Forsbergovi sa nepáčia kanadskí rozhodcovia vo finále

Peter Forsberg, foto Štartfoto - Ján Súkup

SOČI - Švédskej hokejovej legende Petrovi Forsbergovi sa nepáči nasadenie rozhodcov na finále olympijského turnaja. Traja zo štyroch mužov v pruhovanom budú Kanaďania, v nedeľňajšom boji o zlato nastúpia ich krajania proti Švédom. Súboj povedú v pozícii hlavných Kelly Sutherland s Američanom Bradom Meierom, na čiarach im budú pomáhať Derek Amell a Greg Devorski. Meier, ktorý rozhoduje v NHL od roku 1999, síce nie je Kanaďan, ale žije v Calgary.
Forsberg má pred nedeľňajšou reprízou olympijského finále 1994, ktoré rozhodol v Lillehammeri, zmiešané pocity. "Kanadskí rozhodcovia vo finále, rovnako aj supervizor a náhradný arbiter. Komédia na tej najvyššej úrovni," cituje český web iSport.cz Forsbergove slová pre Sportbladet. Švédi pritom majú na turnaji veľmi skúseného rozhodcu Marcusa Vinnerborga. Príslušná komisia Medzinárodnej hokejovej federácie však vedením duelu poverila arbitrov z NHL.
"Národnosť nezohľadňujeme, ani by to tak nemalo byť. Chceme najlepších rozhodcov pre zápasy o medaily. Veríme v ich skúsenosti a profesionalitu," povedal člen komisie rozhodcov IIHF Konstantin Komissarov. V rovnakom duchu sa vyjadrujú aj švédski hráči pôsobiaci v NHL. Za všetkých to zhrnul obranca Erik Karlsson: "Myslím, že aj v NHL je väčšina rozhodcov z Kanady. Pravdepodobne želajú Torontu alebo Montrealu, ale na ľade nerobia žiadne rozdiely."