1. liga – 11. kolo: Detva sa predrala do čela tabuľky, v Bardejove sa nehralo

Momentka zo súboja Liptovského Mikuláša s Trnavou, foto: Magdaléna NahálkováMomentka zo súboja Liptovského Mikuláša s Trnavou, foto: Magdaléna Nahálková

BRATISLAVA (SZĽH) - Stredajšie zápasy 11. kola prvej ligy priniesli viacero prekvapení. Michalovce prehrali v Prešove 3:4, kým Detva zdolala reprezentačnú osemnástku. To ju posunulo na prvú priečku práve pred Michalovce. Liptáci bez problémov zdolali Trnavu, Topoľčany vyhrali nad Prievidzou. Súboj Bardejova s Považskou Bystricou sa nehral pre poruchu autobusu hostí.

Výsedky 11. kola prvej ligy:

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - TRNAVA 4:0
Dopisovateľ: František Fussi, MHk 32 Liptovský Mikuláš
Snáď najrychlejší gól v tejto edicii súťaže dosiahol Macík, ktorý skóroval už po siedmich sekundách. Liptáci však nepokračovali v nápore, lebo hneď po góle bol vylúčený Holiga. Domácich skvelými zákrokmi podržal Hollý. Hneď nato bol vylúčený Brandis a Bartík dostal Liptákov do dvojgoloveho vedenia. Domáci mali výraznu prevahu, ale nebyť brankára Hollého mohli viackrát inkasovať. Práve Hollý bol rozhodujucim faktorom víťazstva Liptákov. Najmä v 31. min keď hostia hrali takmer minútu a pol presilovky o dvoch hráčov.., Liptáci túto situáciu ustáli. Začali získavať prevahu, ale ich vychytal svojimi zákrokmi Hála. Ale ani on nestačil na kombinačne akcie Liptákov, ktorí dvomi gólmi spečatili zaslúžené víťazstvo svojho mužstva a nakoniec ich brankár Hollý neinkasoval ani gól.
MHk 32 Liptovský Mikuláš - HK Trnava 4:0 (2:0, 0:0, 2:0)
Góly:
1. R. Macík, 5. Bartík, 48. Kuric, 56. M. Marcinko, 480 divákov

DETVA - SR "18" 5:1
Súhrn zaslal klub HC Orin 07 Detva

logo prvoligistu HC 07 Orin Detva

Prvá tretina nepriniesla veľa vzruchu na ľade, hoci pomer striel bol 15:5 pre domácich, no gól nepadol. Druhú tretinu začali lepšie Podpoľanci a v 27. minúte sa presadil Slavomír Buda po prihrávkach Pinku a Zorvana. Zabral aj druhý legionársky útok, keď po ose Graham-Parkhouse-Kanaet skóroval posledne menovaný chorvátsky reprezentant. Na úvod tretej tretiny sa presadili aj mladí dorastenci, keď v 43. minúte strelil gól Buček. Domáci však nepripustili zdramatizovanie zápasu, keď najskôr v 46. min skóroval Branden Parkhouse a v presilovej hre v 50. minúte Ľubor Zuzin. Na konečných 5:1 upravil dnešný dvojgólový strelec Slavomír Buda a vrátil Detvu na prvé miesto.
HC Orin 07 Detva - SR "18" 5:1 (0:0, 2:0, 3:1)
Góly:
27. a 60. Buda, 35. Kanaet, 46. Parkhouse, 50. Ľ. Zuzin - 43. Buček, 230 divákov

PREŠOV - MICHALOVCE 4:3
Dopisovateľ: Lukáš Rusňák, PHK 3b Prešov

logo prvoligového PHK 3b Prešov

Derby s Michalovcami prinieslo atraktívny hokej so šancami na oboch stranách. Domáci vstúpili do stretnutia aktívnejšie, získali v 5. minúte prvú presilovku a pár sekúnd po jej skončení zaznamenal prvý gól v drese seniorov Damián Novický. V 9. minúte ponúkli hostia Prešovčanom ďalšiu početnú výhodu, nebezpečnými streleckými pokusmi sa prezentovali Čopák aj Ferenc, ani jeden z nich sa ale z presného zásahu netešil. Michalovce nemali ďaleko od zníženia v 15. minúte, Čížekova strela do poloodkrytej brány bola ale včas zblokovaná. V závere bol vylúčený Pavlovský za hákovanie, potrestať to mohol Fajčák, spred bránkoviska ale neprekonal Riečického ani na dvakrát.
Druhá dvadsaťminútovka ešte vystupňovala tempo, hostia sa snažili hrať, no skvelá defenzíva “koňarov” na čele s brankárom Riečickým fungovala takmer bezchybne. Napriek tomu ukázal Šechný svoj skvelý prehľad v hre, z dobrej šance v 26. minúte ale neskóroval. Keď Vladimír Čopák pykal za podrazenie na trestnej lavici, Michalovce dostali puk do siete, rozhodca im ale gól po tlačenici v bránkovisku neuznal. Keď vylúčený hráč vykorčuľoval na ľad, dostal sa do situácie dvoch na jedného, Potoček sa však ulakomil na strelu, ktorá gólovú  radosť Prešovu nepriniesla. V 33. minúte mal azda ešte väčšiu príležitosť Igor Jaroš, dostal sa cez dvoch obrancov, no Fedor bravúrne vyrazil. O minútu na to mohol skórovať aj Čopák a na opačnej strane v snáď ešte vyloženejšej šanci sám pred brankárom Cmorej, ktorý bránu netrafil.
Zemplínčania ľutovali tohto momentu, keďže v 37. minúte pykali, Chovan našiel medzi kruhmi nakorčuľovaného Tomčáka, ktorý zvýšil domáce vedenie na rozdiel dvoch gólov. Chlieb sa lámal napokon v poslednej tretine, hneď v úvode pohrozil Martin Hájnik aj Marko Ferenc, obaja ale stroskotali na michalovskom gólmanovi. V 46. minúte rozhodca signalizoval faul, vylučovať sa ale nemuselo, Štefan Majerník totiž spoza brány pretlačil puk do siete.
V oslabení sa prezentovalo peknou akciou duo Pekarčík - Kivader, druhý z nich zakončil do horného rohu bravúrne a domáci tak znova odskočili "vojakom" na rozdiel dvoch gólov. To trvalo ale len pár sekúnd, svoje skúsenosti zúročil Richard Šechný a v gólovej situácii sa nemýlil. Jeho družina si následne vytvorila veľký tlak, avšak v 54. minúte dokázal Riečický zlikvidovať Podsedlého aj Marcela Šterbáka. 56. minúta bola v znamení faulu Martina Drotára, ten surovo narazil Filipa Pekarčíka na mantinel a útočník Prešova sa dvíhal z ľadu len veľmi ťažko. V početnej výhode sa súperovi pomstil najlepším možným spôsobom, keď vykúzlil nádherný gól do poloprázdnej brány. Dve minúty pred záverečnou sirénou tréner Staš odvolal brankára a do prázdnej brány mohol 30 sekúnd pred koncom zakončiť Ivančo, no neurobil tak. Dukla následne vystupňovala tlak, no presný zásah Jakuba Lineta skóre len kozmeticky upravil na 4:3.
PHK 3b Prešov - HK Dukla Michalovce 4:3 (1:0, 1:0, 2:3)
Góly:
8. Novický, 37. Tomčák, 48. Kivader, 57. Pekarčík - 46. Š. Majerník, 49. R. Šechný, 60. Linet, 468 divákov

TOPOĽČANY - PRIEVIDZA 4:2
Dopisovateľ: Ján Čačko, HC Topoľčany
Na dnešnom stretnutí v Topoľčancoch sa stretli družstvá z konca tabuľky. Lepší vstup do stretnutia mali hostia, keď využili druhú presilovú hru a zúročili ju na strelenie prvého gólu po spolupráci celého útoku Černý a Kentoš zakončil Jánoš. Domáci vyrovnávali v 12. minúte, keď prihrávku od Hudeca spracoval Dobrý a prekonal brankára hostí. V 13. min po spolupráci celého útoku zakončoval Káčer. Do kabíny odchádzali domáci za stavu 2:1. V druhej tretine hostia zatlačili domácich do defenzívy, ale gól padol až v 34. min, keď prihrávku od Pijáka premenil na gól Môcik a vyrovnal stav stretnutia. Domáci pridali na aktivite a v 36. min Dobrý dal svoj druhý gól, v poradí tretí za domáce družstvo po prihrávke od Mrázika. v 36. min bola prerušená hra pre zraneného hráča hostí Budiaka. Za stavu 3:2 hostia odvolali brankára v 59:18 a hrali v poli so šiestimi hráčmi. Domácim sa podarilo dať štvrtý gól do prázdnej brány hostí v čase 59:38, keď ušiel Chlapovič. Brankár hostí sa vrátil späť do brány. Po strelení štvrtého gólu hráč hostí Piják hodil hokejku smerom k čiarovému rozhodcovi a za toto dostal od hlavného
rozhodcu trest v hre. Po vhadzovaní v strednom pásme hráč hostí Černý sa po vyhratom vhadzovaní otočil a vystrelil puk na čiarového rozhodcu. I tu hlavný rozhodca udelil trest v hre.
HC Topoľčany - MŠ HK Prievidza 4:2 (2:1, 1:1, 1:0)
Góly:
12. a 36. Dobrý, 13. L. Káčer, 60. Chlapovič - 8. B. Jánoš, 34. Môcik, 390 divákov

SENICA - SPIŠSKÁ NOVÁ VES 2:3
Dopisovateľka: Petra Beblavá, HC Dukla Senica
Po dvoch zápasoch vonku sa Seničania vracali na domáci ľad s odhodlaním získať tri body a potešiť domácich fanúšikov.
Na začiatku prvej tretiny sa tlačili dopredu najmä hostia, no tento ich tlak netrval dlho a iniciatívu prebrali Seničania. Už v štvrtej minúte domáci pohrozili, ale Penáka skôr než stihol doraziť, odzbrojili hostia.  V ôsmej minúte sa rútil dopredu Filip Novák, no ten miesto strely zvolil prihrávku Videlkovi, ale ten tiež svoju šancu nedokázal pretaviť na gól. V 19. minúte prvý raz vážnejšie pohrozili hráči Spišskej Novej Vsi, keď sa Smotrila zmocnil puku po zlej rozohrávke domácich, ale Vajnera neprekonal.
Štyri minúty po prestávke musel zakročiť Vajner, ktorého opäť skúšal Smotrila a hneď na to na druhej strane mal príležitosť Vereš, ale ten sa v rozhodujúcom okamihu pošmykol a nedokázal zakončiť tak, ako chcel. V 28.minúte sa prvý raz senickým štadiónom ozvalo „gól“, no rozhodca nemohol Glembov gól uznať pre posunutú bránu hostí. V 35.minúte však už gól uznaný bol. Pri presilovke o dvoch hráčov sa dokázal presadiť Loydl, ktorému perfektne prihral Novák. 1:0. Hostia sa síce snažili vyrovnať, ale stopercentnú šancu si už do konca druhej dvadsaťminútovky nevytvorili.
Po druhej prestávke sa domáci priaznivci radovali z gólu znova. Konkrétne v 46.minúte. Vydarila sa spolupráca Surovku s Mikoláškom. Druhý menovaný prekonal Trenčana druhý raz. 2:0. Senickí fanúšikovia ožili a na štadióne vládla dobrá atmosféra. Až do 49.minúty, kedy presilovku hostí využil Hrubý a znížil na 2:1. Nasledovalo ďalšie vylúčenie domácich. Hostia sa tlačili do koncovky, no Vajner bol pozorný a puk za svoj chrbát nepúšťal. V 52.minúte však už bolo vyrovnané, keď sa puk dostal do siete po odrazení od Krempaského. Domáci hráči gól reklamovali, že padol po zásahu rukou, ale hlavný rozhodca po porade so svojimi čiarovými kolegami gól uznal. V 55.minúte sa domáci opäť previnili proti pravidlám a aj túto presilovku hostia využili. Koky prestrelil Vajnera a na tabuli náhle svietilo skóre 2:3. V 58. minúte síce hrali domáci presilovku a pokúsili sa i o power play, ale gól už dať nedokázali.
Po napínavom zápase putujú tri body na východ republiky a cieľ, ktorý si domáci pred zápasom dali tak ostal nenaplnený.
HC Dukla Senica - HK Spišská Nová Ves 2:3 (0:0, 1:0, 1:3)
Góly:
35. Loydl, 46. Mikolášek - 49. Hrubý, 52. Gurčík, 57. Vaic, 428 divákov

Stredajší duel HC 46 Bardejov - HK '95 Považská Bystrica sa neuskutočnil. Považania informovali po 15. hodine vedenie Bardejova, že porucha autobusu ich "stopla" v Liptovskom Mikuláši. Podľa dohody sa mali ozvať do 16. hodiny, či pokračujú v ceste. Nestalo sa tak... Bardejovčania podľa slov svojho gen. manažéra Andreja Gmittera budú  požadovať kontumáciu!