Bez projektu by zlatý Peking nevyšiel

Hokejistky so zlatými medailami z MS a postupom po návrate z Pekingu, foto nkam

Hokejistky so zlatými medailami z MS a postupom po návrate z Pekingu, foto nkam

 
PEKING / BRATISLAVA (SZĽH) -  S radostnou správou sa treba ponáhať domov. Urobili tak slovenské hokejistky, ktoré v nedeľu večer ešte o 22. hodine miestneho času na ľadovej ploche arény Shouti v Pekingu preberali zlaté medaily z rúk viceprezidenta IIHF Thomasa Jeffersona Wu a  v pondelok ráno pred 9. hodinou už vystupovali unavené, ale šťastné pred Zimným štadiónom Vlada Dzurillu v bratislavskom Ružinove z autobusu, ktorý ich priviezol z letiska vo Schwechate.  Všetky v dresoch s cennými kovmi na hrudi. Skôr než zapózovali do kamier dali o sebe vedieť svojím motivačným pokrikom: "Slo Slo a Slovensko, Hu a Hu a Humennééé!!!
Výpravu pozdravil športový riaditeľ SZĽH Roman Štamberský, ktorý ocenil príkladnú reprezentáciu, v ktorej nechýbali ani bojovné srdiečka. Poďakoval sa za kvalitnú prácu realizačnému tímu, ktorý si pripravoval výraznú časť reprezentácie v projekte ŠKP.  Tlmočil radosť z dosiahnutého výsledku, na ktorom sa bude môcť stavať aj do budúcnosti.
 
Slovenky na svetovom šampionáte  turnaji B-skupiny I. divízie v Pekingu  nenašli premožiteľky ani v jednom z piatich duelov. O jediný bod ich obrali Talianky, ktoré naše hokejistky zdolali 4:3 až po nájazdoch.  "Práve prvý zápas bol najťažší a víťazstvo v ňom vybojované najdôležitejšie - pre psychiku i sebavedomie, " prezradil tréner Andrej Schöber a priznal určitú nervozitu, pre neho netypickú, pred prvým stretnutím. "Nik nevedel ako to dopane, navyše každá zo súperiek má pred úvodným buly turnaja vždy veľa síl. Keď sme v úvodnej tretine, ktorá bola ako na hojdačke, dokázali otočiť na 3:2 stres postupne opadol, a zdravú dávku sebavedomia ukázali dievčatá  aj v nájazdoch.  Úspech v nich nás posadil na víťaznú vlnu, eliminoval predšampionátový tlak a nasmeroval nás k cieľu: vybojovať si návrat o level vyššie hneď na prvý pokus. Teraz sa naše ťaženie javí veľmi jednoducho, ale na ľade v Pekingu to bolo zložitejšie, pretože až na tím KĽDR bolo ostatných päť družstiev veľmi vyrovnaných."  Definitívu Slovenkám dalo nedeľňajších 4:3 nad Čínou po dramatickej zápletke, keď domáce hráčky v závere znížili na rozdiel jediného gólu.  Postup nám však nevzali  a na ľade hráčky okolo kapitánky Lívie Lúčovej predviedli na víťazný tanec. "Pocity? Niečo úžasné až neuveriteľné. Pritom dosť ľudí nám neverilo, že s takým mladým výberom postúpime. Dokázali sme to, aj keď teraz ešte možno niektoré tomu samé neveríme," dodala kapitánka.
 

Radosť Sloveniek na čínskom ľade, foto Ľubomíra KožanováRadosť Sloveniek na čínskom ľade, foto Ľubomíra Kožanová

 
Najskúsenejšia hráčka  reprezentácie obrankyňa Edita Raková: "Aj ja sa teším z tohto úspechu, lebo naše miesto je vyššie než bola táto divízia. Vytvorili sme dobrý kolektív, v ktorom dievčatá bojovali jedna za druhú,  postupovali sme na turnaji krôčik za krôčikom, a to sa prenieslo aj  na ľad,  Učinkovanie v ´áčku´bude iné káva. Skupina je ešte viac vyrovnaná, niet ľahkej súperky, každá môže postúpiť i vypadnúť. Hlavným cieľom bude sa tam ďalší rok etablovať a potom sa pokúšať ísť postupne vyššie."
 

Tréner Andrej Schöber mal na postupe našich hokejistiek v Pekingu výrazný podiel, foto nkam

Za úspechom  vidí tréner Andrej Schöber, ktorý mal na postupe v Pekingu výrazný podiel, projekt centralizovanej prípravy reprezentácie pod hlavičkou HC ŠKP Bratislava, z ktorého bola väčšina hráčok zlatého družstva. "Za naším postupom jednoznačne spomínaný projekt.  Bez neho by sme to nedokázali. V kádri boli tri hráčky zo zahraničných líg, pár z našej extraligy, ale sedemdesiat  percent bolo z ŠKP. Hráčky pôsobiace v tomto projekte mali možnosť absolvovať náročné medzinárodné zápasy, ktorých úroveň je oveľa vyššia než v slovenskej extralige. Mladé hráčky by v lige nedostali toľko priestoru, ako u nás v ŠKP. Odohrali 40 náročných stretnutí, každé ich posunulo ďalej. Dievčatá na sebe tvrdo pracovali. Osemmesačná tvrdá príprava priniesla ovocie," konštatoval Schöber.
 

Zlatá medaila je už doma, foto nkamZlatá medaila je už doma. Romana Košecká, ročník nar. 1999 - na MS autorka troch gólov! Foto nkam

 
Cenu úspechu jeho zverenkyň zvyšuje, že ho dosiahlo mladučké družstvo s priemerom pod dvadsať rokov. Tréner s nadszádzkou ´hovorí, že vekový priemer ´kazila´36-ročná Edita Raková. "Mali sme najmladší tím na MS. V kádri bolo deväť dievčat do 18 rokov. Veľa hráčok sa prvýkrát predstavilo na majstrovstvách sveta. Kvaková hneď prvýkrát v pozícii brankárskej jednotky, dosiaľ bola v tieni Zuzany Tomčíkovej a do bránky sa veľmi nedostala. Svoju pozíciu však zvládla, v zápase s Talianskom  nás podržala," vyhládsil tréner A. Schöber. Hlavná devíza tímu? "TÍM - rozhodol tímový duch. Nemali sme žiadne výrazné osobnosti, ale góly dávala každá formácia."
Družstvo uspelo napriek tomu, že mu chýbali skúsené Zuzana Tomčíková, pre materské povinnosti Jana Kapustová, Iveta Karafiátová či Martina Veličková. Ako sa rozhodnú pre návrat nemajú dvere zatvorené, privítajú ich. Podľa trénera súčasný káder má na to, aby to dotiahol ešte ďalej: "Ideálne bude, ak hráčky pôjdu na vysoké školy a zostanú v Bratislave. Ak v projekte ŠKP vydržia ďalších sedem-osem rokov, budú na sebe  tvrdo pracovať, ako doposiaľ, oddajú sa hokeju, majú dobrú perspektívu."
Motivujúco pôsobia ZOH 2018 v juhokórejskom Pjončangu: "Vedia tam neľahká cesta,  dlhá a náročná kvalifikácia. Bude sa zrejme bojovať o dve postupové miesta, no máme stále dva roky pred sebou, za ten čas sa posunie káder niekam inam. Určite chceme o olympiádu zabojovať," uzavrel presvedčivo prvé interview po návrate z Pekingu tréner zlatého družstva  Andrej Schöber.
 

Slovenky s víťaznou trofejou MS v Pekingu, foto kožSlovenky s víťaznou trofejou MS v Pekingu, foto kož

 


Ďalšie články