Jedenáste miesto je sklamaním, tvrdí prezident SZĽH

Prezident SZĽH Igor Nemeček, foto SITA

 
SOČI (SZĽH/SOV) - Pred štyrmi rokmi siahal slovenský hokej pod olympijskými kruhmi na medailu. Vo Vancouvri však Slovákom zvesili bronzové medaily z krku Fíni, keď v poslednom zápase našich na turnaji zdolali v tom čase Filcov výber 5:3. V Soči to bola ale zo slovenskej strany iná pesnička a mužstvo vedené Vladimírom Vůjtekom napokon obsadilo predposledné 11. miesto. Preto najlepšie vystihuje naše umiestnenie slovíčko sklamanie.  „Áno, je to tak,“ povedal deň po vypadnutí Slovenska v Soči prezident SZĽH Igor Nemeček„Na hodnotenie si počkáme v najbližších dňoch, teraz je to ešte veľmi čerstvé. V dejisku olympiády ostávam aj s trénerom Vladimírom  Vůjtekom i generálnym manažérom Ottom Sýkorom, budeme mať čas všetko si prebrať. Na budúci týždeň potom zasadne exekutíva Slovenského zväzu ľadového hokeja. Keď sme v lete začali pripravovať olympijský tím, mali sme  samozrejme iné očakávania. Musíme zistiť, kde sa stala chyba a zároveň sa už sústrediť na prípravu na májové majstrovstvá sveta v Bielorusku.“
Stoličky sa ale pod nikým triasť zatiaľ nebudú„Tréner i celý realizačný tím majú zmluvy až do svetového šampionátu. Niekoľko hodín po zápase s Českom by som preto nerád hovoril o nejakých zmenách. Až  po svetovom šampionáte sa skončí trénerovi Vůjtekovi u nás zmluva a po ňom budeme debatovať kto bude viesť mužstvo v príprave na majstrovstvá sveta 2015 v Česku.  Zatiaľ nejdeme robiť unáhlené závery. Áno, opakujem, je to pre nás všetkých veľké sklamanie. S  jedenástym miestom sme rozhodne nerátali. Ak by sme boli vo štvrťfinále, kam podľa mňa patríme, bolo by to v poriadku. Sme necelé tri mesiace pred majstrovstvami sveta, vieme, akú tam budeme mať skupinu, takže teraz je potrebné sa sústrediť na to, aby sme poskladali kvalitný tím a čo najlepšie na šampionáte obstáli. Najlepšie by bolo, keby sa zopakoval rok 2002, keď sme zle dopadli na olympiáde, ale na MS sme získali zlato,“ pokračoval Nemeček.
Okrem straty športovej formy musel slovenský tím bojovať so zraneniami. Žiaľ, až traja hráči počas turnaja utrpeli zranenia, ktoré ich vyradili z hry. „V tíme nastali ďalšie problémy počas olympiády výpadkom Tomáša Marcinka, neskôr Tomáša Kopeckého a na záver aj Ivana Baranku, čo tiež výrazne ovplyvnilo tento tím. Nemyslím si však, že by mužstvu chýbali osobnosti, či hokejová zručnosť, čo napokon ukázali naši hráči v zápase proti Rusku,“ podotkol zväzový šéf.