Kanaďania v Soči obhájili zlato z Vancouveru

V Soči deviate olympijské zlato pre Kanadu, foto SITA/AP

SOČI - Hokejisti Kanady obhájili zlaté olympijské medaily, keď po celkovom prvenstve vo Vancouveri 2010 uspeli aj na ZOH 2014 v ruskom Soči. Vo finále XXII. zimných olympijských hier si zverenci trénera Mika Babcocka poradili s výberom Švédska 3:0 (1:0, 1:0, 1:0).

Kanaďania si vybojovali už deviate olympijské zlato v mužskom hokejovom turnaji v histórii, Švédi v nedeľu nedosiahli na tretie celkové prvenstvo. Výber krajiny "javorového listu" zvíťazil trinástykrát v sedemnástom vzájomnom súboji pod piatimi kruhmi. Vo finále sa obe krajiny stretli doteraz len jedenkrát, v Lillehammeri 1994 uspeli Švédi po samostatných nájazdoch. Kanada si zlato na neamerickej pôde vybojovala premiérovo od Osla 1952. Finálový duel obstarali súperi, ktorý v Soči až do nedele neprehrali. Ani jeden z kanadských hokejistov sa ziskom zlata v Soči nedostal do prestížneho Triple Gold Club-u. Až jedenásť Kanaďanov sa pred štyrmi rokmi vo Vancouveri podieľalo na olympijskom prvenstve pre svoju krajinu a teraz získali ďalšie zlato na ZOH. Úradujúci majstri sveta Švédi majú po turnaji v Soči olympijskú bilanciu 2 zlaté, 3 strieborné a 4 bronzové medaily, Kanada je na tom podstatne lepšie (9 - 4 - 2).

Po vydarenom blafáku kapitána Crosbyho viedla Kanada vo finále už 2:0, foto SITA/AP

Skóre stretnutia otvoril v 13. min Jonathan Toews, ktorý v rovnakej minúte strelil prvý finálový gól aj na ZOH 2010 v súboji Kanada - USA (3:2 po predĺžení). Kým v nedeľu dosiahol presný zásah v čase 12:55 min, pred štyrmi vo Vancouveri len o päť sekúnd skôr.
Obaja brankári - Carey Price aj Henrik Lundqvist - potom predvádzali skvelé zákroky. Druhý gól pridal v 36. min kapitán kanadského mužstva Sidney Crosby, ktorý využil hrubú chybu obrancu Jonathana Ericssona. Aj tretí presný zásah dosiahli Kanaďania po zaváhaní Švédov - Getzlaf získal puk na útočnej modrej čiare a spomedzi kruhov prestrelil Lundqvista.

ŠVÉDSKO - KANADA 0:3

Prvú vážnejšiu šancu finálového zápasu mali Kanaďania, čím naznačili, že to s obhajobou zlatých medailí myslia vážne. Už v 1. min Crosby našiel P. Bergerona, no brankár Lundqvist výborne zasiahol. O necelé tri minúty neskôr si obaja Kanaďania zopakovali spoluprácu, no opäť bez gólového efektu. Na opačnej strane mohli zámorskí hokejisti inkasovať - Švéd Nyquist sa z rohu klziska predral až pred Prica a trafil prvú žŕdku jeho bránky, puk potom smeroval do jeho ľavého betónu, no gólman Kanady ho vzápätí prikryl lapačkou. Bránková konštrukcia pomohla v 11. min aj Lundqvistovi, ktorého takmer zaskočil P. Bergeron. Dôležitý prvý gól dosiahli hráči Kanady - v závere 13. min nahodil puk pred bránku súpera J. Carter a Jonathan Toews ho šikovným tečom poslal medzi Lundqvistove betóny - 0:1.
Skóre sa potom nemenilo pri vylúčení Jonathana Ericssona v závere prvej ani Chrisa Kunitza v úvode druhej tretiny. Obaja súperi si vytvárali šance na skórovanie, ale brankári Henrik Lundqvist a Carey Price chytali veľmi dobre. Divákom predviedli mnoho pekných, aj akrobatických, zákrokov a útočníkov súpera privádzali do zúfalstva. V 36. min sa po obrovskej chybe obrancu Jonathana Ericssona rútil na Lundqvista kapitán Kanady Sidney Crosby a blafákom na bekhendovú stranu zvýšil na 2:0. Pre Crosbyho to bol premiérový presný zásah na ZOH 2014.
Hráči Kanady predvádzali od úvodu III. tretiny uvoľnenejší výkon ako ich súper a omnoho jednoduchšie sa dostávali do príležitostí. V 41. min nepochodil Toews, o tri minúty neskôr trafil Douhty do žŕdky a vzápätí Lundqvist vychytal aj Marleaua. V 47. min neuspel Perry, ale v závere 50. min využil chybu Švédov v rozohrávke Getzlaf a švihom spomedzi kruhom zvýšil už na 3:0 pre svoj tím. Po oddychovom čas švédskeho trénera Pära Maartsa kanadský tlak trochu ustal, no "trom korunkám" sa už duel nepodarilo ani zdramatizovať.

Hlasy trénerov po nedeľňajšom finále v Soči:

Pär Maarts (tréner Švédska): "Kanada bola najlepším tímom nielen dnes, ale na celom turnaji a zaslúžene získala zlato. Ak s nimi chceme súperiť, musíme predviesť stopercentný výkon, čo sa nám dnes nepodarilo. Som sklamaný."

Mike Babcock (tréner Kanady): "Carey Price odchytal vynikajúci zápas. Je to brankár s obrovským talentom, preto môže prakticky paralelne predvádzať vynikajúce výkony v NHL aj v Európe. V každom zápase na ceste za zlatom sme dominovali. Som spokojný s hrou nášho tímu a nič na tom nemení ani skutočnosť, že sme v ofenzívne neboli veľmi efektívni. Nik si nebude pamätať najlepších strelcov turnaja, ale len šampiónov."

Výsledok - finále:

Švédsko - Kanada 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Góly: 13. Toews (J. Carter, S. Weber), 36. Crosby, 50. Kunitz
Vylúčení: 3:2 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Meier (USA), Sutherland - Amell, Devorski (všetci Kan.), 11 076 divákov

Zostavy:
Švédsko: Lundqvist - Jonathan Ericsson, N. Kronwall, Hjalmarsson, Oduya, Karlsson, Edler, Ekman-Larsson, Tallinder - L. Eriksson, Nyquist, D. Sedin - Alfredsson, Berglund, Steen - Jimmie Ericsson, Krüger, Hagelin - Silfverberg, Johansson, Landeskog
Kanada: Price - Keith, S. Weber, Doughty, Vlasic, Pietrangelo, Bouwmeester, Hamhuis - Marleau, Toews, J. Carter - Kunitz, Crosby, P. Bergeron - Jamie Benn, Getzlaf, Perry - Rick Nash, Sharp, M. Duchene - St. Louis

Brankár Tre kronor Lundqvist so striebrom zo Soči, foto SITA/AP