Novým prezidentom ZOK-u 1. ligy sa stane Róbert Lupták, SR 18 bude hrať v juniorskej extralige

BRATISLAVA/DETVA (SZĽH) – Na štvrtkovom zasadnutí Valného zhromaždenia Združenia oddielov a klubov (ZOK) 1. ligy si zvolili zástupcovia klubov nového šéfa. Jozefa Rusnáka, ktorému mandát vyprší 30 júna tohto roku, nahradí Detvan Róbert Lupták. Jeho štvorročné obdobie začne plynúť od prvého júlového dňa 2015. „V prvom rade to bolo pre mňa veľké prekvapenie, keďže som s takýmto návrhom dopredu nepočítal. Predpokladal som, že sa novým šéfom súťaže stane Ondrej Gmitter z Bardejova, ktorý má spomedzi všetkých prvoligových funkcionárov najväčšie skúsenosti. Ten sa ale kandidatúry vzdal. Mňa napokon do súboja so Štefanom Konečným navrhol šéf Michaloviec Aleaxnder Černega,“ povedal Róbert Lupták. Ako víťaz vzišiel až z z druhého kola hlasovania, keďže v prvom sa skončil súboj nerozhodne 5:5. V ďalšom hlasovaní získal 7 hlasov.

Druhej najvyššej súťaži by chcel nový šéf naviať nový vietor do plachiet. „Jozef Rusnák, ktorý lige šéfoval osem rokov, urobil veľa dobrých vecí a viedol to správnym smerom. Chcel by som nadviazať na jeho prácu a pridať k tomu ešte niečo navyše. Napríklad získať generálneho sponzora, aby si kluby vykryli aspoň náklady na cestovanie. Spoločne so všetkými funkcionármi chceme nastaviť súťaži ešte lepší imidž pre verejnosť a rovnako aj medziľudské vzťahy. Prvým dôkazom toho je pozvanie šéfa michalovského hokeja na spoločné letné rokovanie ZOK-u na Zemplín,“ pridal budúci nový šéf druhej najvyššej súťaže.

1. hokejová liga prejde od najbližšej sezóny ďalšou nezanedbateľnou zmenou. Po dvoch rokoch v nej už nebude štartovať reprezentačný výber do 18 rokov. „Miesto tohto projektu zaujme zdolaný finalista baráže o 1. ligu z Humenného. Projekt SR 18 bude ale pokračovať naďalej. Jeho sídlo bude s najväčšou pravdepodobnosťou v Prievidzi a bude štartovať v juniorskej extralige,“ prezradil športový riaditeľ SZĽH Roman Štamberský. Druhá najvyššia súťaž bude mať v ročníku 2015/2016 dvanásť účastníkov, ktorí odohrajú v základnej časti 44 zápasov. Do play-off postúpi osem najlepších tímov. Ďalšie športovo-technické detaily budú doriešené na najbližšom zasadnutí Valného zhromaždenia ZOK I. ligy.