Víťazom ankety Hokejista roka sa stal premiérovo Andrej Sekera

 

Prezident SZĽH a Hokejista roka 2016 - Martin Kohút a Andrej Sekera, foto Helmut WattHokejistovi roka 2016 i najlepšiemu obrancovi Andrejovi Sekerovi odovzdal víťaznú trofej prezident SZĽH Martin Kohút, foto Helmut Watt

BRATISLAVA (SZĽH) – Sezóna 2015/2016, na ktorej konci bol mimoriadny Kongres SZĽH a vzišiel z neho aj nový prezident hokejového hnutia Martin Kohút, je za nami a pomyselnou bodkou za ňou je aj vyhlásenie výsledkov ankety Hokejista roka 2016. Pred zástupcami médii ich Slovenský zväz ľadového hokeja prezentoval v utorok 23. augusta 2016 v hoteli DoubleTree by Hiltom v Bratislave. Laureátov   pozdravil a odovzdával ceny prezident SZĽH Martin Kohút. "Včase, keď sa konal Kongres SZĽH, nebolo jasné, kto voľby vyhrá a od toho sa odvíjalo i usporiadanie galavečera. Aj pre náročnosť času, ale aj snaha priniesť do budúcnosti niečo nové, sme upustili od večernej šou a víťazov jednotlivých kategórií sme vyhlásili prostredníctvom tlačovej konferencie. Radi by sme pripravili nový koncept udeľovania ocenení Hokejista roka. Chceli by sme z toho urobiť udalosť, ktorá bude viac otvorená celej hokejovej rodine - hokejovému hnutiu a fanúšikom. Nový koncept znamená aj veľa novej práce, projekt chceme dobre pripraviť a zapojiť doň aj partnerov zväzu,povedal prezident SZĽH Martin Kohút.

V treťom ročníku ankety pod názvom Hokejista roka sa stal víťazom už tretí hokejista. Kým v rokoch 2014 a 2015 triumfovali útočníci Marián Gáborík resp. Marián Hossa, tentokrát sa stal premiérovým víťazom ankety obranca Edmontonu Oilers Andrej Sekera. Po Ľubomírovi Višňovskom a Zdenovi Chárovi sa stal len tretím obrancom, ktorý získal najvyšší počet hlasov pred Mariánom Hossom.  "Je veľmi pekné uspieť v hlavnej kategórii ankety Hokejista roka. Predo mnou ju získalo veľa kvalitných hráčov, je to pre mňa česť a pocta. Tvrdá práca sa oplatila. Gratulujem aj ostatným nominovaným. Ďakujem všetkým ľudom, ktorí za mňa hlasovali, takisto rodičom a všetkým mojim spoluhráčom, ktorí mi pomohli túto cenu získať," povedal kapitán reprezentácie Andrej Sekera. 

Trio laureátov ankety Hokejista roka 2016 (zľava) Tomáš Tatar, Andrej Sekera, Vladimír Baluška, foto Helmut WattTrio laureátov ankety Hokejista roka 2016 (zľava) Tomáš Tatar, Andrej Sekera, Vladimír Baluška, foto Helmut Watt

V ankete hokejistu do 20 rokov triumfoval obranca švédskej Luley Christián Jaroš a z premiérového triumfu sa medzi trénermi teší kouč banskobystrických „baranov“ Vladimír Országh. To isté platí aj o útočníkovi Detroitu Red Wings Tomášovi Tatarovi, ktorý „velí“ útočníkom prvý raz v kariére: "Ocenenie je pre mňa motiváciou, zisk takéhoto niečoho ma určite posúva ďalej v kariére. Beriem ako to ako bonus na konci sezóny. Chcem do tej ďalšej vstúpiť zdravý, čo najviac pomôcť tímu, ak sa mu bude dariť, tak aj osobné štatistiky pôjdu hore. Cieľom je dostať sa do play off a odtiaľ sa posunúť ďalej." 

Dvaja laureáti z kategórie hráčov - Andrej Sekera a Tomáš Tatar - si prevzali trofeje osobne, za Christiána Jaroša, ktorého stopli klubové povinnosti, jeho otec. Brankár Július Hudáček si Cenu Vladimíra Dzurillu prevezme počas tohtotýždňového Tatranského pohára v Poprade a tréner Vladimír Országh v najbližšom možnom termíne.

Pozíciu najlepšieho rozhodcu potvrdil Vladimír Baluška, ktorý v krátkom príhovore pripomenul, že rozhodcovia sú súčasťou hokejovej rodiny a chcú, aby ich fanúšikovia nevnímali negatívne. V súkromí tiež zablahoželal Andrejovi Sekerovi a dodal: "Andrej patrí ti veľká vďaka za stmeľovanie reprezentačného kolektívu."  A ešte jedna horúca novinka: Vladimír Baluška bude v novej sezóne opäť rozhodovať aj stretnutia KHL.

 

Cenu pre najlepšieho obrancu za Christiána Jaroša prevzal  jeho otec Igor Jaroš, foto SITA  - Marek MrvišCenu pre najlepšieho obrancu za Christiána Jaroša prevzal  jeho otec Igor Jaroš, foto SITA  - Marek Mrviš

V All-stars tíme Tipsport ligy za sezónu 2015/2016 si miesta podelili zástupcovia Nitry a Banskej Bystrice, keď Nitrania „zvíťazili“ zásluhou Valenta, Milama, Blackwatera a Lalibertého 4:2 na body.

Výsledky Hokejista roka 2016

HOKEJISTA ROKA 2016

1. Andrej Sekera

2. Marián Hossa

3. Tomáš Tatar

4. Zdeno Chára

5. Ján Lašák

Cena Pavla Demitru - Najlepší hráč do 20 rokov

1. Christián Jaroš

2. Adam Húska

3. Erik Černák

Cena Vladimíra Dzurillu - Najlepší brankár

1. Július Hudáček

2. Peter Budaj

3. Branislav Konrád

Cena Róberta Švehlu - Najlepší obranca

1. Andrej Sekera

2. Zdeno Chára

3. Martin Marinčin

Cena Jozefa Golonku - Najlepší útočník

1. Tomáš Tatar

2. Marián Hossa

3. Martin Bakoš

Cena Ladislava Horského - Najlepší tréner

1. Vladimír Országh

2. Zdeno Cíger

3. Antonín Stavjaňa

Cena Juraja Okoličányho - Najlepší rozhodca

1. Vladimír Baluška

2. Jozef Kubuš

3. Peter Jonák

All-star tím Tipsport ligy 2015/2016

Michal Valent

Ivan Ďatelinka

Jameson Milam

David Laliberté

Juraj Majdan

Judd Blackwater

Predchádzajúci víťazi v hlavnej kategórii o najlepšieho hokejistu Slovenska:

Najlepší hokejisti Slovenska:
1994 Oto Haščák
1995 Peter Šťastný
1996 Jaromír Dragan
1997 Zdeno Cíger

Víťazi ankety Zlatý puk:

1998 Istropolis, Bratislava Peter Bondra
1999 Holiday Inn, Bratislava Pavol Demitra
2000 Forum, Bratislava Miroslav Šatan
2001 Istropolis, Bratislava Miroslav Šatan
2002 Divadlo Andreja Bagara, Nitra Peter Bondra
2003 Istropolis, Bratislava Peter Bondra
2004 NTC, Bratislava Miroslav Šatan
2005 Crowne Plaza, Bratislava Ľubomír Višňovský
2006 Crowne Plaza, Bratislava Marián Hossa
2007 SND,Bratislava Marián Hossa
2008 Historická budova SND, Bratislava Marián Hossa
2009 Steel Arena, Košice Zdeno Chára
2010 Hotel Bonbón, Bratislava Marián Hossa
2011 Hotel Bonbón, Bratislava Zdeno Chára
2012 Hotel DoubleTree by Hilton, BA Zdeno Chára
2013 Hotel DoubleTree by Hilton, BA Zdeno Chára

Víťazi ankety Hokejista roka:

2014 Hotel DoubleTree by Hilton, BA Marián Gáborík

2015 galavečer sa nekonal Marián Hossa

2016 galavečer sa nekonal Andrej Sekera