Krídelník Golonkovho útoku F. Ševčík v hokejovom nebi

František Ševčík v zápase s USA, foto hckometaFrantišek Ševčík v zápase s USA, foto hckometa

BRNO - Smutná správa z hokejového Česka: v noci na sobotu 22. júla 2017 zomrel po dlhej a ťažkej chorobe vo veku 75 rokov bývalý čs. hokejový reprezentant František Ševčík. Krídelník Komety Brno v jej najslávnejšej ére štartoval na piatich majstrovstvách sveta zimných olympijských hrách 1968 v Grenobli, kde sa podieľal na zisku striebornej medaily a bol vybraný do All Stars tímu. Jeho úmrtie agentúre ČTK potvrdila manželka Eva. V reprezentácii odohral 95 zápasov a strelil 26 gólov. Najčastejšie hral v útoku s Jozefom Golonkom a Jaroslavom Jiříkom

"Správa z Brna ma zasiahla veľmi bolestivo, zo spomínaného trojzáprahu som zostal sám...  ´Švec´ ako sme Frantu Ševčíka prezývali, bol vynikajúci hokejista s veľkými ľudskými kvalitami, na ktorého boli vždy spoľahnuitie. Popri skvelej kombinačnej hre vynikal vynikal vľmi zodpovedným plnením defenzívnych úloh," s  nostalgiou zaspomínal na odchovanca hokeja z Vilémovic na Blanensku jeho center v reprezentácii legendárny Jozef Golonka  a dodal: "V reprezentačnom drese som mal vždy šťastie na skvelých pravých krídelníkov - od kladnianského Wolfa cez Ševčíka a po ňom sparťana Havla."

"Práve v Grenobli sa nám mimoriadne darilo. Bol to turnaj veľkých bitiek. Prehrali sme o gól s Kanadou a o gól zdolali Sovietsky zväz. Mali sme krôčik k zlatu, potrebovali sme poraziť iba Švédsko. Remíza ale naše vtedajšie sny zhatila a zostalo na nás len striebro," spomínal Ševčík pri oslave 70. narodenín.

V Komete Brno hrával na pravom krídle útoku so Zdeňkom Kepákom a Jiříkom. V drese Komety pôsobil 12 sezón. Odohral 408 zápasov, nastrieľal 174 gólov a získal päť majstrovských titulov.