V Prešove začali kolaudovať novú halu

Hrubá stavba tréningovej hokejovej haly v Prešove, foto presov.korzar.sme.skHrubá stavba hokejovej PSK arény  v Prešove-Sekčove, foto presov.korzar.sme.sk

PREŠOV - Projekt výstavby hokejovej PSK arény v areáli Spojenej školy Ľudmily Podjavorinskej na prešovskom sídlisku Sekčov vstúpil do záverečnej etapy. Na novom tréningovom zimnom štadióne sa začalo kolaudačné konanie. Stalo sa tak po odovzdaní hrubej stavby štadióna generálnym dodávateľom stavby - spoločnosťou Strojspiš.
Ako pri tejto príležitosti pre agentúru SITA uviedol jej obchodný riaditeľ Róbert Strmeň, stavba bola bez komplikácií. Spoločnosť počas piatich mesiacov zabezpečila výkopové práce, betonáž, oceľový skelet až po opláštenie haly vrátane chladenia, ktoré bolo zabezpečované v subdodávke. Podotkol, že ide o bezčpavkový systém chladenia. "Práce trochu zbrzdilo počasie, museli sme na konci dobiehať zhruba dva týždne, ale za nami je pekné dielo, ktoré, verím, bude dobre slúžiť Prešovčanom,“ uviedol Strmeň.
Ján Kentoš, konateľ spoločnosti KEN-EX, ktorá je investorom stavby, dodal, že po prevzatí a kolaudácii hrubej stavby budú počas budúceho týždňa montovať mantinely, následne bude položený gumový podklad a začne sa s chladením. Zároveň budú dokončovať interiéry štadióna. Pokračuje tiež verejné obstarávanie na rekonštrukciu školskej kotolne, po ktorom sa začne s napojením strojovne na kotolňu školy. Vykurovať budú šatne, sprchy, podložie, ale aj samotnú školu. "Malo by sa ušetriť 40 až 60 percent nákladov na kúrenie školy,“ uviedol Kentoš a dodal, že ak kolaudácia dobre dopadne, začne sa skúšobná prevádzka a štadión by chceli slávnostne otvoriť 7. novembra.
Hokejová hala má slúžiť hokejistom, krasokorčuliarom, ale i ďalším športovcom a širokej verejnosti. Tá doteraz môže v Prešove využívať iba starý zimný štadión, ktorý kapacitne nepostačuje. Výstavba arény má stáť vyše 1,6 milióna eur a je financovaná ako združená investícia. Prostredníctvom Prešovského samosprávneho kraja na ňu ešte v novembri 2014 vyčlenila 200-tisíc eur vláda Slovenskej republiky, sumou 600-tisíc eur prispieva krajská samospráva, ktorá poskytla aj pozemky školy, na ktorých hala vyrastá. K združenej investícii prispel investor - spoločnosť KEN-EX čiastkou viac ako 800-tisíc eur. Na augustovom zasadnutí poslanci ešte zvýšili rozpočet pre Spojenú školu Ľ. Podjavorinskej o vyše 195-tisíc eur určených na rekonštrukciu kotolne, ktorá bude slúžiť tréningovej hale.