Kapitánom bude v Rakúsku Dravecký, jeho asistentmi Ďatelinka a Hrnka

BRATISLAVA - Vladimír Dravecký si v hokejovej reprezentácii Slovenska odkrútil už 52 stretnutí a nastrieľal 10 gólov, ale v stredajšom stretnutí vo Viedni proti Rakúsku (20.20 h) bude mať prvý raz na drese kapitánske "céčko". Jeho asistentmi budú Ivan Ďatelinka a Tomáš Hrnka. "Je to síce iba jeden zápas, ale aj tak si myslím, že veľmi dôležitý. Musíme sa ukázať pred sezónou v dobrom svetle. Do Rakúska ideme vyhrať, s nijakým iným cieľom," odhodlane skonštatoval 31-ročný útočník českého Třinca, ktorý patrí medzi najstarších hráčov vo výbere Zdena Cígera. "Budem sa snažiť ísť príkladom. Musíme sa trochu zohrať, dať do toho všetko a podať dobrý výkon. Poznal som takmer všetkých hráčov - okrem niektorých mladších. Samozrejme, som pripravený na pozíciu lídra. Kapitánom som ešte nebol, iba asistentom. Prísť do reprezentácie je vždy česť. Chcem predviesť čo najlepší výkon a pomôcť mužstvu," doplnil krídelník.

Aj 28-ročný brankár Branislav Konrád, ktorý tak isto ako Dravecký nechýbal na májovom svetovom šampionáte v Rusku, očakáva, že Slováci absolvujú v stredu v rakúskej metropole dobrý zápas. "Nečaká na nás nič jednoduché. Stretávame sa iba deň pred stretnutím, ale keď do toho každý dá všetko, verím, že to pre nás dobre dopadne. Rakúšanom pripravujúcim sa na olympijskú kvalifikáciu o niečo ide, berú to veľmi zodpovedne," upozornil skúsený gólman, na ktorého už vo štvrtok čaká zápas v drese svojho HC Olomouc. Dá sa očakávať, že v stredu vo Viedni sa so Samuelom Barošom zo Zvolena v bránke prestriedajú.

Medzi štyrmi nováčikmi je aj Miloš Bubela. "Pozvánka ma potešila. Nedávno mi volal generálny manažér Róbert Švehla, či by som nechcel prísť, keďže ma ešte nevideli. Bol som rád. Je tam trochu tréma, veď od 'dvadsiatky' som v reprezentácii nebol, čiže štyri roky. Ale pozeral som si súpisku a je na nej veľa ďalších mladých hráčov, s ktorými som bol vo výbere do 20 rokov. Bude to pre mňa jednoduchšie, keďže ich poznám z minulosti," skonštatoval 23-ročný útočník, ktorý si naposledy obliekal dres tímu Utica Comets v AHL, farme klubu Vancouver Canucks v NHL. "Za dva dni v reprezentácii ani nestihnem mať nejaké veľké očakávania - pár dobrých tréningov a jeden dobrý zápas," doplnil Bubela a k svojej hokejovej budúcnosti poznamenal: "Malo by sa to utriasť do konca augusta. Mám možnosť ísť na nejaké kempy, a tak uvidíme, či budem ďalej pôsobiť v Severnej Amerike alebo Európe. Švédsko, Fínsko, Švajčiarsko, KHL, kvalitných líg je tu veľa. Rozhodujúce bude, kde mi ponúknu dobrý kontrakt. V Európe by som bol viac na očiach trénerom reprezentácie, v zámorí zasa skautom. Možno by mi po štyroch rokoch prospela zmena." Ďalšími tromi nováčikmi sú Patrik Koyš, Martin Gernát a Samuel Petráš.

Nominácia SR "A" na VT v Bratislave a exhibičný zápas Rakúsko - Slovensko vo Viedni (23.-24.8.2016)

Brankári: Samuel Baroš (HKM Zvolen, 4 zápasy/0 gólov), Branislav Konrád (HC Olomouc/ČR, 14/0)

Obrancovia: Peter Čerešňák (HC Plzeň 1929/ČR, 33/2), Ivan Ďatelinka (HC´05 Banská Bystrica, 9/0), Martin Gernát (HC Sparta Praha/ČR, 0/0), Andrej Hatala (Dukla Trenčín, 3/0), Lukáš Kozák (HC Oceláři Třinec/ČR, 18/0), Mislav Rosandić (HC Slovan Bratislava/KHL, 3/0)

Útočníci: Miloš Bubela (Utica Comets/AHL, 0/0), Matej Češík (HC´05 Banská Bystrica, 2/0), Lukáš Cingel (HC Sparta Praha/ČR, 5/0), Vladimír Dravecký (HC Oceláři Třinec/ČR, 52/10), Jakub Gašparovič (Dukla Trenčín, 9/3), Marcel Haščák (HC Kometa Brno/ČR, 59/5), Tomáš Hrnka (HC Košice, 15/2), Patrik Koyš (MHC Martin, 0/0), Radoslav Macík (HK Nitra, 3/1), Lukáš Paukovček (HK Nitra, 3/1), Samuel Petráš (Slovan Bratislava/KHL, 0/0), Radovan Puliš (HKM Zvolen, 5/0).

Realizačný tím: Róbert Švehla (generálny manažér), Zdeno Cíger (hlavný tréner), Miroslav Miklošovič (asistent trénera), Peter Kosa (tréner brankárov), MUDr. František Okál (lekár), Andrej Foltýn (fyzioterapeut), Michal Hrtús, Ľuboš Ondrejka (maséri), Igor Andrejkovič (videoanalytik), Tomáš Štulajter (médiá)