V Poprade zväčšia hlavnú ľadovú plochu

Zimný štadión v Poprade, foto SITAZimný štadión v Poprade, foto SITA

POPRAD - Mesto Poprad bude pre budúcoročné hokejové majstrovstvá sveta hráčov do 18 rokov meniť rozmery ľadovej plochy na zimnom štadióne. Tie súčasné podľa samosprávy nezodpovedajú norme podľa Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). "Pokiaľ ide o rozmery ľadovej plochy, tie sú v súčasnosti minimálne povolené, jej dĺžka je 56 metrov a šírka 26 metrov. Na podujatiach IIHF je však stanovená dĺžka 60 metrov a šírka 26 až 30 metrov,“ uvádza sa v materiáloch mesta. Samospráva rieši otázku rozšírenia ľadovej plochy už od roku 2010, jej dĺžka by po rozšírení mala byť 60 metrov a šírka 29 metrov. Práve na tento účel v stredu poslanci mestského zastupiteľstva schválili 110-tisíc eur. "Je potrebné rozšíriť plochu do európskeho formátu. Pripravujeme to, ale je potrebné riešiť finančné prostriedky," zdôraznil v stredu popradský primátor Jozef Švagerko.
S úpravou rozmerov ľadovej plochy súvisí napríklad demontáž starých mantinelov a montáž nových, úprava ochranných sietí za bránkami, rozšírenie osvetlenia nad plochou, regulácia technológie chladenia či úprava schodiska i prechod z tribún do priestoru za mantinelmi.
Mesto Poprad ako vlastník zimného štadióna, na ktorom sa hrajú súťaže organizované Slovenským zväzom ľadového hokeja (SZĽH), bude musieť vymeniť aj ochranné sklá. Vyplýva to z kontroly zimných štadiónov, na ktorých sa hrá extraliga a I. liga. Tá mala preveriť typy osadených mantinelov a ich vhodnosť pre prispôsobenie novým pravidlám o rozmeroch mantinelov a ochranných skiel po obvode hracej plochy. Stalo sa tak po zmenách pravidiel ľadového hokeja (IIHF - 2014), ktoré sa týkajú rozmerov mantinelov a ochranných skiel.