným spôsobom zvýšiť počet detí vo veku 6-11 rokov, ktoré sa venujú športu, prioritne ľadovému hokeju, nie však výlučne. Multifunkčné športové centrá by mali disponovať ľadovou plochou o rozmeroch 20 x 40 m, pod ktorou bude umiestnený tenisový dvorec, v okolí budovy budú k dispozícii ďalšie zariadenia pre trávenie voľného času, ako napríklad lezecká stena, street work out zona, bike park a podobne. 

Hokejoví benjamínkovia v opatere trénerov HC Topoľčany, foto Diana Kosová