Na MS 18 Slováci s istotou postupu prehrali so Švédskom

Jaroš atakuje Švéda Nylandera, ktorý proti mladým Slovákom exceloval - strelil tri góly a pri dvoch asistoval, foto iihf/Jana Chytilová

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMATRA (SZĽH) - Na majstrovstvách sveta hráčov do 18 rokov vo Fínsku sú mladí hokejoví reprezentanti Slovenska vo štvrťfinále. Nič na tom nezmenila ani  pondelňajšia prehra našich 2:6  so Švédskom. Svoje záverečné vystúpenie v A-skupine na ľade v Imatre absolvovali  zverenci trénera Antona Bartánusa po ťažkom zápase s Kanadou s vedomím postupovej istoty, dal im ju polpoludňajší výsledok Rusko - Nemecko (5:2), ktorý poslal Nemcov do baráže (na dva víťazné zápasy) s Dánskom.  Na štvrtkové štvrťfinále nastúpia Slováci zo štvtej priečky proti víťazovi B-skupiny z Lappeenranty.  Meno ich súpera určia až utorňajšie súboje Česko - Švajčiarsko a USA - Fínsko, kde majú šancu na prvenstvo traja posledne menovaní.

ŠVÉDSKO - SLOVENSKO 6:2

Ústrednou postavou Tre kronor bol útočník Nylandera, ktorý nám strelil tri góly a pri dvoch asistoval. Slováci dioplácali na vylúčenia, polovicu gólov inkasoval v oslabení a ďalší - na 1:5 - pri našej presilovke. Gól Jaroša v 27. min. po asistencii Haľamu znamenal kon taktný gól, no Slováci sa na ňolm nechytili, lebo dovolil Švédom ešte tri razy prekonať brankára Tomeka. Na gól Milého zo 46. minúty odpovedali víťazi po sérii našich vylúčení  symbolicky - gólom v 55. min. pri dvojnásobnom oslabení slovenského tímu.

Anton Bartánus (tréner SR 18): "Do hláv hráčov nevidím, ale nemožno vylúčiť, že v ich  podvedomí   informácia o istote postupu mohla zapôsobiť.  Po náročnom nedeľňajšom stretnutí s Kanaďanmi sme rátali s nejakou únavou, no nie v tom bola príčina našej prehry. Dať  toľko príležitostí na presilovky takému silnému súperovi, jednému z favoritov na medailu akým sú Švédi. koľko sme ich ponúkli my, nemohlo ostať bez následkov. Nedôslednosti v hernej disciplíne jednotlivcov severania neúprosne trestali. Pritom Tomek robil čo mohol, mal rad skvelých zákrokov. Až štyri razy hrali Švédi dvojnásobnú presilovkuj. Nad ostatných pri početnej prevahe vynikal.pravák William Nylander. Je to typický presilovkový hráč s veľkým prehľadom a s perfektnou kontrolou puku. Nielen kvôli jeho gólom považujeme dnešné strenutie za nevydarené. Máme pred sebou dva dni voľna a urobíme všetko preto, aby sme po štvrtkové štvrťfinále vrátili družstvo k doterajšiemu osvedčenej kolektívnej disciplinovanej hre, v  ktorej si hráči aj v najzložitejších situáciach dokážu pomôcť,  zaskočiť jeden za druhého, aby sme sa mohli pokúsiť zamiešať štvrťfinálovou kartou."

Švédsko - Slovensko 6:2 (1:0, 3:1, 2:1)

Góly a asistencie: 9. Forsling (Nylander), 26. Nylander (Holmström), 29. Nylander (Kempe), 37. Holmström (Ollas Mattsson, Nylander), 42. Törnqvist (Andersson), 55. Nylander (Kempe, Holmström) – 27. Jaroš (Halama), 46. Milý

Slovensko 18: M. Tomek – Maier, Černák, Moravčík, Jaroš, Romančík, Meliško, Grman, Koch – Paločko, Sukeľ, Milý – Hrušík, Halama, Ferleťák – Pospíšil, Bondra, Valent – Petráš, Klenko,  Tatár.
Vylúčenia 6:9, Moravčík 5 + DKZ za napadnutie zozadu, presilovky 3:0, oslabenia 1:0, strely 33:19. Rozhodovali: Hodek (ČR), Salonen (Fín.) – Pesonen (Fín.), Jamaguči (Jap.), 1200 divákov.