Viliam Pongrác, prvý tréner hokejových reprezentantiek SR v klube 80

 

Oslava osemdesiatky Viliama Pongráca v kruhu Žiilinčanov, foto Milan Gončár

BRATISLAVA/ŽILINA (SZĽH) – Galériu vzácnych jubilantov slovenského hokeja obohatil dnes 13. júna 2015 – Mgr. Viliam Pongrác. Aktívny hráč, tréner, pedagóg sa dnes dožíva krásnych osemdesiat rokov v plnej duševnej sviežosti. Domicil dvoch miest v úvode správy o bratislavskom rodákovi  nie  je náhodný, veď 50 rokov svojho života  prežil pod Dubňom, kde zasvätil život.  V jeho športovom  curriculum vitae  upúta niekoľko faktov: v prvom zápase ženského hokeja na Slovensku 28. 11. 1991 tréner víťazného družstva HKP Žilina, ktoré zdolalo súperky z Bratislavy vedené Ing. Alexandrom Molnárom 8:0,  so Žilinčankami prvý majster  Slovenska a napokon aj prvý tréner ženskej hokejovej reprezentácie ( až do roku 1996), s ktorou na ME dva razy dva razy obsadil miesto pod medailovými stupienkami.

Jubilant Viliam Pongrác, foto mshk

Odchovanec bratislavského Slovana neskôr hráč ČH Bratislava, KpS Brno prišiel do Žiliny v sezóne 1962/1963 posilniť ambície vtedajšieho hokejového klubu TJ Jednota Žilina v druhej lige skupiny B v súťaži o najvyššie priečky. To v čase, keď Žilina vyhrala v rokoch 1964/1965 SNHL a v kvalifikácii bojovala o postup do prvej celoštátnej ligy.  Po hráčskej kariére sa „Pongi“  venoval trénerskej práci v žilinskom klube. Spomínaným ženským primátom predchádzali pekné trénerské výsledky v práci s mlaďou: dvakrát majster SR a dvakrát vicemajster ČSSR v dorasteneckej lige, majster Slovenska so ZVL Žilina v národnej lige, tréner družstva žiakov, dorastencov, juniorov, formoval  aj tréner Romana Kontšeka, neskôr úspešného reprezentanta Slovenska, účastníka MS i ZOH.  V knižnici odbornej športovej literatúry nájdeme aj vysokoškolskú učebnicu Teória didaktiky ľadového hokeja  v spoluatorstve s Jaroslavom Starším, Igorom Tóthom a Andrejom Výbohom z roku 2001.

Otec dcéry Ivety, bývalej volejbalistky a syna Petra – hokejistu a neskôr hokejového rozhodcu sa v Žiline pekne aklimatizoval. Tak v zamestnaní, ako majster odborného výcviku, potom na poli športu, ako hráč a neskôr tréner, funkcionár a ostal sa Žilinčanom až do roku 2012, kedy odišiel do rodnej Bratislavy.

Spoluhráčovi a kolegovi Žilinčania už zagratulovali na stretnutí v Tepličke nad Váhom.  Z rúk športového manažéra MsHK DOXXbet Žilina Imreho Valáška prevzal dres s číslom 80 (na snímke hore). Viliam Pongrác si milú udalosť vychutnal. „Úžasné, úžasné a do tretice úžasné. Teším sa, že som sa stretol so svojimi priateľmi z radov spoluhráčov, funkcionárov i bývalých zverencov. V Žiline som prežil pekný športový, ale aj plnohodnotný každodenný  život. Polstoročia pod Dubňom urobilo zo mňa Žilinčana,“  priznáva  jubilant a dodáva: „V Žiline som žil rád, našiel som tu domov. Ako  pedagóg i tréner som sa stále pohyboval medzi mládežou. A hoci sa dnes ťažšie pohybujem, mysľou som stále medzi mladými,“ konštatuje čerstvý osemdesiatnik.

Zlatý odznak SZĽH pri príležitosti 80. výročia organizovaného hokeja na Slovensku je v správnych rukách.