Neponúkam iba slová na papieri, ale reálne výsledky a skúsenosti

Igor Nemeček na prezentácii svojej kandidatúry. Foto mbIgor Nemeček na prezentácii svojej kandidatúry. Foto mb

BRATISLAVA (SZĽH) Po tom, ako v apríli oznámil súčasný prezident SZĽH Igor Nemeček svoju kandidatúru na túto funkciu, vo štvrtok v Bratislave prezentoval svoj program, s ktorým by chcel v blížiacich sa voľbách uspieť. Slovenský hokej dosiahol v uplynulých 4 rokoch veľa medzinárodných úspechov a je pevnou súčasťou svetového hokejového diania. Pre jeho ďalší pozitívny rozvoj je však nevyhnutná systematická práca na rozširovaní hráčskej základne, ktorá začína už v detských kategóriách, finančná stabilizácia a rozvoj domácich ligových súťaží, efektívnejšia a rozsiahlejšia spolupráca s médiami, optimalizácia marketingových aktivít a oslovenie ďalších silných sponzorov. Pri oznamovaní svojej kandidatúry to okrem iného uviedol Igor Nemeček.

„S mojím tímom posledné štyri roky tvrdo pracujem a do kandidatúry neponúkam iba slová na papieri, ale reálne výsledky, reálne skúsenosti a reálny program ďalšieho rozvoja slovenského hokeja,“ vyhlásil Igor Nemeček a dodal, že posledný diplomatický úspech SZĽH, kedy Slovensko získalo organizáciu Majstrovstiev sveta 2019 v A-kategórii, je šancou pre celý slovenský hokej.

„V roku 2011 sme dokázali zorganizovať špičkový svetový šampionát, ktorý okrem iného priniesol do pokladnice SZĽH a následne do hokejových klubov v celej krajine viac ako dva milióny eur. V roku 2019 to môžeme nielen zopakovať, ale aj zlepšiť a dosiahnuť stav, kedy bude Slovensko jednou z krajín, ktorá pravidelne organizuje MS v hokeji,“ povedal Nemeček.

Za kľúčový bod svojho programu do ďalších 4 rokov považuje Nemeček podporu rozširovania hráčskej základne, ktorá sa začína už pri detských kategóriách. „Nie je nás na Slovensku tak veľa, aby sme si mohli dovoliť nechať stratiť akýkoľvek hokejový talent,“ vysvetlil Nemeček.

Veľký dôraz chce klásť na zefektívňovanie mediálnej a marketingovej komunikácie SZĽH tak, aby prirodzene vznikol väčší priestor pre sponzorov a finančných partnerov hokeja na všetkých úrovniach.

„Musíme dostať do médií nielen reportáže, prenosy a výsledky z najvyšších súťaží, ale aj hokej vo všetkých jeho podobách – čiže dnes už aj ženský, mládežnícky alebo IN-LINE hokej. Chceme viac a systematicky spolupracovať aj s regionálnymi médiami, ktoré môžu byť veľmi efektívnymi partnermi,“ povedal Nemeček a zdôraznil, že vysokou prioritou je aj stabilizácia a finančné posilnenie domácej extraligy. Podľa jeho slov je potrebné vrátiť sa ku pôvodnému modelu jednotného zastrešenia systému marketingových aktivít reprezentačného a extraligového hokeja. „Pomôže to hokeju v celom jeho rozsahu – my musíme totiž vnímať hokej ako komplexný produkt,“ dodal Nemeček.

Súčasný prezident SZĽH považuje aktívnu účasť bývalých špičkových hráčov v štruktúrach zväzu za samozrejmosť a nutnosť. „Každý špičkový hokejista, ktorý po skončení hráčskej kariéry chce a môže pracovať pre náš hokej, je vítaný. Ja sám som presvedčený, že títo ľudia majú a musia mať miesto vo Výkonnom výbore a komisiách SZĽH, v zázemí reprezentačných tímov a v Slovenskom olympijskom výbore,“ vyhlásil Nemeček a dodal, že zväz plánuje zásadné zjednodušenie prideľovania trénerských licencií bývalým hráčom.

Za úspešné projekty svojho doterajšieho pôsobenia vo funkcii prezidenta SZĽH označil Nemeček zabezpečenú celoplošnú distribúciu výstroja pre deti a mládež, zabezpečenie minimantinelov pre hokejové prípravky, projekt Orange Minihokej Tour, Majstrovstvá Slovenska starších žiakov, projekt Korčuľuje celé Slovensko a podporu projektov SR „18“ a SR „20“. Zväz podľa jeho slov taktiež každoročne úspešne pripravuje a organizuje množstvo medzinárodných konfrontácií mládežníckeho hokeja.

„Je výborné, že dnes už dokážeme celoplošne financovať mandátnych trénerov pre mládežnícke kategórie v kluboch, máme zabezpečené platby slovenským klubom za odchod hráča do NHL, dokážeme finančne kryť náklady na rozhodcov všetkých súťaží riadených SZĽH a dokážeme finančne podporovať aj ženský a INLINE hokej, ktorý sa tiež postupne usádza vo svetovej špičke,“ povedal Nemeček a zdôraznil, že všetky tieto projekty, ktoré reálne pomáhajú rozvoju hokeja, je potrebné ešte viac dynamizovať a vylepšovať.

Na reprezentačnej úrovni podľa Nemečka dosiahlo Slovensko za posledné 4 roky niekoľko zásadných úspechov. Spomenul strieborné medaily z kategórie A na MS 2012, bronzové medaily MS „20“ z roku 2015, priamy postup na ZOH v Soči a priamy postup na blížiace sa ZOH v roku 2018. Vyzdvihol aj ostatné výsledky, medzi inými bronzové medaily v divízii 1A SR „18“, zlaté medaily SR „ženy“ a postup do divízie 1A v roku 2015.