Memoriál Ivana Hlinku sa bude hrať do roku 2022 striedavo v Česku na Slovensku a Kanade

BRATISLAVA – Tradičný turnaj s vysokou športovou hodnotou – Memoriál Ivana Hlinku bude meniť každé dva roky až do roku 2022 svoj domicil. Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH), Český svaz ledního hokeje (ČSLH) a Hockey Canada sa dohodli na spolupráci pri organizovaní turnaja Memoriál Ivana Hlinku.

Zľava Martin Urban, Liběna Hlinková, Miroslav Valíček a Tom Renney pri oficiálnom fotení v Edmontone. Foto mvZľava Martin Urban (prezident ČSLH), Liběna Hlinková (manželka Ivana Hlinku), Miroslav Valíček (GS SZĽH), Tom Renney (prezident Hockey Canada) a Bob Nicholson. Foto mv

 

Dohodu všetky tri strany oznámili v pondelok podvečer slovenského času v Edmontone. Práve toto mesto bude hostiť podujatie na kanadskom území v párne roky od roku 2018 až po rok 2022. 

logo Ivan Hlinka Memorial Cup

„Je pre nás veľkým potešením a cťou, že takýto kvalitný turnaj bude hostiť každé dva roky Kanada. Pre mladých hokejistov to budú nezabudnuteľné zážitky hrať už v mladom veku pred vypredanou arénou, kde má sídlo klub NHL Edmonton Oilers. Sme taktiež radi, že sme nadviazali na tomto poli ešte lepšie pracovné vzťahy s kanadskou stranou pri organizácii tohto podujatia. Naživo celú tlačovú konferenciu vysielalo niekoľko kanadských televízií a rádií. V Kanade sú z usporiadania tohto turnaja nadšení a sú veľmi radi, že ho budú môcť hrať v Edmontone,“ povedal generálny sekretár SZĽH Miroslav Valíček, ktorý zastupoval Slovensko na tlačovke priamo v Edmontone.

Aréna Edmontonu Oilers, kde sa bude hrať prestížny turnaj hráčov do 18 rokov. Foto mvAréna Rogers Place v Edmontone, kde sa bude konať turnaj Memoriál Ivana Hlinku.

Turnaj hráčov do 18 rokov nadväzuje na Pacifický pohár, ktorý vznikol v roku 1991 v Japonsku. Na Slovensku a v Česku sa organizoval nepretržite od roku 1997. Od roku 2004 nesie meno po slávnom a uznávanom trénerovi Ivanovi Hlinkovi, ktorý tragicky zahynul.

O tom, že ide o uznávaný a kvalitný turnaj, svedčí hlavne fakt, že na ňom v minulosti štartovali hviezdy ako Sidney Crosby, Alexander Ovečkin, Jevgenij Malkin, Jonathan Toews, Steven Stamkos či Vincent Lecavalier a Marián Gáborík.

Najúspešnejšou krajinou v histórii turnaja je suverénne Kanada, ktorá triumfovala 20-krát. Slovensko obsadilo na tomto turnaji najvyššie dva razy 3. miesto.