V. Vůjtek: Celých šesťdesiat minút sme hrali iba raz, proti Rusku

SOČI  - Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek bol v utorok večer v Šajba aréne v Soči smutný. V jeho očiach sa zračil po prehre 3:5 s Českom v kvalifikácii o postup do štvrťfinále olympijského turnaja veľký smútok. Slováci sa s jedným bodom a bez víťazstva lúčili s vrcholným turnajom roka.

Kormidelník hokejovej reprezentácie SR Vladimír Vůjtek, foto SITA - Jozef Jakubčo

"Som sklamaný, vypadli sme z olympijského turnaja bez výhry. O štvrťfinále sme hrali s ťažkým súperom, ktorý začal na rozdiel od nás veľmi dobre. My sme sa akoby báli súpera, mali sme rešpekt pred Čechmi, čo oni využili. Až pred ich štvrtým gólom sme začali hrať to, čo sme chceli. Druhú polovicu zápasu sme zvládli, ale bolo to málo na obrat," povedal Vladimír Vůjtek.
V Šajba aréne sa takmer zopakoval scenár zo štvrťfinále posledných majstrovstiev sveta 2013 v Helsinkách medzi Slovenskom a Fínskom. Pred deviatimi mesiacmi prehrávali Slováci s Fínmi 0:3, ale dokázali vyrovnať a domáci rozhodli o výhre z ojedinelej akcie v záverečnej časti hry. V utorok v Soči bolo po prvej tretine 0:3, v druhej už 0:4. Slováci sa potom osmelili a dali tri góly, na zvrat to však už nestačilo. "Hrať celých 60 minút sa nám podarilo len v zápase s Ruskom. Už náš pohyb v úvode duelu naznačoval, že tie góly asi musíme dostať. Mali sme hrať agresívnejšie a bojovnejšie od prvej minúty," priznal Vůjtek a pokračoval: "V prvej tretine sme mali zbytočný výpadok. Nevieme, čo sa stalo. Mužstvo bolo pred zápasom nabudené, v pohode. Príde však na ľad a počas prvých dvadsiatich minút sa nikto poriadne nezrazí. Bolo to mdlé. Dobrou vlastnosťou bolo aspoň to, že tím nezabalil zápas."
Za stavu 4:3 pre Čechov mali Slováci v závere veľký tlak. Dve minúty pred koncom tretej tretiny uvažoval tréner Vůjtek o odvolaní brankára Jána Laca. "Bolo buly v útočnom pásme. Debatoval som s hráčmi, či sa k tomu odhodlať. Prehovorili ma, nech počkám. Žiaľ, potom sme sa k tomu nedostali," uviedol Vůjtek, ktorý sa k power-play napokon odhodlal až v poslednej minúte.
Stretnutie s Ruskom a dve tretiny s Českom ukázali, že reprezentácia SR mala v Soči na lepší výsledok ako jedenáste miesto. Jedným z kľúčových momentov celého olympijského snaženia bol výpadok v tretej tretine súboja so Slovinskom. Ak by tento duel Slováci zvládli, vyhli by sa Čechom. "Ani so Slovincami sme nezačali zle, ale nevyužili sme príležitosti. Slovinci potom dali prvý gól a boli na ľade lepší. My sme zrazu nestačili herne a ani korčuliarsky. Slovinci ukázali, že idú výkonnostne nahor," upozornil reprezentačný kouč.
Vladimír Vůjtek sa v príprave na turnaj i na ňom samotnom musel vyrovnať s viacerými negatívnymi vecami, predovšetkým zraneniami hráčov. V utorok v defenzíve chýbal Ivan Baranka, ktorý utrpel zranenie v hornej časti tela v zápase proti Rusku. Po každom súboji skupinovej fázy vypadol zo zostavy jeden hráč. Pred Barankom sa turnaj predčasne skončil aj pre Tomášov Marcinka a Kopeckého. Už pred prvým zápasom vedel tréner, že mu z pôvodnej zostavy chýbajú aj Dominik Graňák, Ľubomír Višňovský, Michal Sersen či Marián Gáborík. "Veľmi ťažko sa tieto mená nahrádzajú. Nominácia bola postavená tak, ako sa v danej chvíli dala postaviť," doplnil Vladimír Vůjtek.