Hokejoví reprezentanti SR 20 už na ceste do Kanady

Tím SR 20 na MS 2014/15 v Kanade zľava - horný rad: Igor Andrejkovič (video), Ján Kovačič (kondičný tréner), Dominik Briestenský, Matúš Holenda, Peter Gális, Patrik Bačik, Marco  Hochel, Lukáš  Brusík, Mislav Rosandič,  Dominik Jendroľ, Frederik  Fekiač, Slovenská reprezentácia do 20 rokov. Foto Ján Súkup

BRATISLAVA - S rozdielom štvrťhodiny sa od sídla SZĽH odcestovali vo štvrtok ráno cca o 7.00  dve hokejové reprezentácie - seniorske "áčko" pred turnajom vo Švajčiarske i hráči tímu SR do 20 rokov, ktorých na ľade v Kanade čaká na prelome rokov svetových šampionát tejto kategórie. Muži sa už v dejisku podujatia. "Dvadsiatkári", zverenci trénera Ernesta Bokroša vo chvíľach vyjdenia tejto správy sú  nad Atlantikom. "Na letisku vo Schwechate mala výprava mladých reprezentantov osobitný checking, takže bez problémov iba s hokejovými vakmi sa naložila v priebehu pol hodiny a kompletná bez najmenších problémov nabrala o 10.35 kurz z Viedne do Toronta. Plánovaný prílet na najvyťaženejšie kanadské letisko Medzinárodné letisko Lestera B. Pearsona  je na 14.25 miestneho času. teda 20.25 SEČ. Odtiaľ sa výprava presunie autobusom do 137 km vzdialaného Peterborough, v meste ležiacom severovýche od Toronta budú Bokrošovi zverenci dolaďovať formu na šampionát a zohrajú dve prípravné stretnutia - s Českom a Švajčarskom, " informovala Zuzana Chrenková, manažérka reprezentačných akcií a podujatí v SR. Podľa predpovede Slovákov čaká  v čase príletu mráz mínus 2 stupne Celzia a vietor do 20 km/h.  Ďalšie dni budú teploty nižšie aj počas dňa.

Do kádra slovenskej hokejovej reprezentácie do 20 rokov sa pre blížiace sa majstrovstvá sveta tejto vekovej kategórie nezmestili z prípravného kempu piati hráči - Lukáš Dubeň, Frederik Fekiač, Dominik Briestenský, Peter Galis a Lukáš Hrušík. Naopak, priamo v dejisku juniorských MS sa k tímu pripoja štyria mladíci - brankár Daniel Gibl, obranca Patrik Maier a útočníci Matej Paulovič s Jurajom Šiškom. "Rozhodnutie trénerov pred šampionátom je vždy najťažšie. S chlapcami, ktorí necestujú do Kanady, sme sa zhovárali už v hoteli. Povedali sme im dôvody so spätnou väzbou, na čom ešte majú pracovať. Káder je ešte otvorený, pretože až po prípravných dueloch vyradíme jedného obrancu a jedného útočníka," informoval kouč Bokroš. Majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov budú vrcholom sezóny 2014/2015 pre túto vekovú kategóriu. Šampionát sa uskutoční v kanadských mestách Toronto a Montreal.

Juniorske MS 2015 v Kanade

Mladí Slováci sa v Bratislave pripravovali desať dní. V základnej B-skupine na MS si v montrealskej hale Bell Centre zmerajú sily postupne s rovesníkmi z Kanady, Fínska, USA a Nemecka. "V nominácii rozhodujú maličkosti, na ktoré musíme pozerať. Je to viac aspektov, či už mentálna, športová, kondičná alebo tímová stránka. Vieme, čo nás čaká a akých hráčov potrebujeme. Takto sme sa snažili vybrať chlapcov," doplnil tréner Ernest Bokroš.
Jedným z najväčších lídrov tímu by mal byť útočník Martin Réway, ktorý pôsobí v Sparte Praha a v súčasnosti hrá v elitnom útoku s Tomášom Rolinekom a Jaroslavom Hlinkom. "Je nás tu viac šikovných chalanov a my by sme mali na seba zobrať zodpovednosť. Budem rád, ak sa nám bude dariť. Čakajú na nás zápasy pred búrlivými kanadskými divákmi a ešte k tomu v Montreale. Veľa chalanov pred takou kulisou ešte nehralo a musia sa s tým vyrovnať. Verím, že nebudeme cítiť strach, skôr si to užijeme. Keď som hral prvýkrát za Montreal, tak som si to absolvoval. Myslel som si, že to zvládnem a keď som zbadal 22-tisíc divákov, tak som to nečakal. Sme dobrá partia a verím, že nám čo najdlhšie vydrží," poznamenal 19-ročný účastník seniorských MS 2014 v Bielorusku.
Slovenskí mladíci sa doteraz na šampionát pripravovali v Tipsport extralige. V dvadsiatich stretnutiach získali sedem bodov za domáci triumf v riadnom hracom čase nad Banskou Bystricou a víťazstvá vo Zvolene a Košiciach po samostatných nájazdoch. Dovedna strelili 29 gólov, inkasovali ich 68. "Odohrali sme dvadsať kvalitných zápasov, ktoré chlapcom v juniorskom veku pomohli v prechode do seniorského hokeja. Majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov je už mužská úroveň, preto je vždy dôležité odohrať čo najviac náročných duelov," dodal Bokroš.

Nominácia slovenskej hokejovej reprezentácie do 20 rokov naMS  tejto vekovej kategórie v Kanade (26. decembra 2014 - 5. januára 2015):
Brankári:
Denis Godla (Slovan Bratislava), Dávid Okoličány (HK Dukla Michalovce), Daniel Gibl (Barrie Colts, OHL/Kan.)
Obrancovia: Erik Černák, Branislav Pavúk (obaja HC Košice), Dominik Jendroľ, Mislav Rosandič (obaja HC ’05 Banská Bystrica), Patrik Bačik (Slovan Bratislava), Marco Hochel (Slavia Praha/ČR), Matúš Holenda (Dukla Trenčín), Christián Jaroš (Lulea/Švéd.), Patrik Maier (Kamloops Blazers,
Útočníci: Patrik Koyš (Dukla Trenčín), Samuel Petráš (Slovan Bratislava), Dominik Rehák (MsHK Žilina), Michal Kabáč, Matúš Sukeľ (obaja MHK 32 Liptovský Mikuláš), Radovan Bondra (SR "18"), Peter Cehlárik (Lulea/Švéd.), Róbert Lantoši (VIK Västeras HK/Švéd.), Martin Réway (Sparta Praha/ČR), Dávid Šoltés (Prince George Cougars, WHL/Kan.), Pavol Skalický (HC Košice), Matej Paulovič (Muskegon Lumberjacks, USHL/USA), Juraj Šiška (Saint John Sea Dogs, QMJHL/Kan.)