V Poprade na zimnom štadióne rozšíria ľadovú plochu

Zimný štadión v Poprade, foto SITAZimný štadión v Poprade, foto SITA


POPRAD - Zimný štadión mesta Poprad sa pripravuje na rozšírenie ľadovej plochy. Z pôvodných 56 metrov dĺžky a šírky 26 metrov bude plocha zväčšená na dĺžku 60 metrov a šírku 29 metrov. Podľa vedúceho Správy športových zariadení na Mestskom úrade v Poprade Pavla Kubička je rozšírenie ľadovej plochy nevyhnutné, keďže Poprad bude v roku 2017 hostiť hokejové majstrovstvá sveta hráčov do 18 rokov. "Súvisí to s tým, že na podujatia Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) sú rozmery stanovené na dĺžku 60 metrov a šírku 26 až 30 metrov,“ uviedol. Informácie priniesol Mestský úrad v Poprade.
S úpravou rozmerov ľadovej plochy súvisia aj ďalšie úkony, ako je demontáž starých mantinelov a montáž nových mantinelov či úprava ochranných sietí za bránkami. Rovnako je potrebné aj nastavenie bočného osvetlenia ľadovej plochy, rozšírenie osvetlenia nad plochou a aj úprava schodiska a prechodu z tribún do priestoru za mantinelmi a podobne. Ďalšie zmeny sa týkajú rozmerov mantinelov a výmeny ochranných skiel. Na základe zmeny pravidiel ľadového hokeja týkajúcich sa rozmerov mantinelov a ochranných skiel bol Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) povinný tieto zmeny zapracovať do svojich pravidiel. SZĽH na základe uznesenia výkonného výboru poskytne na túto výmenu 50 percent z celkových kalkulovaných nákladov, pôjde o 13-tisíc eur. "Pôvodná výška mantinelov bola 1200 milimetrov okolo celého obvodu. Nový mantinel bude mať výšku 1100 milimetrov. Pôvodná výška ochranných skiel bola 2000 milimetrov okolo celého obvodu ihriska. Nové sklá majú výšku v oblúkoch a za bránami 2400 milimetrov a po oboch krajoch ľadovej plochy 1900 milimetrov. Oproti pôvodnému stavu budú doplnené sklá aj v priestore medzi striedačkami,“ konkretizoval Kubičko.
"Mesto Poprad sa snaží riadiť úpravy tak, aby mohli hokejisti vykorčuľovať na rozšírenú ľadovú plochu čo najskôr. Dopĺňa sa chladenie, rozbiehajú sa práce na rozšírení osvetlenia, následne prídu na rad nové mantinely a inštalácia skiel. Robíme všetko, aby sme chladenie mohli spustiť začiatkom augusta,“ uviedol primátor Popradu Jozef Švagerko. V rozpočte mesta Poprad bolo na všetky vyššie uvedené zmeny vyčlenených 110-tisíc eur.