Osemdesiatnik Július Černický stále žije hokejom

Prezident SZĽH Martin Kohút a generálny sekretár Miroslav Valíček prijali na pôde zväzu jubilanta Júliusa Černického, foto hockeyslovakia - vdanekPrezident SZĽH Martin Kohút a generálny sekretár Miroslav Valíček prijali na pôde zväzu jubilanta Júliusa Černického, foto hockeyslovakia - vdanek

BRATISLAVA (SZĽH) – Významným hosťom na pôde Sekretariátu SZĽH bol v stredu bývalý dlhoročný krídelník bratislavského Slovana, čs. reprezentant, neskôr úspešný tréner doma i v zahraničí, vzácny jubilant Július Černický. Osemdesiatnika, najmladšieho z legendárneho útoku belasých s Fakom a Starším, prijali prezident SZĽH Martin Kohút a generálny sekretár Miroslav Valíček. „Charizmatický, plný energie, životného optimizmu, muž z ktorého doslova stále srší hokej, hlboká znalosť jeho aktuálnych otázok i problematiky“, charakterizoval  dojmy z dnešného stretnutia M. Valíček.

 „Celý hokejový život ma napĺňala obrovskou energiou práca s mládežou. Pritom je paradoxné, že počas hráčskej kariéry som nikdy nepomyslel na to, že budem trénerom. Bolo to však správne rozhodnutie, hokej mi umožnil spoznávať svet, skvelých  ľudí, no predovšetkým byť náročný aj na seba, tolerantný k názorom druhých,“ prezradil svoj elixír svieži osemdesiatnik Júlis Černický, narodený 5. marca 1937 v Kežmarku, ktorý však detstvo prežil v Tatranskej Lomnici

Pána Černického pravidelne vídavame na zápasoch Slovana,  tešia ho plné tribúny, pôsobenie v KHL podľa neho posúva belasých vyššie. So súputníkmi Karolom Fakom a Jánom Starším v hľadisku často debatujú o slovenskom hokeji, o jeho mládeži. Nepozdáva sa mu, že nielen v juniorke, ale aj doraste sa na ligových súpiskách objavujú desiatky zahraničných hráčov. Kde sa majú potom presadzovať naše talenty? Rovnako neschvaľuje prax mnohých rodičov, ktorí posielajú svoje hokejové ratolesti do cudziny, veľmi často do zámoria, teda miest s inou hokejovou kultúrou, odkiaľ sa neraz vracajú sklamaní s nenaplnenými ideálmi.  Mieni, že v úsilí o vylepšovanie podmienok pre naše hokejové talenty  sa nemožno spoliehať len  na samotný zväz a jeho rozvojové projekty, potrebuje k tomu aj dôslednejší prístup klubov. Sám pri formovaní mladých hokejistov nezabúdal ani na ich osobnostný rozvoj – vštepoval im aj životné zásady, postoje, čestnosť, mužný prístup, bojovnosť, teda vlastnosti aké ho charakterizovali počas hráčskej kariéry s cca 400 zápasmi v čs. lige so 144 nastrieľanými gólmi ozdobenej 12 reprezentačnými štartmi a 6 gólmi.

Reč padla aj na Černického dve severské anabázy. V čase, keď prijal prvú ponuku z Dánska (1986 – 1993) sa aj priatelia čudovali, pýtali sa kamže to Julo ide?   V prvej zo štyroch sezón vybojoval v Esbjergu titul, posledné dve sezóny dve pôsobil vo Vojense s funkciou navyše - bol totiž aj asistentom trénera reprezentácie Dánska uznávaného Peera Holtena. A to všetko v tvrdej konkurencii švédskych trénerov. O tri roky  ho pozvali znovu - do Esbjergu, vtedy 59-ročný Černický sa upísal na štyri roky ako šéftréner mládeže. Čo by dnes dali slovenskí tréneri za podobnú ponuku z krajiny Hamleta? Funkcionári dánskeho hokeja s úctou spomínajú na pôsobenie Júliusa Černického. V súčasnom postavení i sile hokeja tejto severskej krajiny je aj kus jeho práce, nielen trénerskej, ale aj metodickej či organizačnej.

Čas strávený s týmto skvelým spoločníkom je vždy prechádzkou hokejovou minulosťou, prítomnosťou i pohľadom do jeho budúcnosti.  Takým bol aj dnes!