Na Rade SZĽH ocenili najlepších hokejistov a hokejistky, cenu fair-play získal Žigmund Pálffy

Igor Nemeček, Žigmund Pálffy a Róbert Pukalovič pri odovdzávaní Ceny Michala Polóniho za fair-play. Foto Ján Súkup

BRATISLAVA - V piatok ocenili v Bratislave najlepších hráčov a hráčky v súťažiach organizovaných Slovenským zväzom ľadového hokeja (SZĽH). Slávnostné odovzdávanie predchádzalo zasadnutiu Rady SZĽH, ktorého hlavným bodom bude schvaľovanie stanov v súlade s novým Zákonom o športe.

Hokejoví činovníci udelili Cenu fair play - Cenu Michala Polóniho niekdajšiemu reprezentantovi Žigmundovi Pálffymu. Štyridsaťštyriročný Skaličan ju dostal za príkladný prístup k povinnostiam a naštartovaniu mládeže v tíme MHKM Skalica. "Verím, že aj ďalší chlapci po skončení kariéry sa zapoja do diania a pozdvihnú úroveň slovenského hokeja. Nech z toho majú radosť a užívajú si to," povedal Pálffy.

Na základe hlasovania klubov I. ligy žien sú známe aj najlepšie hráčky na jednotlivých postoch v najvyššej slovenskej ženskej súťaži. Za najlepšiu brankárku vyhlásili Janku Budajovú z Popradu. Medzi obrankyňami si cenu prevzala Barbora Kežmarská (HC Spišská Nová Ves) a najlepšou útočníčkou sa stala Petra Jurčová (Šarišanka Prešov).

Lukáš Machala, Jaroslav Sabol, Barbor Kežmarská, Janka Budajová, Ivan Bednár. Foto Ján SúkupLukáš Machala, Jaroslav Sabol, ktorý prebral cenu za Petru Jurčovú. Barbora Kežmarská, Janka Budajová a Ivan Bednár.


Cenu Karola Faka pre najproduktívnejšieho hráča extraligy dorastu si odniesol Daniil Dmitrijev z HC Slovan Bratislava za 92 bodov (30+62) v 45 zápasoch. "Sezóna bola dobrá, veľa som hral a mal som aj kvalitných spoluhráčov. Aj im patrí moja vďaka a rovnako aj trénerom Richardovi Kapušovi so Štefanom Megom," povedal pri preberaní ceny Dmitrijev. Najlepším strelcom Slovnaft extraligy juniorov bol Ivan Jakubík (30 gólov v 34 dueloch) z HKM Zvolen a patrí mu Cena Dušana Pašeka. "Verím, že strelecká potencia mi pomôže čo najskôr sa dostať aj medzi seniorov, s ktorými sa aktuálne pripravujem na novú sezónu," povedal laureát.

Irma Pašeková, Ivan Jakubík a Tibor Turan. Foto Ján SúkupIrma ašeková, Ivan Jakubík a Tibor Turan s Cenou Dušana Pašeka.


Najvyššou mužskou súťažou, ktorú riadi SZĽH, je I. liga. Na základe štatistických ukazovateľov po základnej časti sa stal najlepším gólmanom ochranca novozámockej svätyne Ján Chovan (26 zápasov - 93,61% úspešnosť zásahov), najproduktívnejším obrancom bol v sezóne 2015/2016 Martin Chovan z Nových Zámkov (52 zápasov - 54 bodov /13+41/) a najlepším strelcom útočník Prešova Igor Galás (43 zápasov - 66 bodov /37+29/). "Pokračujem, dohodli sme sa na spolupráci. Som rád, že si zahrám aj v extralige," povedal Martin Chovan.

Ján Chovan, Martin Chovan a Igor Halás. Foto Ján SúkupJán Chovan, Martin Chovan a Igor Halás ako najlepší hráči 1. hokejovej ligy v sezóne 2015/2016.


Ocenení hráči a hráčky v súťažiach organizovaných SZĽH:

I. liga žien - All Stars:
najlepšia brankárka:
Janka Budajová (ŽHK Poprad)
najlepšia obrankyňa: Barbora Kežmarská (HC Spišská Nová Ves)
najlepšia útočníčka: Petra Jurčová (Šarišanka Prešov)
Extraliga dorastu - Cena Karola Faka pre najproduktívnejšieho hráča: Daniil Dmitrijev (HC Slovan Bratislava)
Extraliga juniorov - Cena Dušana Pašeka pre najlepšieho strelca: Ivan Jakubík (HKM Zvolen)

I. liga
najlepší brankár:
Ján Chovan (HC Nové Zámky)
najlepší obranca: Martin Chovan (HC Nové Zámky)
najlepší útočník: Igor Halás (HC Prešov 07)

Cena fair play - Cena Michala Polóniho: Žigmund Pálffy