Tréner Vladimír Vůjtek oslávi v stredu sedemdesiatiny

Tréner hokejovej reprezentácie SR Vladimír Vůjtek, foto SITABývalý tréner hokejovej reprezentácie SR Vladimír Vůjtek od stredy sedemdesiatnikom, foto SITA

BRATISLAVA - Bývalý tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek oslávi v stredu 17. mája 70. narodeniny. Pod vedením rodáka z moravských Klimkovíc získalo Slovensko zatiaľ posledný cenný kov na svetových šampionátoch - v roku 2012 striebro v Helsinkách.

Vůjtek viedol reprezentáciu SR v období rokov 2011 až 2015, rozlúčil sa po majstrovstvách sveta neďaleko svojho rodiska v Ostrave. Po odchode zo slovenskej striedačky chcel ísť do hokejového dôchodku, napokon ešte na rok prikývol ponuke a splnil si sen o trénovaní českej reprezentácie. V súčasnosti pomáha už len ako konzultant vo Vítkoviciach. "Návrat k trénovaniu už nie je pre mňa téma. Jednoducho som ukončil kariéru a nebudem sa do toho miešať mladým progresívnym trénerom,“ povedal Vůjtek pred rokom po majstrovstvách sveta v Moskve.

 

Radosť trénera Vůjtka na MS 2012Radosť trénera Vůjtka na strieborných MS 2012 v Helsinkách

Vůjtek hokejovo vyrástol v tíme TJ Vítkovice, kde ako center odohral prakticky celú svoju kariéru. Počas vojenskej služby si obliekal dres Dukly Trenčín. Kariéru ukončil v tíme TJ Karviná, kde od sezóny 1982/1983 začal svoje trénerské pôsobenie. Na lavičke sa mu darilo viac ako na ľade. Až trikrát priviedol svoj tím do finále extraligy - dvakrát Vítkovice (1993 a 1997) a raz Zlín (1995), no z českého titulu sa netešil ani raz. Od roku 1992 bol asistentom a nasledujúce dve sezóny aj hlavným trénerom československej a neskôr českej reprezentácie do 20 rokov. V roku 2001 odišiel na prvý zahraničný angažmán do Ruska. Po prvom roku pôsobenia v tíme Lokomotiv Jaroslavľ získal titul ruského šampióna, ktorý v ďalšej sezóne aj obhájil. Následne sa presunul do Kazane a priviedol ju k 3. miestu v Superlige. V nasledujúcich troch sezónach sa vrátil na lavičku Vítkovíc, ale v roku 2007 opäť odišiel do Ruska, kde prevzal Dinamo Moskva. Neskôr sa ešte raz vrátil nakrátko do Jaroslavľa a potom už nasledovali anabázy pri slovenskej a českej reprezentácii.

Vůjtek má veľmi dobrý vzťah k Slovensku. Počas základnej vojenskej služby hrával v Trenčíne. Z tohto mesta má aj manželku. Jeho dcéra Šárka je manželkou bývalého slovenského reprezentanta Róberta Petrovického. Vůjtkov syn Vladimír bol tiež aktívnym hokejistom a českým reprezentantom, zranenia však predčasne ukončili jeho hráčsku kariéru. Na rozdiel od otca sa mu podarilo získať český majstrovský titul v roku 2000 so Spartou Praha. V súčasnosti pôsobí ako hráčsky agent.

Tréner Vladimír Vůjtek  s narodeninovou torou, Štartfoto - Ján Súkup Vladimír Vůjtek  s narodeninovou tortou k 65-ke, foto Ján Súkup